Sari direct la conținut

Euro Trend construieste castele de nisip

Ziua de Cluj

PET a incercat sa se asocieze cu Consiliul Judetean intr-o afacere imobiliara. Desi societatea este agreata de catre presedintele CJ, Marius Nicoara, proiectul de asociere a fost respins „la mustata” de consilierii PSD si PRM. Euro Trend ar fi trebuit sa construiasca viitorul sediu al Filarmonicii Transilvania.

Daca afacerea s-ar fi materializat, peste 5000 de metri patrati ar fi intrat in administrarea PET, la un pret de nimic.

Proiect Euro Trend a construit doua imobile in cartierul Gheorgheni, la capatul liniei de autobuz nr. 3* Lucrarile au fost finalizate intr-un timp record, de aproape un an. Persoanele care au cumparat apartamente in aceste blocuri sunt nemultumite de calitatea lucrarilor, dar le accepta, pentru ca au semnat un contract. „Nimic pe lumea asta nu e perfect.

Oricum, pentru blocuri exista garantii”, a declarat directorul de proiect. Olimpiu Baciu „Exista inca finisaje la care trebuie sa se lucreze, dar am platit si nu mai putem da inapoi”, a mentionat Gabriel Micu Bognar, administrator al blocului de locuinte. Pe pagina de Internet a societatii, lucrarea apare ca fiind terminata din aprilie 200

La un an distanta, in aprilie 2005, inca se lucreaza la finisaje. „Avem garantie timp de doi ani”, sustine Bognar. Pe de alta parte, in contractul incheiat intre beneficiari si PET exista o clauza prin care banii sunt platiti numai dupa ce fiecare cumparator semneaza un act prin care se declara multumit de lucrare.

Din informatiile obtinute la fata locului, rezulta ca nici firmele subantreprenoare care au lucrat in contul PET nu si-au primit toti banii. „Daca nu remediaza toate neajunsurile, nu vom semna contractele. Euro Trend nu va primi banii” a precizat Bognar.

Inspectia in constructii nu a intervenit

Problemele de executie la blocurile PET din Gheorgheni au intrat in vizorul Inspectiei de Stat in Constructii. „Noi am facut cateva controale la fata locului. Blocurile sunt construite asa cum sunt construite. Noi nu am putut interveni pentru ca oamenii deja aveau toate avizele primite de la Primarie”, a declarat Radu Cosma, inspector sef la Inspectoratul Teritorial in Constructii.

El ne-a explicat ca, in asemenea cazuri, uneori se ajunge chiar in instanta, deoarece beneficiarii apartamentelor sunt de-a dreptul pacaliti. Locatarii nu primesc cartea tehnica a imobilului, conform prevederilor legale. Zilele acestea, PET este vizata de un nou control al ITC. „Din pacate, nu putem sa actionam mai dur, pentru ca nu proprietarii nu ne sesizeaza direct.

Vom face verificari, pentru ca este aberant cum se construieste in Cluj”, sustine Cosma.

Prietenii Aliantei DA

Cu o asa carte de vizita, societatii i-a fost relativ usor sa intre in gratiile conducerii Consiliului Judetean. La finalul anului trecut, societatea a propus CJ o afacere imobiliara in urma careia sa primeasca in concesiune peste 5000 de metri patrati pe Calea Turzii. Proiectul urma sa fie finalizat prin incredintare directa, fara licitatia de rigoare, printr-un vot al consilierilor judeteni.

Contractul de asociere prin participatiune ar fi oferit CJ dreptul de folosinta a unui spatiu destinat noului sediu al Filarmonicii si pentru o serie de birouri. Proiectul prevedea si construirea unui centru de afaceri si pentru amenajarea unui teren pentru activitati socio-culturale.

Dincolo de faptul ca terenul ar fi revenit spre administrare societatii lui Tarmure, la bugetul judetean se castiga doar 1% din cifra anuala de afaceri. Interesant este ca in proiectul propus alesilor judeteni, PET punea jos doar 2000 de euro, bani pe care urma sa ii vireze numai dupa ce ar fi primit toate avizele necesare. „Noi am dorit sa construim o filarmonica moderna pentru Cluj, care ar fi fost o realizare”, spune Baciu.

Asocieri cu dichis

Initiativa propusa de Tarmure a fost sustinuta de Marius Nicoara, insa a fost respinsa de consilieri. „Eu am incercat sa rezolv o problema veche a Clujului. Pe locul unde ar fi vrut sa construiasca PET, acum e numai gunoi”, s-a scuzat Nicoara. Pentru a trece, afacerea avea nevoie de acordul a doua treimi din votul consilierilor. „Cei din PSD si PRM au votat contra.

S-ar fi potrivit mult prea bine pentru noi (PNL – n. r.) deoarece eram inainte de alegeri”, a explicat Nicoara. Pozitia lui se contureaza din perspectiva partidului pe care il reprezinta: proiectul nu a trecut din cauza imixtiunilor politice in treburile administratie. Reprezentantii fostului partid de guvernamant au alta optica.

„Sunt si alte locatii in care se poate construi filarmonica”, a declarat consilierul PSD Gratian Serban. In opinia lui, terenul trebuie scos la licitatie. „Asocierile directe ascund mereu o smecherie. Trebuie sa facem licitatii si sa alegem cea mai buna oferta. Oricum, eu si grupul de consilieri PSD nu vom vota asocierile directe” a adaugat Serban.

Reprezentantii PET inca spera ca se vor asocia cu CJ. Intrebati de soarta propunerii lor, ei au mentionat ca nu au primit raspuns de la consiliu. „Speram sa realizam acest proiect. Stim ca se discuta la CJ, dar nu am primit nici un raspuns, nici da nici nu”, a declarat directorul de proiect al PET.

Declaratia acestuia vine in conditiile in care propunerea de asociere dintre Proiect Euro Trend si CJ a fost respinsa in sedinta consilierilor din noiembrie 200

Razvan Tarmure este unul dintre cunoscutii lui Pavel Ivanov, cel care controleaza societatea ACSA Campia Turzii. Fost politist, Ivanov a fost condamnat pentru coruptie. A castigat un contract de prestari de servicii pe Autostrada Brasov-Bors. Tarmure a fost patronul benzinariilor GHT din Cluj, pe care le-a vandut catre Lukoil cu peste 3 milioane de dolari.

Legatura dintre Tarmure si Ivanov trece prin Vainberg Simha, unul din actionarii ACSA. Simha a fost supervizorul Lukoil in zona Transilvaniei care a mediat respective tranzactie de vanzare a bezinariilor GHT. Tarmure este acum un prosper investitor in domeniul imobiliar si construieste, pe banda, blocuri de locuinte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro