Sari direct la conținut

Dobanda la depozit te nemultumeste? Vezi ce alternative iti ofera actiunile!

Cursa investitorului, Foto: Tradeville
Cursa investitorului, Foto: Tradeville

Cu dobanzile depozitelor bancare aflate la minime istorice, investitia in actiuni poate fi o modalitate foarte buna de a aduce un plus de randament economiilor noastre pe termen lung.

Actiunile sunt parti din capitalul unei companii, titluri pe care antreprenorii le primesc in momentul in care o societate este creata, proportional cu aportul fiecaruia. Acest lucru este valabil atat pentru micile firme de IT infiintate de cativa prieteni programatori, cat si pentru marile companii de stat din sectorul energetic. In schimbul capitalului investit initial, actionarii au dreptul de a decide miscarile strategice importante ale societatii si de a primi o parte din eventualul profit, sub forma de dividende.

Cum investesti intr-o companie?

In cazul firmelor mici, investitia este greoaie. La fel si exitul. Aceasta intrucat cu greu gasesti pe cineva dispus sa iti cedeze, respectiv sa iti cumpere, o parte din capital. In plus, operatiunea poate fi consumatoare de timp si din motivul ca vrei sa negociezi un pret bun. In schimb, lucrurile devin mult mai usoare daca societatea este listata la bursa. In acest caz, poti cumpara actiuni oricand, la un pret determinat in mod transparent de cererea si oferta de pe piata. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi un cont de tranzactionare la un intermediar autorizat, mai exact o casa de brokeraj, accesul la bursa facandu-se in mod indirect, potrivit legislatiei din Romania.

Astfel, pentru actiunile listate, devine facil de urmarit si administrat valoarea investitiei. Pretul actiunilor este afisat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si pe platformele de tranzactionare ale brokerului. Asadar, castigul sau pierderea le poti calcula in timp real. De asemenea, normele de transparenta ale pietei de capital obliga companiile sa-si publice periodic rezultatele financiare, sa anunte din timp dividendele pe care le vor plati si, in general, sa raporteze evenimente importante, cum ar fi contractele mari, schimbarile de management sau litigiile. In acest fel ai mult mai multe informatii la dispozitie pentru a decide in care companii sa-ti plasezi banii, plus asistenta si consultanta din partea brokerului tau, iar marimea societatilor listate reduce partial riscul de faliment fata de firmele mici, nelistate.

Cum administrezi investitia?

Odata cumparate, actiunile pot fi pastrate intr-un portofoliu pe orice orizont de timp, fara niciun cost suplimentar fata de comisionul platit in momentul incheierii tranzactiei. Poti anticipa o crestere pe termen scurt, de cateva saptamani, facand asadar o tranzactie speculativa, sau poti alege actiunile unei companii cu perspective bune pe termen foarte lung, de cativa ani, intre timp incasand si potentialele dividende.

Chiar si in cazul mai putin fericit in care actiunile alese scad, pe seama contextului general de piata sau a raportarii unor rezultate financiare slabe, faptul ca sunt listate iti ofera avantajul ca le poti vinde oricand, marcandu-ti un profit mai vechi sau cel putin limitandu-ti pierderea. Insa, pentru gestionarea riscului, poti apela la un broker cu ajutorul caruia iti construiesti un portofoliu. Dar inainte de toate, acest broker trebuie sa iti stabileasca profilul de investitor. Un test privind nivelul de risc pe care poti sa ti-l asumi poti face si pe site-ul Tradeville. Incepe aici!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro