Sari direct la conținut

Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite

laszlo kiss, Foto: OCCRP
laszlo kiss, Foto: OCCRP

Paradisurile fiscal sunt de cele mai multe ori asociate cu insule din marea Caraibelor, unde, la umbra palmierilor, se fac afaceri de miliarde de dolari. In ultima vreme insa, locatia preferata pentru grupari de crima organizata care vor sa infiinteze firme offshore pentru a-si spala banii este statul american Delaware.

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, „maestrul offshore”

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor

INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street

Celula din Ruse

Manualul „oamenilor invizibili”

Accesul la informatii, „pericol extrem” in Seychelles

PKK si politicieni romani sub cupola offshore

Ucraina se muta in paradisuri fiscale

Luna trecuta, autoritatile de la Bucuresti au arestat un grup de persoane acuzate de activitati de crima organizata care au folosit si firme din Delaware pentru o presupusa spalare de bani de milioane de euro (Citeste aici: Kiss in spatele gratiilor). Intre cei arestati se numara si Laszlo Kiss, expert in infiintare de firme offshore care a publicat chiar si o carte despre statul Delaware si oportunitatile pe care acesta le ofera in domeniul eludarii platii taxelor si a anonimizarii actionariatelor firmelor.

Statul american este aspru ciritcat de mult timp pentru garantarea secretului si lipsa de transparenta care invaluie companiile inregistrate acolo si care il fac vulnerabil in fata activitatii infractionale. In ciuda nemultumirii unor oficiali federali, a unor depozitii ale Congresului si a multor rapoarte prezentate de Government Accountability Office, Delaware continua so permita infiltrarea grupurilor de crima organizata in sistemul corporatist.

In timp ce presedintele Obama critica practicile paradisurilor offshore, Delaware ramane preferatul traficantilor de droguri si al politicienilor corupti, potrivit unui investigatii comune derulate de Organized Crime and Corruption Reporting Project in parteneriat cu International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)

„SUA sunt foarte categorice cand este vorba de respectarea standardelor in cazul altor tari, dar devin mult mai indulgente cand trebuie sa le aplice in propria tara. Nu are nici o legatura cu ceea ce SUA s-au angajat ca vor face,” spune profesorul Jason, expert in paradisurile offshore, de la Centrul Sharman pentru Buna Guverare si Politici Publice al Universitatii Griffith din Australia.

La inregistrarea unei companii in Delaware, nu se cer informatii despre adevaratul beneficiar. Oficialii spun ca in acest fel se asigura rapiditatea si eficienta sistemului. Dar agentiile federale admit ca lipsa oricaror date de identificare face orice investigatie dificila, daca nu imposibila.

Usurinta cu care se poate inregistra o companie, combinata cu credibilitatea pe care o confera o firma inregistrata in SUA, au facut din Delaware locul preferat al crimei organizate din Europa de est si din Balcani.

In 2009, Biroul de Afaceri Publice al Departamentului de Justitie, a solicitat printr-o cerere directa o audiere in Congres. Jennifer Shasky Calvery, consilier al procurorului general adjunct a declarat ca legea nu poate stabili cine desfasoara activitati ilegale in mod continuu prin documente de stat. „Prin urmare, culmea ironiei, cei care aplica legea trebuie sa obtina informatii despre o companie inregistrata in SUA dintr-o tara straina, ceea ce este foarte dificil, daca nu imposibil,”, a spus ea. (http://www.justice.gov/ola/testimony/111-1/2009-06-18-dag-shasky-incorporation.pdf)

Rick Geisenberger, secretar de stat adjunct al statului Delaware si sef al departamentului corporatist, spune ca a cere astfel de informatii ar incetini serios procesul de inregistrare si ar putea conduce la mutarea activitatii de investitii in alta parte. El sustine ca majoritatea companiilor inregistrate in Delaware sunt firme care functioneaza legal. Acelasi argument este sutinut de toate paradisurile fiscale din lume.

„Nu-mi fac nici o iluzie ca toti sunt baieti buni,”, spune Geisenberger. „Dar asta inesamna ca trebuie sa institui proceduri complicate pentru a infiinta o companie ca sa-i impiedici pe baietii rai?”

In acelasi timp, Geisenberger este de acord ca orice semnalare a unei activitati infractionale trebuie sa fie luata in serios si spune ca statul este de acord sa ia masuri pentru a asigura mai multa transparenta, atat timp cat acest lucru nu afecteaza activitatea corporatista.

In 2000, un raport elaborat de GAO cu privire la grupurile rusesti ce infiinteaza companii in Delaware in scopuri ilegale, tragea concluzia ca „este relativ simplu pentru indivizi sau entitati din strainatate sa-si ascunda identitatea formand companii paravan care pot fi folosite pentru spalarea banilor.” John Flattery, presedinte al Coalitiei pemtru o Guvernare Transparenta din Delaware, spune ca raportul a ridicat intrebari grave, dar nu s-a facut mai nimic pentru rezolvarea problemei.

Dar Geisenberger spune ca Delaware militeaza pentru imbunatatirea politicilor de inregistrare; a fost primul stat care a adoptat reglementarea statutului agentului comercial, ceea ce obliga fiecare corporatie de pe teritoriul statului sa aiba birou de inregistrare. De asemenea, permite reglementarea oricarei activitati care trezeste suspiciuni, cum ar fi promovarea anonimatului ca beneficiu pentru potentialii clienti.

Raport Financial Secrecy Rankings 2009

Raport Financial Secrecy Rankings 2009

Foto: OCCRP

Toate companiile din acest stat sunt obligate sa aiba un agent registratar, care trebuie sa aiba o adresa pe teritoriul statului, sa fie accesibil in timpul orarului obisnuit de lucru si sa asigure legatura dintre companie si departamentele corporatiste din Delaware. Documentele de inregistrare trebuie sa includa numele si adresa agentului, ca unice date de contact pentru companie, fara sa pomeneasca nimic despre proprietarul real. Scopul activitatii companiei poate fi mentionat, desi, de obicei se foloseste limbajul standard: „pentru a participa la orice activitate legala pentru care corporatiie se pot organiza potrivit Legii generale a Corporatiilor din statul Delaware.”

Divizia corporatista a statului Delaware proceseaza toate documentele de inregistrare pentru autoritati iar Geisenberger este mandru de rapiditatea cu care se face acest lucru, pentru facilitarea miscarii de capital si a activitatii investitionale.

De asemenea, Delaware se bazeaza pe un asmenea sistem pentru a obtine venituri. Inregistrarea companiilor si taxele aferente acestei activitati asigura 25% din totalul veniturilor statului. (*1)

Flattery sustine ca statul foloseste protejarea secretului ca pe un instrument de marketing si sustine ca e un avantaj pentru mediul de afaceri.

„Delaware are grija de masurile de crestere a veniturilor sale,”, spune Flattery. „Ca problema nationala insa este o rusine. Companii fictive care se presupune ca incalca legea se ascund in spatele staului Delaware.”

Reporterii OCCRP au descoperit zeci de firme inregistrate in Delaware de companii offshore controlate de persoane acuzate de activitate infractionala. De exemplu, fugarul sarb Stanko Subotic a inregistrat in Delaware avioanele cu care – potrivit procurorilor italieni – se transportau bani lichizi catre Cipru si Lichtenstein. Banii proveneau, potrivit acelorasi procuori, din operatiuni de contrabanda cu tigari derulate intre guvernul din Muntenegru si grupul mafiot italian Sacra Corona Unita.

Darko Saric

Darko Saric

Foto: OCCRP

Fugarul Darco Saric, un magnat sarb al drogurilor, banuit ca, anul trecut, ar fi transportat 2,1 tone de cocaina din America de Sud in Muntenegru, a inregistrat, de asemenea, in Delaware multe din companiile sale.

Marian Iancu, un om de afaceri roman, pe care procurorii din Romania l-au acuzat ca ar fi pus bazele unui grup de crima organizata, s-a folosit de companii din Delaware ca sa preia o rafinarie de petrol de la stat printr-o privatizare suspecta cu intentia ca ulterior sa o vanda mai departe lui Mihail Cernoi, un dubios om de afaceri rus.

Anul trecut, senatorul Carl Levin a propus o lege vizand „Transparenta Corporatiilor si Aplicarea Legalitatii” care sa prevada ca numele si adresele individuale ale proprietarilor beneficiari sa fie inscrise pe documentele corporatiei – asemenea informatii fiind, in opinia sa, vitale pentru mersul anchetei. Levin afirma ca numai legislatia federala poate „stabili jurisdictiile intre state”, dar statele nu vor sa se ajunga la o solutie pentru ca ele se lupta care mai de care sa aduca corporatii pe teritoriile lor.

Dar Geisenberger spune ca statele au conlucrat si au colaborat si cu alte organizatii, precum Conferinta Nationala a Legislaturilor Statului si Asociatia Nationala a Secretarilor de Stat, in vederea gasirii unei solutii. „Trebuie sa vedem ce informatii trebuie si ce informatii nu trebuie sa retinem cu privire la identificarea proprietarului si la stabilirea responsabilitatii”, afirma Geisenberger.

O alta problema ar fi aceea ca este posibil ca nici chiar companiile care le inregistreza sa nu stie cine sunt de fapt proprietarii. Kiss le-a povestit reporterilor sub acoperire ai OCCRP cum pot fi folositi proxies pentru a-l ascunde pe adevaratul proprietar al unei companii in Delaware. (Citeste aici: INCOGNITO: Kiss – Maestrul offshore)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro