EXCLUSIV Cum a incurcat Ministerul Comunicatiilor termenii de inregistrant si inregistrator in proiectul privind taxarea domeniilor .ro / Ce propuneri de modificare a reglementarii a primit pana acum
Proiectul de Hotarare de Guvern care vizeaza introducerea unei taxe anuale care sa fie platita de detinatorii de nume de domenii .ro, pe care Ministerul pentru Societatea Informationala l-a scos in dezbatere publica pe site-ul propriu in data de 4 decembrie, a fost inlocuit a doua zi cu o noua versiune, dupa ce in documentul initial s-a facut confuzie intre termenii „inregistrant” (persoana fizica sau juridica pentru care se inregistreaza un nume de domeniu si care este detinatorul acelui nume de domeniu) si „inregistrator” (persoana juridica prin intermediul careia se inregistreaza numele de domenii .ro la solicitarea inregistrantului). In versiunea initiala era prevazut ca un nume de domeniu poate fi suspendat sau anulat daca datele inregistratorului nu sunt actualizate, situatie care ar fi afectat grav proprietarii de domenii .ro.
- Diferente majore intre cele doua versiuni privind suspendarea si anularea numelor de domenii
In versiunea de proiect de HG supusa dezbaterii publice pe 4 decembrie 2013 se mentiona:
- Art. 11 – Un nume de domeniu poate fi suspendat in urmatoarele cazuri:
- (…)
- c) – in cazul in care datele de identificare ale inregistratorului nu sunt actualizate, pe baza procedurii stabilite prin ordin al ministrului pentru societatea informationala”.
In noua versiune de lucru postata pe site-ul Ministerului in data de 5 decembrie 2013 se mentioneaza:
- Art. 11 – Un nume de domeniu poate fi suspendat in urmatoarele cazuri:
- (…)
- c) – in cazul in care datele de identificare ale inregistrantului nu sunt actualizate, pe baza procedurii stabilite prin ordin al ministrului pentru societatea informationala”.
Aceeasi situatie de confuzie intre cei doi termeni a fost facuta si la articolul 12 care prevede situatiile in care un nume de domeniu poate fi anulat.
- Ministerul spune ca in prima versiune a fost o eroare umana si ca pe masura ce isi va insusi observatiile formulate in procesul de dezbatere publica va publica noi versiuni ale propunerii de HG
HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) sa vina cu explicatii privind data scoaterii in dezbatere publica a proiectului de HG, a inlocuirii sale si a motivelor care au dus la acest lucru.
Ministerul admite ca s-a facut „o eroare umana” si spune ca va publica si alte versiuni pe masura ce isi va insusi observatiile formulate in procesul de dezbatere publica. Cu toate acestea, versiunea anterioara a proiectului de HG nu se mai afla pe site:
- „In prezent, propunerea de hotarare privind înregistrarea numelor de domenii .ro afla in dezbatere publica, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) urmand sa organizeze o intalnire cu societatea civila pe aceasta tema, ca parte a procesului de consultare pentru elaborarea formei finale documentului.
- Prima versiune de lucru a propunerii de hotarare privind înregistrarea numelor de domenii .ro a fost publicata pe site-ul www.msinf.ro pe data de 4 decembrie 2013. A doua versiune de lucru a propunerii a fost publicata joi, 5 decembrie 2013, ca urmare a identificarii unei erori umane in prima versiune. Pe masura ce ministerul isi va insusi observatiile formulate in procesul de dezbatere publica, pe site-ul www.msinf.ro, vor fi publicate versiunile noi ale propunerii de hotarare si, totodata, propunerile primite de la utilizatori”, se arata in raspunsul transmis HotNews.ro de oficialii MSI.
Ce propuneri de modificare a proiectului de HG a primit pana acum MSI:
Ministerul a mai precizat si ce propuneri a primit pana acum la aceasta propunere de reglementare la inregistrarea domeniilor .ro:
- „De altfel, prima propunere primita se refera la marirea timpului de reinnoire a numelor de domenii existente de la 3 luni la 12 luni, de la data publicarii in Monitorul Oficial. O alta propunere vizeaza ca numele de domenii inregistare anterior si pentru care s-a platit deja o taxa initiala sa ramana valabile 48 de luni, si nu 24 luni, cum este prevazut in actuala propunere. Cea de-a treia propunere primita de catre MSI se refera la eliminarea taxei unice de inregistrare a domeniilor si prevederea doar a unei taxe anuale, cu specificarea explicita a acestui lucru”, se mentioneaza in raspunsul MSI.
Citeste si: