Sari direct la conținut

Curtea de Apel Bucuresti, decizii diferite la actiunile Orange si Vodafone de a li se anula amenzile de 34,8 milioane euro si respectiv 28,3 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta

HotNews.ro
Decizie in cazul Orange, Foto: Captura Curtea de Apel
Decizie in cazul Orange, Foto: Captura Curtea de Apel

Curtea de Apel Bucuresti a judecat marti, 11 iunie, cererile Orange si Vodafone de anulare a deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, prin care cei doi operatori au fost amendati cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Dosarele au fost analizate de complete de judecata distincte si deciziile au fost diferite. Orange a obtinut castig de cauza, dar Vodafone nu, fapt pentru care acest operator si-a exprimat public increderea ca „instanta suprema va inlatura acest paradox”. Presedintele Consiliului Concurentei a declarat pentru HotNews.ro ca probabil se va face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul Orange.

Solutia data de Completul 9 fond in cazul reclamatiei Orange Romania:

  • „Admite actiunea. Anuleaza decizia nr. 2/14.02.2011. Respinge cererea de interventie. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. pronuntata in sedinta publica azi, 11.06.2013.”

Solutia data de Completul 2 fond in cazul reclamatiei Vodafone Romania:

  • „Respinge actiunea precizata ca neintemeiata. Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare. pronuntata in sedinta publica, azi, 11.06.2013.”

Cu privire la victoria obtinuta in instanta de Orange Romania, Consiliul Concurentei sustine ca probabil va face recurs.

  • „Ieri instanta s-a pronuntat in legatura cu deciziile Consiliului Concurentei prin care companiile Vodafone si Orange au fost sanctionate pentru abuz de pozitie dominanta. Cu toate ca sunt spete similare, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia in cazul Vodafone, dar a anulat-o pe cea in cazul Orange. Avand in vedere faptul ca hotararea acestei instante nu este definitiva, dupa ce vom primi si vom analiza motivarea Curtii de Apel Bucuresti in cazul Orange, probabil ca vom face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

De cealalta parte, Vodafone si-a exprimat oficial miercuri suprinderea fata de deciziile diferite date de Curtea de Apel.

Decizia Curtii de Apel in cazul Vodafone

Decizia Curtii de Apel in cazul Vodafone

Foto: Captura Curtea de Apel

„Cu neplacuta surprindere am luat act de sentinta pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in litigiul generat de plangerea Netmaster, care a vizat trei operatori – Romtelecom, Orange si Vodafone. Este dificil de inteles hotararea judecatoreasca, mai exact respingerea cererii de anulare a deciziei de sanctionare pentru Vodafone, in contextul in care pentru ceilalti doi operatori s-a decis ca fapta nu exista – in cazul Romtelecom, chiar de catre Consiliul Concurentei.

Cu atat mai putin putem intelege cum aceeasi instanta a dat in cursul zilei de ieri decizii diferite pentru Orange si Vodafone, in dosarul Netmaster. Suntem insa increzatori ca instanta suprema va inlatura acest paradox, restaurand astfel un climat firesc de aplicare unitara a legii”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania.

  • In iunie 2011, Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea platii amenzilor de la Consiliul Concurentei, achitand o cautiune de aproape 19 milioane euro

Amintim ca in luna iunie 2011, Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei (CC) prin care cele doua companii au fost amendate cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta.

Suspendarea executarii deciziei autoritatii are loc pana la pronuntarea instantei de fond. Potrivit legii concurentei, instanta poate lua o astfel de hotarare doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din totalul amenzii primite, ceea ce inseamna ca Orange si Vodafone au avut de platit impreuna 18,9 milioane de euro.

Citeste si:UPDATE Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea platii amenzilor de la Consiliul Concurentei, achitand o cautiune de aproape 19 milioane euro

  • Orange si Vodafone, amendate in 2011 cu 63,1 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta fata de NetMaster, un furnizor care ulterior a si disparut din piata

Consiliul Concurentei a anuntat la data de 15 februarie din acest an decizia de a amenda cu 63,1 milioane euro Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, in urma unei plangeri facute in 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.

  • „In perioada 2004-2006, Orange si Vodafone au blocat accesul la reteaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixa NetMaster Communications. Practic utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigatia a stabilit ca in aceasta perioada, Orange si Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii”, preciza la acea data Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia, in perioada respectiva tariful reglementat era de 10 centi/minut, iar Orange si Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 centi/minut. Mai precis este vorba de tarifele de interconectare practicate pentru apelurile internationale. Pe aceasta problema, cei doi operatori s-au judecat si cu autoritatea de reglementare in comunicatii, iar la sfarsitul lui 2006 – inceputul in 2007 o decizie in instanta a dat castig de cauza acestei institutii. Drept urmare, cei doi operatori si-au corectat comportamentul in piata.

  • Consiliul Concurentei a anuntat ca nu a gasit dovezi suficiente pentru a sanctiona si Romtelecom in acest caz

Plangerea din 2006 facuta de NetMaster Communications viza nu doar comportamentul operatorilor Orange si Vodafone, ci si un posibil abuz din partea Romtelecom prin refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant. In consecinta, Consiliul Concurentei a deschis trei investigatii.

In luna aprilie 2012, Consiliul Concurentei a inchis investigatia impotriva Romtelecom, pe motiv ca „investigatia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind incalcarea legii, care sa justifice impunerea de masuri sau sanctiuni de catre Consiliul Concurentei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro