DOCUMENT Standardele de cost la "Anghel Saligny", publicate în Monitorul Oficial: Care vor fi costurile maxime pentru drumuri comunale ori rețele de apă și canalizare
Standardele de cost la „Anghel Saligny”, programul de 10 miliarde de euro pentru primării care a aruncat în aer Coaliția, au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor. Introducerea unor standarde de cost a fost o cerință a USR-PLUS, după cum a spus liderul PNL Ludovic Orban, înainte de ruperea Coaliției.
Ordinul pregătit de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, cu standardele de cost la „Anghel Saligny”, programul de 10 miliarde de euro pentru primării care a aruncat în aer Coaliția, au fost publicate marți în Monitorul Oficial.
- Actul nu are modificări față de proiectul de ordin pus în dezbatere la începutul acestei luni.
Pentru reţelele de apă şi canalizare proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finanţate din fonduri europene.
Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor.
- CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDIN ȘI REFERATUL DE APROBARE
În cazul drumurilor, unde nu există standarde de cost utilizate pentru proiectele finanţate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite în 2010 şi abrogate în 2018, ajustate cu creşterile de preţ la nivel mondial al materialelor de construcţii, stabilite de Institutul Naţional de Statistică, a explicat ministrul.
Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro.
Preţul unui kilometru de drum judeţean nu poate depăşi 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcţie de numărul de benzi şi tipul carosabilului, pot avea preţuri standard între maxim 2,12 şi maxim 6,34 milioane de euro, se arată în comunicatul citat.
„Actul normativ prin care s-a adoptat Programul „Anghel Saligny” prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard şi 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind reţelele de gaze, care urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei şi al ministrului energiei”, a menţionat Cseke Attila.
Ce asigurări a dat Cseke Attila despre transparența programului Anghel Saligny, o altă cerință a USR-PLUS
De notat și că vineri, 3 septembrie, când Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny în lipsa miniștrilor USR-PLUS, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a dat asigurări că Ordonanța de urgență are prevederi care ar asigura transparența programului, o altă cerință a celor de la USR-PLUS.
Cseke Attila a spus că solicitările pentru proiectele finanţate prin Programul „Anghel Saligny” vor fi depuse în format electronic, pe o platformă digitală urmând să se regăsească toate informaţiile publice pentru a asigura transparenţa programului.
- „Solicitările se vor putea depune în format electronic. În OUG este prevăzută expres necesitatea constituirii unei platforme digitale cu toate informaţiile publice, pentru a asigura transparenţa acestui program şi a efectuării execuţiei lucrărilor şi pe această platformă digitală se vor regăsi toate informaţiile publice despre fiecare proiect, finanţarea asigurată fiecărui proiect, termenele de execuţie, executantul lucrării, stadiul lucrării, stadiul execuţiei tehnice, respectiv financiare cu privire la fiecare obiectiv de investiţie din acest Program Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny'”, a afirmat Cseke Attila după şedinţa de guvern, citat de Agerpres.
Ce se întâmplă dacă primăriile folosesc ilegal fondurile din Anghel Saligny: Ca și la PNDL 1 nu răspunde primarul, ci toată localitatea
Ministrul Cseke Attila a mai spus atunci că banii vor fi returnaţi integral la bugetul de stat în cazul proiectelor nefinalizate din Programul „Anghel Saligny”.
- „Beneficiarul obiectivului de investiţii, unitatea administrativ teritorială, răspunde pentru aceasta, pentru că banii trebuie returnaţi la buget dacă proiectul nu este finalizat. (…) Cred că este o sancţiune destul de aspră. Şi astăzi, pe alte programe naţionale de investiţii, în urma sesizărilor primite, Corpul de Control al ministrului verifică cele întâmplate la faţa locului. Se întâmplă în mod uzual. Se va întâmpla în mod curent şi pe Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. De asemenea, toate facturile, în momentul în care ele intră în Ministerul Dezvoltării, vor fi trimise spre verificare şi Inspectoratului de Stat în Construcţii. Aceste reglementării se regăsesc în ordonanţa de urgenţă”, a spus Cseke Atilla după şedinţa de guvern.
Ce nu a spus Cseke Attila însă este că anumite prevederi care nu prea au dat roade, inclusiv la capitolul sancțiuni, sunt copiate integral din PNDL1.
Un exemplu este articolul 10 din OUG-ul de aprobare a proiectului Anghel Saligny în care este prevăzut că în cazul în care primăriile utilizează sumele transferate cu nerespectarea preverilor legale sau contractuale, trebuie să restuie banii Ministerului în 30 de zile.
Dacă nu restituie sumele, nu răspund primarii sau persoanele din aparatul administrativ, ci întreaga localitate prin:
- „sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, inclusiv a drepturilor cuvenite asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, precum şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav şi a plăţilor privind finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, după caz, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii.”
Această prevedere se regăsește întocmai în PNDL1 la Art. 10^1.
De notat ar fi însă că cei de la USR-PLUS nu au semnalat public că ar fi o problemă la acest capitol în care întreaga localitate răspunde, în loc să fie făcuți responsabili primarii ori reprezentanții UAT-ului care a folosit ilegal fondurile de la buget.
Reacția USR-PLUS după aprobarea programului Anghel Saligny: Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13
Vineri, 3 septembrie, după ce Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny, USR-PLUS a reacționat precizând că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ”un nou abuz marca OUG 13”, acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că „a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică”.
USR-PLUS a spus, într-un comunicat de presă, că a făcut o analiză a proiectului care „arată clar că PNDL 3 este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor”, iar faptul că niciun amendament USR-PLUS nu a fost adăugat în proiect ar fi „o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide”.
Ce au acuzat reprezentanții USR-PLUS:
- „În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari.
- În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate.
- În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.
- În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului.
- În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor. USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia”.
Pentru detalii citește: