Dacian Cioloș pregătește mica schismă din USR. Primul pas – demisia colectivă a europarlamentarilor proveniți din PLUS și un site
Plecat intempestiv de la șefia USR, Dacian Cioloș vrea acum să plece și din partid. Nu singur, ci cu europarlamentarii veniți din PLUS care pregătesc o demisie colectivă.
Planurile se fac de ceva timp, însă luni seară, într-o sedință cu apropiații săi lucrurile au început să capete contur, au declarat pentru HotNews surse apropiate discuțiilor. Dacian Cioloș le-a spus că este timpul pentru o construcție nouă. Primul pas în crearea proiectului politic ar fi o demisie colectivă a europarlamentarilor PLUS și un site dedicat proiectului.
La întâlnirea de luni seară au participat eurodeputații Dragoș Pâslaru, Dragoș Tudorache, Alin Mituța și Ramona Strugariu, toți veniți pe filiera PLUS și care vor să-l urmeze pe fostul lor șef de partid.
Potrivit unor surse din partid, următoarea miza ar fi pe parlamentarii de la București care ar vrea să-i urmeze. Din partea PLUS au fost aleși în jur de 25 de senatori și deputați, dintr-un total de 80. Cu toate acestea, potrivit unor surse din partid, nu ar fi tentați să-l urmeze pe Cioloș nici măcar cinci.
În acest moment însă discuțiile se poartă intens și cu parlamentarii, cât și cu membrii de partid proveniți din PLUS.
„E nevoie să ne reinventăm”
Problema întoarsă pe toate fețele în întâlnirea de luni seară a fost cum va fi explicată plecarea din USR. Potrivit unor surse participante, eurodeputatul Dragoș Pâslaru le-a spus colegilor că în acest moment ei nu pot pretinde că nu mai sunt „anti-sistem”. Un alt coleg, Ciprian Mihali a spus că e nevoie de „o reinventare”.
Dragoș Tudorache a insistat pe nevoia unei „simbioze intern-extern”, susținând că e nevoie „să formăm lideri în țară pe care noi îi vom susține de afară”.
În timpul discuțiilor s-a făcut și o mini analiză a ceea ce a condus la această schismă în USR. Dragoș Tudorache a admis eșecul fuziunii USR-PLUS susținând că s-a greșit în cazul tuturor garanțiilor negociate, comentând că este evidentă lipsa de încredere.
„Am pierdut când în loc să încurajăm coeziunea s-a creat despărțirea. Să învățăm din greșeli”, a comentat și Dacian Cioloș, care le-a cerut colegilor de partid să fie extrem de implicați în noul proiect.
În final s-a convenit strategia. Dragoș Tudorache a tras linie. Primul pas este demisia europarlamentarilor la pachet cu o comunicare privind motivele. Pasul doi, anunțul lansării unui nou proiect politic.
Cioloș: „Când vom avea o decizie, vom face și un anunț”
Contactat de Hotnews, Dacian Cioloș a comentat sec: „Când vom avea o decizie, vom face și un anunț”.
Dacian Cioloș a demisionat pe 7 februarie din funcţia de preşedinte al USR, spunând că este o decizie firească și de bun simț, în condițiile în care programul său prin care a propus reformarea USR a fost respins de Biroul Național al partidului. Cioloș s-a aflat la șefia USR doar 4 luni, după ce a câștigat alegerile „la mustață” față de contracandidatul său Dan Barna.
Drulă: Plecarea lui Cioloș – o chestiune lipsită de sens
Plecarea a lui Dacian Cioloș din USR este „o chestiune lipsită de sens”, a comentat președintele USR, Cătălin Drulă.
„În momentul de față, toate energiile ar trebui să se coaguleze în acest proiect, care este casa bună a tuturor celor care vor să construiască o alternativă liberală, democratică, profesionistă, în România. Să pleci acum, pe modelul ăsta al foștilor lideri care pe sfârșit de carieră își mai fac un proiect de vanitate și practic să dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist este o eroare strategică majoră, după părerea mea, dar fiecare răspunde pentru acțiunile sale politice”, a spus Drulă, la RFI.