Sari direct la conținut

Cum va obtine Nuclearelectrica finantare de 1,5 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

​Unitatea I de la Cernavoda va trebui sa intre intr-un proces extrem de costisitor de retehnologizare pentru a putea sa mai functioneze inca vreo 25-30 de ani. Potrivit informatiilor transmise de Nuclearelectrica la solicitarea HotNews.ro, costurile sunt estimate la 1,2-1,5 miliarde de euro, in urma unei analize comparative. Pana la sfarsitul anului viitor, Nuclearelectrica trebuie sa finalizeze o analiza tehnica, care va determina exact perioada de oprire a Unitatii 1 pentru efectuarea investitiilor. Vezi in text cum va fi obtinuta finantarea, cand vor incepe investitiile si in ce consta retehnologizarea.

Conform proiectului, Unitatile 1 si 2 ale centralei nucleare de la Cernavoda au o durata de viata initiala de 30 de ani care poate fi prelungita cu inca 25-30 de ani in urma unui proces complex de retehnologizare. Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in 2007.

Pentru Unitatea 1, Nuclearelectrica a initiat deja procesul analitic aferent retehnologizarii, acesta insemnat analize tehnice complexe ale echipamentelor, dar si stabilirea unei structuri de finantare.

„Estimam ca analizele tehnice vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2017, iar concluziile acestora vor determina perioada exacta de oprire a Unitatii 1 in vederea initierii procesului de retehnologizare. In prezent, pe baza metodei intercomparatiei, benchmarking cu alte unitati nucleare internationale si pe baza factorului de capacitate conform proiectului, SNN estimeaza ca Unitatea 1 va fi oprita efectiv in jurul anilor 2025-2026. Oprirea efectiva va dura 1,5-2 ani, iar costurile, de asemenea, estimate prin benchmarking (n.red.analiza comparativa), sunt intre 1,2-1,5 miliarde Euro„, arata Nuclearelectrica.

Potrivit reprezentantilor companiei, din punct de vedere tehnic, retehnologizarea Unitati 1 inseamna inlocuirea canalelor de combustibil, modernizarea si imbunatatirea sistemelor si echipamentelor majore pentru a asigura operarea in conditii de maxima securitate nucleara pentru inca 25-30 de ani.

Conform estimarilor actuale de oprire efectiva in perioada 2025-2026, majoritatea investitiilor ar urma sa fie realizata la inceputul anilor 2020.

Structura de finantare va avea in vedere surse interne si externe (imprumuturi), capacitatea de contractare a unor surse de finantare externe fiind facilitata la nivelul anilor 2020 de rambursarea creditelor contractate pentru constructia Unitatii 2, mai precizeaza Nuclearelectrica.

Valoarea investitiei este uriasa si aceasta in conditiile in care Nuclearelectrica este implicata intr-un alt proiect de anvergura, cel privind constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, investitie estimata la peste 6,4 miliarde de euro. Deocamdata, proiectul privind reactoarele 3 si 4 stagneaza, ultimul pas in acest sens fiind facut in noiembrie 2015 cand Nuclearelectrica a semnat un memorandum de intelegere cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation. Potrivit memorandumului, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect). Vezi aici mai multe detalii.

La nivelul anului 2015, Nuclearelectrica a obtinut un profit de circa 150 milioane de lei (33 de milioane de euro), iar datoriile pe termen lung au ajuns la circa 1,65 miliarde lei. Reactoarele 1 si 2 acopera in prezent circa 20% din necesarul anual de energie electrica la nivel national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro