Sari direct la conținut

Eckstein Kovacs Peter cere anularea sentintelor date de tribunalele comuniste

HotNews.ro

Senatorul clujean Ekstein-Kovacs Peter solicita anularea sentintelor date de tribunalele regimului comunist in perioada 1948-1963. Masura s-ar aplica din oficiu, in baza legii, intrucat textul ar trebui sa cuprinda in anexe toate infractiunile care ar cadea sub influenta acestui act normativ.

De aplicarea legii ar trebui sa se ocupe magistratii, care ar decide totodata si acordarea de despagubiri victimelor tribunalelor comuniste.

Proiectul cuprinde si plata unor despagubiri corespunzatoare

Legea ar urma sa se aplice doar deciziilor judecatoresti emise pe criterii politice. De asemnea, senatorul UDMR solicita si despagubiri pentru victimile comunismului. Persoanele care au avut de suferit din cauza abuzurilor comise de legislatia comunista ar trebui sa fie despagubite in bani.

In cazul in care persoanele in cauza au decedat, banii ar urma sa intre in posesia mostenitorilor legali. Senatorul UDMR se gandeste sa extinda despagubirle si asupra persoaneler care au fost private de libertate de catre regimul comunist in absenta unor sentinte de condamnare.

Propunerea lui Ekstein-Kovacs Peter se refera numai la perioda cuprinsa intre anii 1948-1963 deoarece, dupa 1963, a fost revizuit Codul Penal, iar o serie de proceduri abuzive au fost eliminate.

Pentru stabilirea celor care ar trebui sa beneficieze de aceste despagubiri se va constitui o comisie de judecatori care vor analiza documentele. “Aceste dosare politice trebuie urmarite si identificate de catre magistrati. Procedura de despagubire trebuie realizata din oficiu”, a spus Ekstein Kovacs Peter.

Proiectul de lege al senatorului UDMR va fi depus pina la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro