Sari direct la conținut

Dr Radu Țincu, medic ATI: „De multe ori, credința le dă medicilor energia necesară să lupte cu moartea“

HotNews.ro
Dr Radu Țincu este medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI II din cadrul spitalului de Urgență Floreasca, din București.
Dr Radu Țincu este medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI II din cadrul spitalului de Urgență Floreasca, din București.

Dr Radu Țincu este medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI II din cadrul spitalului de Urgență Floreasca, din București. Este unul dintre medicii care simt că credința este o superputere, atât timp cât devine parte din suflet: „Degeaba mergem la biserică și aprindem lumânări cu ambele mâini și stăm în genunchi și ne rugăm, dacă ulterior trecem indiferenți pe lângă toți din jurul nostru, trecem fără să ne pese de problemele celorlalți“, spune el.

Ziua medicului ATI se împarte între pacienții aflați în stare critică pe care îi are în grijă la Terapie Intensivă, activitatea administrativă pe care o presupune funcția de șef de secție și lucrul cu studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, acolo unde coordonează disciplina de Toxicologie Clinică.

Chiar dacă pentru mulți dintre noi ar putea părea un program aglomerat, ei bine, pentru medicul Radu Țincu este exact așa cum și-a imaginat cu mulți ani în urmă când a ales Medicina. Și-a dorit o profesie care să-i aducă și satisfacție personală, și mulțumirea că poate ajute, dar care să nu-l plictisească niciodată, care să-i ofere adrenalină.

Normalitatea în cel mai mare spital de urgență din țară

Ce faceți în această perioadă? E o perioadă aglomerată în spital?

Dr Radu Țincu: Lucrurile s-au mai reglat din perspectiva COVID-19 și am revenit la patologiile pe care le cunoșteam dinainte de pandemie. Într-un spital de urgență, niciodată nu e perioadă prea liberă.

Apropo de asta, toată lumea s-a obișnuit să vă vadă discutând foarte mult despre pacienții COVID. Ce înseamnă, de fapt, specializarea aceasta de Anestezie și Terapie Intensivă?

Dr Radu Țincu: Specializarea înseamnă acea ramură care se ocupă cu pacienții aflați în stare critică, indiferent de cauza care i-a adus în această stare. Fie că discutăm despre cei care au o problemă chirurgicală, fie că discutăm de pacienții care au o problemă medicală, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, boli digestive, pacienții care au anumite disfuncții de organ, adică organe care nu funcționează – fie că plămânul nu funcționaează și se numește insuficiență respiratorie acută, fie că nu funcționează inima corespunzător și se numește insuficiență cardio-circulatorie acută, fie că nu funcționează ficatul și se numește insuficiență hepatică sau rinichiul – insuficiență renală.

Toate disfuncțiile de organe trebuie să fie gestionate într-o secție ATI, prin mecanisme care să realizeze suportul acestor funcții, până când ele se vor recupera.

Pe de altă parte, specialitatea se ocupă și de partea de anestezie, adică toți pacienții care sunt supuși unor intervenții chirurgicale trebuie să fie anesteziați și, dincolo de anestezia în sine, trebuie să fie supravegheați intraoperator.

Citiți continuarea interviului pe site-ul nostru de wellbeing www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro