Cum și-a asigurat PSD controlul banilor în Guvern: superputerile primite de Marian Neacșu, vicepremierul fără portofoliu
Refuzul premierului Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean la șefia SGG a creat primele tensiuni între PNL și PSD, dar social democrații și-au asigurat deja controlul atât asupra SGG cât și a tuturor proiectelor de acte normative cu impact bugetar în prima ordonanță de urgență adoptată săptămâna trecută de noul Guvern.
Prima ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu prevede puteri sporite pentru Marian Neacșu, noul vicepremier, fără portofoliu.
Atribuțiile acestuia sunt prevăzute la art. 3 din Ordonanța de urgență:
- viceprim-ministrul fără portofoliu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, precum și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”.
- viceprim-ministrul fără portofoliu avizează toate proiectele de acte normative care au impact bugetar
VEZI AICI OUG CU ATRIBUȚIILE LUI MARIAN NEACȘU
Marian Neacșu, fost secretar general al PSD și condamnat penal în 2016, a deținut funcția de Secretar General al Guvernului în Cabinetul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă.
În noul Guvern Ciolacu, vicepremierul fără portofoliu, Marian Neacșu, va coordona structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, adică inclusiv Secretariatul General al Guvernului (SGG) care revine liberalilor.
Structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, Secretariatul General al Guvernului (SGG) are rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti.
Mai mult, Marian Neacșu va aviza toate proiectele proiectele de acte normative care au impact bugetar, un atribut care de regulă este în sarcina Ministerului de Finanțe, condus tot de un liberal, Marcel Boloș, în noul Guvern Ciolacu.
Ce mai rămâne din puterea Ministerului de Finanțe? Răspunsul lui Marcel Boloș
Aproape toate proiectele de acte normative au impact bugetar.
Ce se va întâmpla dacă Ministerul de Finanțe NU va da aviz pe un proiect de act normativ cu impact bugetar, dar avizul va veni de la vicepremierul Marian Neacșu?
- „În situația în care avizele pentru un proiect de act normativ difera de la un avizator la altul sau dacă un aviz este negativ atunci există doua variante:
– Proiectul de act normativ se introduce pe ordinea de zi si dl Prim Ministru decide daca aproba sau nu proiectul;
– Proiectul de act normativ nu intra pe ordinea de zi pana la clarificarea divergentelor dintre ministerele avizatoare”, a declarat luni pentru HotNews.ro Marcel Boloș, ministrul liberal al Finanțelor.
Boloș a fost întrebat despre această problemă și joi, la briefingul de presă care a urma ședinței de Guvern în care s-a adoptat această ordonanță.
- „Dacă un aviz este negativ, atunci prim-ministrul României are competența și poate să aprobe un act normativ chiar dacă, să zicem, unul dintre ministerele avizatoare a dat aviz negativ.
- Dar nu prea se ajunge în astfel de situații pentru a se lua o decizie.”, a declarat Boloș.
Cristian Ghinea (USR), despre puterile primite de Marian Neacșu: PNL a ajuns un banc cu Bulă
Controlul sporit acordat lui Marian Neacșu prin ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută de Guvernul Ciolacu a fost semnalat luni de Cristian Ghinea (USR):
„Ciolacu dă OUG şi îl face pe Neacşu de la PSD şef peste ministrul de Finanțe (PNL) şi peste secretarul general al guvernului (PNL). Apoi refuză să-l numească pe omul propus de PNL. Vrea să aleagă el, Ciolacu, cu mâna lui, pnl-istul care merge la SGG. Aş scoate de la naftalină declarațiile peneliştilor de când eram la guvern și ne-au forțat să plecăm: Primul ministru e suveran acolo. Nu poți să-ți bați joc de autoritatea unui premier.
Păi, nu? PNL a ajuns un banc cu Bulă”, a scris luni pe Facebook Cristian Ghinea.