Sari direct la conținut

Epoleti si caschete secretizate de politisti

Ziua de Cluj

Timp de doua luni si o saptamana, politistii au inventat scuze si clauze de confidentialitate pentru a evita publicarea contractelor de achizitii publice pe 2006, desi Legea achizitiilor publice nu mai permite secretizarea acestor contracte.

Practic, au pus la secret informatii care nu au ce cauta acolo si pe care nimeni nu avea de ce sa le pastreze la “saramura confidentialitatii”: impermeabile, pulovere, insigne, snur, centuri, curele si epoleti.

Reporterii ZIUA de Cluj au incercat sa afle cum sunt cheltuiti banii publici de catre Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj. Dupa doua luni si patru cereri oficiale inspectoratul a “desecretizat” contractele semnate in 2006. Conform Legii nr. 544/2001, oricine poate cere Politiei date despre modul de functionare a institutiei si implicit despre cheltuirea banilor publici.

Epopeea desecretizarii contractelor

In 11 decembrie 2006, ZIUA de Cluj a trimis o cerere oficiala in baza Legii nr. 544 pentru a afla ce contracte a incheiat anul trecut Politia clujeana, solicitand si sumele si numele societatilor beneficiare. Reprezentantii IPJ au remis un raspuns, in 22 decembrie, prin care sustineau ca aceste date sunt confidentiale.

In 24 ianuarie 2007 am revenit cu o solicitare, mentionand ca din aprilie 2006 contractele nu pot avea clauze de confidentialitate, iar datele sunt publice conform OUG nr. 34/2006.

La aceasta solicitare, Biroul mass-media a furnizat, in 25 ianuarie o lista cu cele 29 de societati si cu sumele din contracte. Din nou, reprezentantii IPJ au eludat cererea deoarece in aceasta se cereau toate datele din contract, nu doar o simpla lista. Astfel, o a treia cerere a fost transmisa IPJ, in 25 ianuarie, prin care solicitam copii dupa contracte.

In 2 februarie, Biroul mass-media trimite raspunsul si xerocopii dupa contractele solicitate, insa fara anexele in care sunt mentionate preturile si obiectul contractelor.

In ultima solicitare, formulata in 14 februarie, am cerut si anexele acestor contracte si 16 februarie am primit si raspunsul prin care se incheie epopeea solicitarilor pentru a vedea contractele care, de la bun inceput, trebuia facute publice de catre Politia clujeana. in total, au trecut peste doua luni de la prima solicitare.

Clauze-fantoma

In urma primei solicitarii din decembrie 2006, IPJ arata ca institutia a incheiat 29 de contracte de achizitii si mentioneaza ca toate contractele sunt confidentiale, iar pentru a obtine orice informatie, inspectoratul trebuie sa ceara acordul societatilor comerciale. Prin OUG nr.34/2006, adoptata in aprilie 2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica s-au eliminat insa clauzele de confidentialitate. 21 de contracte din cele 29 sunt semnate dupa aceasta data si, deci, nu pot avea clauze de confidentialitate decat daca informatiile din dosarul achizitiei “sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, potrivit legii”.

Dintre contractele IPJ Cluj, doar doua (incheiate cu Lambada System si Electrowiegle), care au ca obiect echipamente IT, cad sub incidenta acestei prevederi.

Inspectoratul inventeaza scuze

“Nu sunt stipulate sumele pe care ar trebui sa le platim in cazul in care facem publice aceste informatii fara acceptul celeilalte parti. Ar fi oricum o incalcare a contractului si am ajunge in instanta, unde societatea contractanta poate sa ceara orice suma considera”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IPJ, Raluca Seucan, in decembrie 2006.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), inspectorul Alina Feraru, ne-a declarat ca, in ceea ce priveste continutul contractelor semnate de inspectoratele judetene, acestea au autonomie. “in baza Ordonantei de Guvern nr. 34/2006, clauzele contractelor pot fi stabilite de catre inspectorate”, a declarat Alina Feraru.

Ea a mentionat ca si la nivel de IGPR, unele contracte prevad clauze de confidentialitate. “Daca partea contractanta ne cere acest lucru se accepta si astfel de clauze”, a declarat Alina Feraru.

Sanctiuni pentru “secretizare”

Expertul Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania, a declarat ca legea prevede sanctiuni pentru sefii de institutii care in mod nejustificat restrictioneaza accesul la informatii. Aceeasi lege prevede ca orice achizitie, chiar una cu eventuale clauze (justificate) de confidentialitate, se incheie cu un anunt de atribuire public.

Impermeabile de miliarde pentru politisti

Din cele 29 de contracte am solicitat contractele incheiate cu societatile: Rodimpex SRL Iasi, Romano Export Industry SA Oradea, Textil Division SRL Baia Mare, Dav Product SRL Buzau si Condor Style Bucuresti. De la Rodimpex IPJ a achizitionat prin cerere de oferta 800 de impermeabile cu o valoare totala de 190.000 lei.

Romano Export Industry a furnizat 700 de pulovere in valoare totala de 30.500 de lei. Un alt contract este cel cu Textil Division, care a livrat insigne si snur in valoare de 150.000 de lei. Dav Product a furnizat centuri si curele in valoare de 20.000 de lei. De la societatea Condor Style, IPJ a achizitionat 1000 de epoleti in valoare totala de peste 23.000 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro