Deficit bugetar de 8,22 miliarde de lei dupa primele trei luni ale anului
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele trei luni ale anului un deficit estimat de 8,22 miliarde de lei, reprezentand 1,53% din PIB, sub limita de 8,25 miliarde de lei, prevazuta in acordul stand-by incheiat cu Fondul Monetar International, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Deficitul bugetar era de 5,8 miliarde de lei dupa primele doua luni ale anului.
Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 45,8 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile s-au redus cu 1,4%, la 37,5 miliarde de lei.
Astfel, cheltuielile cu bunurile si serviciile s-au redus cu 0,4% fata de perioada similara a anului precedent, la 5,77 miliarde de lei, iar cheltuielile de personal sunt cu 8,7% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate in luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie. De asemenea, reprezentantii MFP motiveaza aceasta scadere si prin masurile prevazute in Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Totodata, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (119,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (55,6%) ca urmare a platii ajutoarelor restante datorate de administratiile locale din venituri proprii.
Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 36,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 4,3 miliarde lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.
Pe partea de venituri, impozitul pe profit a crescut cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent, in vreme ce impozitul pe salarii si venit a scazut cu 9,5%.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane de lei (+5,9%) fata aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile din TVA s-au redus cu 11,5%.