Cum vrea sa-i ia Tudose partidul lui Dragnea
Antena 3 a facut eforturi apreciabile de a umaniza luni seara un premier cam lipsit de harisma, de a-l asocia cu foste sau actuale mari glorii sportive (Hagi, Tiriac, Halep), de a-l ajuta pe cat posibil sa inceapa bine razboiul declarat lui Dragnea. Mihai Tudose si prietenii lui s-au concentrat insa prea mult pe public si au vorbit prea putin pentru partid. Pentru urechile si simturile ascutite ale baronilor. Or, premierul Tudose are acum de cucerit partidul, nu publicul. Ce n-a sunat bine in lunga sa declaratie de razboi?
In mod evident, rafuiala cu penalii din guvern. Neplacuta surpriza. Soc in tabara anti-DNA. Cum, si tu, Tudose?
Tot ce a spus Mihai Tudose despre cei trei ministri cercetati penal, despre standardele UE, legile justitiei, anchetele procurorilor, este in mare corect. Sigur ca nu mai poti fi ministru peste fondurile europene cand asupra ta planeaza suspiciuni de coruptie. Dar nu spune asta la Antena 3 sau in PSD. Nu e bine.
Dupa standardele PSD poti chiar mai mult. Poti fi, de pilda, condamnat penal, sef de partid si al treilea om in stat in acelasi timp. Aici functioneaza alte reguli.
Publicul cu agenda reformista doreste standarde de integritate cat mai ridicate. Dar nu pe el trebuie sa-l convinga acum Tudose sa-l urmeze, ci un partid sedus complet de Dragnea. Iar acest partid gandeste in mare ca Mircea Badea, Mugur Ciuvica, Savaliuc si altii care i-au reprosat lui Tudose ca s-a predat lui Kovesi.
Aici a gresit putin premierul Tudose. Nu si-a adaptat discursul la obiective, nu si-a disimulat actiunile in asa fel incat sa castige increderea baronilor si liderilor PSD. Trebuia sa-i traga pe sfoara, sa-i abureasca, cel putin pana pune mana pe partid, asa cum au facut altii inaintea lui.
Repet, nu de simpatia publicului are acum nevoie Tudose, ci de sustinerea pesedistilor din tara, daca o poate obtine. Misiune grea, preluarea unui partid ca PSD reclama multa abilitate, inteligenta politica si talent actoricesc.
Victor Ponta, de pilda, se pricepea ceva mai bine sa vorbeasca pe placul pesedistilor si sa nu livreze mai nimic din promisiunile fluturate pe sub nasul lor. Fostul premier si-a pastrat pana azi o buna imagine in partid, desi pe vremea lui au fost decimati baronii, dar in afara de mult latrat in gol n-a muscat din justitie cu furia lui Dragnea si Tariceanu de astazi.
Oricat de cinic suna, nici un lider PSD cu agenda corecta asumata public nu va reusi sa preia vreodata de unul singur puterea in partid. Vad multi comentatori care asteapta de la Tudose chiar mai mult, un fel de ofensiva de tip Macovei daca se poate.
Asa ceva nu este doar nerealist, ci si total ineficient. Premierul Mihai Tudose ar sfarsi chiar mai repede decat Grindeanu. Ar fi o prada usoara pentru Liviu Dragnea. Acesta este motivul pentru care liderul PSD trage acum de timp: cauta sa le arate baronilor ca Tudose nu e ce trebuie, ca n-are ce sa le ofere si ca in realiate joaca pentru adversari. Pentru a-l demasca, Dragnea are nevoie doar de putin timp, putin de tot.
Ca sa aiba totusi o sansa,Tudose trebuie sa spuna ca ei, sa vorbeasca pe limba lor iar in momentele cheie sa joace de partea buna. Va fi criticat, ciuruit si rastignit de puristii spatiului public, in frunte cu noi. Dar alta cale nu exista.
Daca intr-adevar doreste sa guverneze responsabil, sa scoata partidul de sub influenta nefasta a lui Dragnea, atunci conteaza mai putin ce spune in spatiul public. Esential este ce face cu adevarat in economie, justitie, politica externa etc.
Daca pretul este gargara anti-justitie, cu maraieli la procurori, cu panglici scoase pe gura impotriva sistemului, binomului si alte tromboane bune de adormit vigilenta penalilor din partid, atunci fie.
N-are decat sa repete din cand in cand versetele lui Badea si Ciuvica despre stalinsim si abuzuri. Nu prea des, ca va sfarsi prin a crede in ele.
Cei care se oripileaza, revotati ca politicienii sunt indemnati sa minta si sa se prefaca, se grabesc putin. Atunci cand un politician are ca obiectiv major interesul public, binele comun, conteaza mai putin mijloacele prin care isi atinge scopurile legitime. Machiavelic? Nu. Eficient.
Se cheama realpolitik. Adaptare la realitate. Tudose nu poate castiga partidul cu un discurs anti-coruptie iar fara sustinerea PSD nu poate guverna in Romania de azi. Corect?
Liviu Dragnea, in schimb, reprezinta o garantie de impunitate pentru majoritatea pesedistilor care isi doresc sa aiba acces la resurse fara frica de procurori. Greu de convins partidul sa renunte la ea. Tot realpolitik-ul il determina pe liderul PSD sa nu conteze doar pe sustinerea neconditionata a partidului, pe loialitati.
Disperat dupa putere si control total, Liviu Dragnea este la un pas de a pune mana pe o institutie cheie: Curtea de Conturi. Daca Busuioc si Tunaru, oamenii lui, vor fi validati miercuri in functii de Parlament, puterea lui Dragnea in partid creste exponential. In esenta, Curtea verifica modul cum se cheltuieste banul public.
Prin urmare, liderul PSD va putea tine la respect toti baronii, primarii mari, pe oricine misca bani publici in tara asta. Daca ramane si cu Shhaideh la ministerul dezvoltarii, puterea lui va fi totala.
Liviu Dragnea se va prezenta joi in fata baronilor tinand intr-o mana biciul, iar in cealalta zaharelul. Mihai Tudose va pune pe masa anti-coruptia. Aproape ridicol sa ne intrebam ce va alege partidul pe termen lung, chiar daca pe moment va inghiti cu noduri remanierea ceruta de premier si binecuvantata de presedintele Klaus Iohannis.
PSD stie sa mimeze aromonia interna. Au facut-o ani de zile ireprosabil Dragnea si Ponta, pentru ca haita sa ramana unita.