Sari direct la conținut

Economia mondiala va intra in recesiune pe fondul epuizarii petrolului

HotNews.ro

Un raport publicat de British Petroleum in cursul zilei de miercuri arata ca omenirea mai beneficiaza de resurse suficiente pentru urmatorii 40 de ani, si doar in conditiile in care consumul nu se va modifica radical.

Cu toate acestea, o echipa de experti de la Oil Depletion Analysis Centre (Centrul de Analiza a Epuizarii Resurselor Petroliere) din Londra arata ca productia va atinge un maxim peste aproximativ patru ani, urmand ca apoi sa intre in declin.

Colin Campbell – expert ODAC, a declarat pentru The Independent ca teoria este extrem de simpla. “Orice bautor de bere poate intelege. Paharul este plin la inceput, si apoi se epuizeaza in functie de viteza cu care il bei”, spune Campbell, un fost geolog si vice-presedinte la mai multe companii petroliere, printre care BP, Exxon, Fina si Chevron Texaco.

Acesta spune ca productia maxima de petrol usor de extras si, drept urmare, ieftin, a avut loc in 2005. Chiar daca se iau in considerare si campurile sub-marine si cele din regiunile polare, maximul productiei va avea loc in jurul anului 2011.

Scenariul propus de Campbell a fost negat de oficialii BP, Peter Davie, economist sef in cadrul companiei, spunand ca nu are incredere in veridicitatea “teoriei varfului de productie”.

“Nu credem ca exista constrangeri absolute in privinta resurselor. Atingerea varfurilor maxime de productie are loc pe fondul cererii”, spune Davies.

In ultimii ani, distanta mare intre cerere si oferta de petrol s-a ingustat foarte mult. Anul trecut, aceasta aproape ca nu a mai existat. Consecintele ar fi foarte importante in cazul in care consumul de petrol va depasi productia cu o cantitate foarte mica. Preturile ar putea sari in aer, urmand sa depaseasca chiar si 100 de dolari pe baril fata de aproximativ 70 in prezent.

O recesiune a economiei globale ar urma cu siguranta, mai titreaza The Independent.

Jeremy Leggert, geolog si actualmente conservationist, autorul cartii Half Gone: Oil, Gas, Hot Air and the Global Energy Crisis, aduce si el in discutie “teoria varfului de productie”. “Ce se intampla acum imi aduce aminte de vremurile in cate specialistii avertizau in privinta incalzirii globale si nimeni nu ii asculta. Acum se intampla exact lucrile de care vorbeam cu ani in urma”.

In 1999, rezervele petroliere ale Marii Britanii situate in Marea Nordului au ajuns la un varf maxim de exploatare, dar nimeni nu a recunoscut decat dupa doi ani.

Aspectul asupra caruia se pun toti de acord este ca cererea de petrol este in crestere constanta. Dezvoltarea rapida a economiilor unor tari precum China sau India precum si dependenta acuta de petrol a unor state puternice va face obligatorie exploatarea acestei resurse la un ritm foarte mare.

Raportul BP arata ca cererea de petrol in ultimii cinci ani a fost mult mai mare decat cea consemnata a doua jumatate a anilor ’90.

Astazi, planeta are nevoie de aproximativ 85 de milioane de barili zilnic. Aceasta cifra se va modifica curand, urmand ca in 2030 consumul sa fie de aproximativ 113 milioane de barili.

Statistica BP este cea mai utilizata in acest sector, insa Colin Campbell spune ca este realizata pe baza informatiilor puse la dispozitie de mediul politic si de companiile din domeniu.

“Cand lucram in cadrul acestor companii nu as fi spus niciodata adevarul. Lucrurile acestea fac parte din regulile jocului”, mai spune Campbell.

Cat sunt de adevarate raportarile?

O monitorizare a celor mai bogate state din punct de vedere al rezervelor petroliere – Arabia Saudita, Iran, Irak si Kuweit – a scos la iveala mai multe situatii ingrijoratoare.

Anul trecut, un jurnalist din Kuweit a intrat in posesia unor documente care arata ca rezervele acestui stat se afla doar la jumatatea nivelului raportat oficial.

Anul acesta, Iranul a devenit singurul stat care a introdus o rationalizare a productiei de petrol, fapt ce ar putea indica o posibila criza.

Importanta petrolului

O reducere a productiei de 10-15% ar putea afecta grav economiile statelor dependente complet de aceasta resursa. In 1970, o scadere de doar 5% a facut ca pretul petrolului sa salte cu 400%.

Majoritatea echipamentelor folosite in agricultura functioneaza pe baza derivatilor din petrol. Aproape toate pesticidele si multe dintre ingrasaminte se fac de asemena din produse petroliere.

Plasticul folosit intr-o multime de domenii se obtine din substante obtinute din petrol.

Spre exemplu, in Statele Unite pentru constructia unui automobil sunt necesari 20 de barili de petrol.

Resurse alternative petrolului

Carbunele

Se estimeaza ca rezervele mondiale de carbune sunt de aproximativ 1900 de miliarde de tone, suficient pentru asigurarea urmatorilor 150 de ani, Insa, carbunele este un combustibil fosil a carui ardere va face ca procesul de incalizre globala sa se accentuieze.

Gazele Naturale

Campurile gazeifere din Siberia, Alaska si Orientul Mijlociu ar putea sa mai ajunga inca 20 de ani dupa epuizarea petrolului. Insa, ca si in cazul carbunelui, arderea gazului este extrem de poluanta.

Hidrogenul

Acesta este un element regenerabil si o sursa energetica curata. Procesul consta in combinarea particulelor de hodrogen cu cele de oxigen fiind astfel posibila obtinerea de curent electric, apa si caldura. Dificultatea insa consta in procesul de productie/extragere de hidrogen care este foarte scumpa in conditiile tehnologice actuale.

Biocombustibilii

Etanoul obtinut din cereale a devenit o alternativa foarte populara in locul petrolului. Cu toate acestea studii recente au aratat ca productia de etanol are un impact negativ asupra mediului, prin defrisarile facute pentru a face loc culturilor acestor plante.

Energia Nucleara

Temerile coform carora uraniul este pe sfarsite au fost eliminate prin inlocuirea acestuia cu un alt element chimic radioactiv- thoriu. Insa, crestre numarului de reactoare nuclerae aduce cu sine si riscul unor catastrofe precum si riscul ca substantele radioactive sa ajunga in mainile unor grupari teroriste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro