Sari direct la conținut

Eclipsa totala de Luna, pe 10 decembrie. In Romania va fi vizibila a doua jumatate a fenomenului

HotNews.ro
Eclipsa totala de Luna, 10 dec 2011, Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"
Eclipsa totala de Luna, 10 dec 2011, Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Pe 10 decembrie se va produce o eclipsa totala de Luna, iar romanii vor putea vedea a doua jumatate a eclipsei – Luna rasarind cand incepe sa iasa din umbra Pamantului, informeaza Observatorul Astronomic.

Numai cei care au orizontul estic liber vor putea vedea Luna, precizeaza acesta.

Luna rasare in acea zi la ora 16:30 si vom putea vedea ca este scufundata in umbra planetei noastre. Chiar atunci se produce maximul eclipsei si in urmatoarele 25 de minute Luna va ramane in umbra.

Vom putea vedea cum iese din umbra incepand cu ora 16:57 pana la 18:18 cand va ramane in penumbra. Pentru ca penumbra este foarte transparenta putem considera (din punct de vedere vizual) ca eclipsa a luat sfarsit. Geometric vorbind eclipsa se va termina la 19:30 cand Luna a iesit complet si din penumbra.

Eclipsa se vede in totalitate din Asia si Australia. Din America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate (americanii vor vedea prima jumatate, noi a doua).

Eclipsa dureaza 5 ore si 56 de minute iar totalitatea 51 minute si 8 secunde. Luna se va afla partial si total in umbra Pamantului timp de 3 ore si 32 de minute.

Citeste detalii despre momentele eclipsei pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cum se poate observa eclipsa:

  • Folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nu este necesara, eclipsa fiind vizibila cu ochiul liber.
  • In cazul in care aveti un instrument astronomic indreptati-l spre Luna. Veti vedea mai indeaproape suprafata lunara.
  • Cei ce doresc sa faca fotografii pot atasa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru ca in timpul totalitatii, trebuie folositi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, in functie de gradul de intunecare a discului lunar.
  • Observatorul Astronomic va fi deschis incepand cu ora 16:30. Chiar daca va fi senin, din cauza orizontului blocat de cladirile din oras, este imposibil sa vedem Luna pana in ora 17:30.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro