Sari direct la conținut

Dosarul Necolaiciuc are legaturi in Ardeal

Ziua de Cluj

Dumitru Mateas, directorul CFR Infrastructura Cluj, a declarat ca oficialii Corpului de Control al Guvernului si agentii de politie au ridicat documente necesare instrumentarii dosarului Necolaiciuc. Ilegalitatile comise de fosta conducere a Companiei Nationale CFR s-au materializat in 16 dosare penale, intocmite intre ianuarie si octombrie 2004.

Din datele oficiale ale PNA reiese faptul ca fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, impreuna cu mai multe persoane care si-au desfasurat activitatea in cadrul Companiei sau reprezentanti ai unor societati comerciale furnizoare de bunuri sau servicii, au prejudiciat institutia cu peste 7,5 milioane de lei noi.

Activitatea lor infractionala a constat in indeplinirea defectuoasa, cu intentie, a sarcinilor de serviciu, prin efectuarea de achizitii de produse, lucrari sau servicii care nu erau necesare si la preturi mult supraevaluate, cu incalcarea, in mod constant, a dispozitiilor legale privind achizitiile publice.

Totodata, acestia au efectuat plati catre diferite societati comerciale, reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii, care, in realitate, nu s-au efectuat si fara a exista documente justificative. Fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, a decis ca dosarele existente pe numele lui Necolaiciuc sa primeasca neinceperea urmaririi penale.

Prejudiciu imens la Cluj

Itele presupuselor fraude comise de Necolaiciuc si asociatii sai au ajuns si la Cluj. Procurorii au executat verificari cu privire la efectuarea unor plati ilegale, in perioada 2001-2003, de catre CFR SA catre societatea comerciala General Invest Cluj Napoca, in valoare de sute de miliarde de lei vechi, pentru furnizarea si instalarea unor sisteme de avizare si informare a publicului calator.

Astfel, s-a creat un prejudiciu de peste 106 miliarde de lei vechi. Desi aceste lucrari au fost facturate de societatea clujeana, ele nu au fost efectuate de aceasta.

Oficiul European de Lupta contra Fraudei (OLAF) a trimis procurorilor PNA o sesizare legata de modul fraudulos prin care Necolaiciuc a administrat fonduri Europene. La fel ca si in celelalte dosare, PNA a decis neinceperea urmaririi penale.

Necolaiciuc este cercetat si in dosarul „Barca lui Mitrea”, unde se presupune ca l-ar fi mituit pe fostul ministru al Transporturilor, pentru a fi mentinut in functie. Dosarele redeschise de catre procurorul general al PNA, Daniel Morar, arata ca fostul sef al CFR ar fi prejudiciat statul cu nu mai putin de 700 de milioane de euro.

ZIUA de Cluj va prezenta, in editiile viitoare, un serial al afacerilor facute de interpusii lui Necolaiciuc in Ardeal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro