Sari direct la conținut

De ce China are planuri mari pe Lună

HotNews.ro
Luna plina, Foto: Brian Kushner, Dreamstime.com
Luna plina, Foto: Brian Kushner, Dreamstime.com

​China are aproape o obsesie cu Luna, atunci când este vorba despre programul său spațial. În pași mici a reușit lucruri tot mai importante și scopul suprem, după o nouă serie de misiuni, este să dezvolte pe Lună o bază locuită și tot pe Lună să fie extrase minerale valoroase. Este clar o chestiune de prestigiu pentru China, iar spre deosebire de Rusia, banii nu vor fi o problemă pentru dezvoltarea programului spațial.

China are planuri foarte îndrăznețe cu Luna, după ce deja a avut câteva reușite, ducând în 2019 un modul pe fața ascunsă a Lunii, iar în 2020 a reușit să aducă mostre de sol lunar pe Terra.

Este imposibil de spus ce va fi peste 15 ani, dar au existat discuții, iar China și Rusia ar putea construi după anul 2035 o bază pe Lună, până la acel punct urmând să fie lansate misiuni din ce în ce mai complexe. Mai este foarte mult până atunci și rolul Rusiei în proiect va depinde cum se schimbă geopolitica mondială. Dar ambițiile Chinei nu vor descrește.

Recent, China a anunțat și descoperirea unui nou tip de mineral selenar, pe care l-a numit Changesite–(Y), după zeița lunii, denumită Chang’e în mitologia chineză. Chang’e sunt numite și misiunile selenare chineze.

Clar că va fi nevoie de miliarde de dolari pentru o serie lungă de misiuni, iar pentru China este o chestiune de prestigiu și un mod de a arăta faptul că țara este o super-forță și în domeniul spațial. China s-a poziționat clar ca fiind acolo, alături de URSS (și apoi Rusia) și de SUA, în rândul puterilor spațiale.

Un moment de mare mândrie pentru chinezi a fost cel în care au reușit să pună un rover pe suprafața planetei Marte, iar acel rover a funcționat și a trimis date și fotografii. Doar SUA a reușit să pună rovere pe Marte. Un alt demers ce arată cât de departe a ajuns China este cel legat de construcția unei stații spațiale orbitale, stație care va fi gata foarte curând.

Chinezii privesc pe termen foarte lung și cred că vor ajunge să extragă metale și minerale pe Lună. Chinezii știu clar că luna este bogată în resurse, cum ar fi pământurile rare, iar acele resurse vor putea fi folosite în momentul în care tehnologie va permite exploatarea lor. Chinezii vor să ajungă la acel moment, dar câțiva pași grei vor trebui depășiți.

Chinezii vor să testeze pe Lună și o serie de tehnologii și spun că Luna este importantă și din punct de vedere științific. Fiind atât de aproape de Terra este mult mai ușor de studiat decât asteroizii sau planetele, iar misiunile către Lună costă totuși mult mai puțin decât cele spre Marte sau Mercur.

Pe Lună pot fi testate și tehnologii super-avansate de minerit spațial care să permită, nu mai repede de 15-20 de ani, forajul pe asteroizi, știut fiind faptul că asteroizii sunt bogați în minerale foarte scumpe.

Acum câteva zile, autoritățile chineze au dat undă verde pentru trei misiuni către Lună, misiuni fără echipaj uman care vor avea rolul de a testa și pregăti tehnologic misiunile în care vor fi trimiși taikonauți.

Chang’e 6 va încerca să aducă pe Terra mostre de sol și rocă de pe fața ascunsă a Lunii

Chang’e 7 va fi o misiune complexă pentru zona polului sudic lunar și vor fi trimise mai multe vehicule: sondă orbitală, sondă de aterizare, rover, satelit de comunicații și un detector care va putea studia gheața din craterele lunare.

Chang’e 8 ar trebui să fie lansată spre 2030 și să testeze pe Lună tehnologii precum printarea 3D, dar și altele, în vederea utilizării resurselor locale.

În 2023 China va lansa și primul său telescop spațial, numit Xuntian, care se va afla în apropierea stației spațiale și va putea andoca la ea pentru încărcare și pentru eventuale reparații.

La început de septembrie China a testat cu succes un motor cu hidrogen și oxigen lichid, care va face parte din viitoarea rachetă Chang Zheng 9, proiectată pentru misiuni cu echipaj spre Lună și spre Marte.

Surse: space.com, BBC, Reuters, phys.org, Xinhua

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro