Sari direct la conținut

Darius Vâlcov: Vrem să modificăm Legea insolvenței, apoi toți escrocii vor dispărea / În piața energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare

HotNews.ro
Darius Valcov, Foto: Agerpres
Darius Valcov, Foto: Agerpres

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat vineri seară, la România TV, că Executivul vrea să modifice Legea insolvenței, în urma căreia a apreciat că „toți escroci vor dispărea”, și a lansat un atac la Realitatea TV, despre care a spus că are datorii de 121,4 milioane de lei, relatează Mediafax.

„Datoriile totale ale insolvenților sunt mai mari decât pensiile din 2016. Mai mult, înainte de apariția legii datoriile erau de 13 miliarde (de lei – n.r.), după apariția legii s-au dus la 48 de miliarde”, a declarat Vâlcov, afirmând că Executivul vrea să modifice Legea Insolvenței.

El a mai spus că, după ce Legea insolvenței va fi modificată, „toți acești escroci vor dispărea”.

De asemenea, Vâlcov a lansat un atac la adresa postului Realitatea TV.

„Realitatea TV are astăzi, la sfârșitul lunii trecute, 121,4 milioane de lei datorie. În fiecare lună mai adaugă încă un milion datorie. Din 2011, Realitatea nu a mai plătit nici măcar un leu la bugetul de stat. Nu se plătesc nici măcar contribuțiile pentru ei (pentru angajați – n.r.), pentru pensii sau pentru sănătate. Cam 9,2 miliarde de lei sunt datoriile cu reținere la sursă. Adică firma le reține. Cu șapte ani de zile nu mai există niciun caz, pentru că legea spune că dacă nu ieși din insolvență intri în faliment. În cazul Realitatea, sunt două firme care dețin Realitatea și fiecare la rândul ei mai are una, mai are trei în insolvență, iar cealaltă mai are nouă în insolvență, adică sunt 13 în insolvență deținute de un număr de acționari”, a afirmat Vâlcov.

Consilierul premierului a mai spus că banii datorați de firmele aflate în insolvență „probabil nu vor mai putea fi recuperați niciodată”.

„Astăzi avem de recuperat, nu numai de la această categorie, ci toate arieratele, sunt de 97 de miliarde de lei. 84% sunt nerecuperabili”, a mai spus Vâlcov.

Darius Vâlcov: În piața energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare

Darius Vâlcov a mai declarat vineri seară la RTV că în piața energiei mafia este mare, iar cei care încearcă să schimbe lucrurile sunt amenințați și șantajați. Vâlcov a transmis și un mesaj celor care vorbesc despre politicieni penali.

„În piața energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare încât trebuie să te porți cu mănuși. Guvernul a modificat calculul redevențele. Curtea de Conturi spunea că: atenție, că voi calculați la un tarif care nu mai functionează. S-a modificat si s-a legat de nivelul de la Bursa din Austria. În acest an am încasat în plus cu 30 milioane de euro cu această modificare legislativă care stătea în pixul președintelui ANRM, deci printr-un ordin al ANRM. Nu a semnat nici când a avut hotărâre judecatorească definitivă în 2013. Foarte mulți sunt stat în stat”, a declarat Darius Vâlcov, potrivit Mediafax.

Acesta a vorbit despre un sistem în care oficialii sunt amenințați dacă încearcă să regleze situația.

„Te amenință, te șantajează, iți pune catușele și dacă nu are cu ce. Ai familie, ai copii, până la urmă îți dorești să fii sănătos și să trăiești. Eu azi înțeleg foarte bine ce se întâmplă, vom ajunge probabil în vârful acestui ciclon probabil în septembrie, este clar că lucrurile nu mai pot merge asa. Eu sunt din categoria penalilor, dar totuși să vedem ce fac penalii, oare nu se luptă cu niște mafioți?”, a mai spus Vâlcov.

Darius Vâlcov: A venit ordin pe unitate că până la 1 septembrie Dragnea trebuie închis

Potrivit lui Vâlcov, există un „ordin pe unitate” pentru ca liderul PSD Liviu Dragnea să fie închis până în septembrie și sunt indicații în acest sens și legat de persoana sa, susținând că sunt așteptate reacții negative deoarece începe lupta cu „mafioții”.

„Deci, acum a venit ordin pe unitate, dom’le până la 1 septembrie, gata, Dragnea trebuie să fie închis, și dacă se poate și Vâlcov. (…) Mafioții șefi, trebuie să analizăm foarte clar unde sunt ei. Pentru că de fapt noi cu ei ne luptăm. Și în septembrie, lupta mare cu acești mafioți va fi. Este inevitabil. În momentul în care noi vrem companiilor și oamenilor corecți să dăm posibilitatea să dezvolte această țară , vrem să închidem toate robinetele acestor mafioți, este inevitabil că va izbucni ceva. Este inevitail că ei nu vor accepta, ca de exemplu la vamă, să nu mai controlăm o mașină și un container din două sute ci să controlăm fiecare container și fiecare mașină în timp real. (…)Statul român nu mai are de gând să fie prost. Asta este problema. În momentul în care problemele acestea au început pentru domnul Liviu Dragnea, puțină lume și-a dat seama, din timp, acum încep să-și dea seama, mă, dar de ce omul ăsta trebuie să fie diavolul pe Pământ”, a mai declarat Vâlcov la România TV, potrivit Mediafax.

Acesta a mai criticat și mesajele anti-PSD din timpul concertului Massive Attack de la București.

„Sută la sută! (n.r.: asaltul la Dragnea este generat). În momentul în care vezi un spectacol ca Massive Attack, nu am auzit până acum de această formație, eu am înțeles că este faimoasă ( … ) cu unul din mesaje era așa Liviu Dragnea, punctul de pensie crește la 1265 de lei din 2019. Ele ( mesajele n.r.) erau prezentate pentru a fi huiduite. Le dăm tinerilor motive să-i înjure pe pensionari? De fapt noi ce dorim? Să îi luam pensionarii și să-i aruncam? Unde? La coș?”, a mai afirmat Vâlcov, la România TV.

Darius Vâlcov: Sunt situații când cel de sub ministru nu semnează nici de-a naibii. A fost unul și la Externe

Consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, a declarat că există funcționari publici care pun frâne intenționat proiectelor, dând exemplul unui fost angajat din Ministerul de Externe care nu a semnat avizul pentru legea parteneriatului public- privat, deși spunea că nu a citit proiectul, scrie Mediafax.

„Statul este actionar la Romgaz, Romgaz a găsit resurse foarte importante. Romgaz să iasă public și să spună care e strategia pentru următoarea perioadă. Iar vrem să mergem cu prețurile umflate la maxim, să facem profit să plătim membrii Consiliului de Administrație? Sau ne gândim să accesăm aceste surse pe care le avem, să cumpărărm câteva combinate pretochimice, să le deschidem, să folosim gazul pentru aceste combinate, pentru că astăzi noi…. debalansarea de azi între import și export este foarte mare, pentru că 2,6 miliarde de euro vin din instrudtria petrochimică”, a declarat Vâlcov.

Întrebat dacă reprezentanții Guvernului nu pot cere sau interveni direct, Vâlcov a afirmat că situația nu este doar în companiile de stat.

„Dacă ne uităm la toate legile în ultimii 28 de ani, toate au fost făcute ca premierul și guvernul să nu poată avea decizie, nu vorbim doar la companii de stat, vorbim și la funcționari. Vorba aceea și la funcționari, pleacă ministrul până schimbă funcționarul, chiar dacă oportunitatea o stabilește ministrul, nu semnează cel de sub ministru, nici de-a naibii, pleacă, se duce. Când a fost legea parteneriatului public- privat, de la Ministerul de Externe a venit un funcționar să ne explice că: noi nu dăm avizul, că legea are unele probleme. Am spus: explică-ne ce probleme sunt. Răspunsul a fost foarte interesant: . Atunci despre ce probleme vorbim? Nu știu, mi-a transmis cineva că de fapt nu trebuie avizată de ministerul de Externe. Acea persoană a plecat din Ministerul de Externe, i s-au ridicat ode în site-urile care fac propagandă. E un procuror de la Ministerul de Externe, a stat vreo 100 de ani la Ministerul de Externe, și rolul lui era să țină frână pe avize. Legea asta a parteneriatului public privat are doar 19 pagini și nu are norme de aplicare”, a mai afirmat Vâlcov.

Fostul ministru al Finanțelor a declarat că sunt funcționari care verifică „virgulele”.

„Acum o lună de zile, în parteneriatele private, cinci au fost aprobate în ședința de Guvern – autostrăzi și domeniul sănătății. La două săptămâni, am dat iar hotărâre de guvern cu alte 8 parteneriate. Sunt copy-paste, doar schimbi conținutul. Nici până azi cele opt nu sunt publicate. Sunt funcționari care spun că virgula e în dreapta trebuia să fie în stânga. Astea sunt realitățile”, a mai spus consilierul premierului.

Darius Vâlcov: Șase din șapte fonduri de pensii private au investit în RDS. Când vinzi iluzii e fraudă

Darius Vâlcov a mai susținut că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menține și în anul următor.

„RCS-RDS, anul trecut această companie, care nimeni nu știa cât valorează, s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieșit pe piață în condițiile în care cei care trebuiau să cumpere știau – această companie are dosar penal, chiar atunci au ieșit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acțiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm și noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Șase din cele șapte fonduri, minim cinci au acțiuni la RDS în condițiile în care într-un an de zile acțiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condițiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov la România TV.

Acesta susține că se poate suspecta o fraudă, în condițiile în care tehnologia companiei este una învechită și sunt posibile scăderi în continuare.

„Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect și spui cumpărați acțiuni la Digi că acțiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu ești cu 25% mai puțin, nu te dezvolți, îți faci mai multe datorii, să știi că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni pe bursă poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conștiență că în 3-4 ani nu se va mai trage cabluri în România și nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie și le iei banii de pensii…”, a mai spus fostul ministru al Finanțelor.

Darius Vâlcov a afirmat că cele șapte companii administrează 10 miliarde de euro.

„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei șapte administratori, că sunt șapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dam banii la stat, dăm un 300 și ceva de mililoane de euro, fiecare are angajați între 20-30 de angajați, unul singur are 70 de angajați. Miliardul și jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultați? Vă consultați între voi?”, a spus Vâlcov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro