Sari direct la conținut

Economia Chinei, un nou semn de slabiciune / Bursele mondiale inchid pe rosu

HotNews.ro

Activitatea manufacturiera din China s-a contractat masiv in august, oferind o noua dovada privind incetinirea celei de-a economii a lumii si alimentand temerile legate de cresterea mondiala, scrie AFP. Pe fondul acestor temeri, principalele burse europene au terminat in scadere puternica.

Activitatea manufacturiera este stalpul traditional al cresterii chineze si doi indicatori, indicele IMM al directorul de vanzari al Biroului national pentru statistica (BNS) si cel al societatii Markit arata ca sectorul este in pierdere puternica de viteza.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat marti, la Jakarta, ca economia mondiala va creste in 2015 „probabil mai slab” decat ce 3,3 procente prevazute de Fond.

Pietele financiare, care au cunoscut o luna august dificila, au fost puternic afectate de aceste date.

Tokyo a inchis in scadere cu 4%, in timp ce Paris, Frankfurt si Londra pierdeau intre 2% si 3%. Wall Street ceda circa 2% cu putin inainte de 16,00 GMT.

Cursul petrolului a revenit pe scadere, iar euro era in crestere fata de dolar, pe fondul incertitudinilor legate de politica monetara americana.

Recul al comenzilor

In detaliu, nimic nu invita la optimism: „contractia activitatii se explica prin reculul productiei si al noilor comenzi care s-au redus pentru a doua luna consecutiv”, explica expertii bancii Nomura.

In paralel, intreprinderile manufacturiere „si-au redus efectivele pentru a 22-a luna consecutiv iar ritmul desfiintarilor de locuri de munca s-a accelerat”, noteaza ei.

Cresterea economica a Chinei s-a stabilizat la 7% in trimestrul doi dar, de atunci, tabloul devine din ce in ce mai sumbru.

Exporturile tarii s-au prabusit cu circa 8% in iulie, in cifre anualizate, iar productia industriala inregistreaza o puternica incetinire. Consumul ramane redus iar recentele turbulente bursiere afecteaza si mai mult moralul gospodariilor.

„Cresterea PIB ar putea sa cada sub 6,5% in trimestrul trei”, afirma expertii bancii ANZ. Sub obiectivul anual de 7% fixat de Beijing si care ar reprezenta un minim al ultimului sfert de secol.

Relansare bugetara?

Pentru moment, „slabiciunea activitatii manufacturiere reflecta factori temporari, precum restrictiile impuse inainte de defilarea militara de la Beijing”, tempereaza Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics.

Autoritatile au oprit la jumatatea lunii august numeroase uzine din Beijing si din regiune pentru a garanta un cer nepoluat pentru marea parada militara programata in 3 septembrie, pentru a sarbatori infrangerea Japoniei, in 1945.

BNS a recunoscut ca aceste masuri pentru „controlul poluarii” in Beijing, Tianjin si in provincia Hebei au afectat indicele IMM.

Dar opinia generala este ca, dupa o noua reducere a dobanzii de interventie a bancii centrale, saptamana trecuta, guvernul este condamnat sa actioneze suplimentar.

Banca centrala a injectat sute de miliarde de yuani in sistemul financiar in ultimele doua saptamani prin operatiuni pe piete.

„Dar toate acestea raman insuficiente pentru sustinerea cresterii pe termen mediu. Va fi nevoie de masuri active de relansare bugetara pentru sustinerea cererii”, estimeaza ANZ.

„Consideram ca politica bugetara va juca un rol cheie”, guvernul angajandu-se sa „accelereze constructia de proiecte de infrastructura majore”, spune Yang Zhao, analist la Nomura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro