Sari direct la conținut

EXCLUSIV/UPDATE Arbitrul telecom, condus de Adrian Dita, a amanat cu un an verificarea obligatiilor de acoperire asumate de Orange, Vodafone si Telekom la licitatia 4G/Un prim control s-a incheiat anul trecut cu amenzi de 900.000 de lei

HotNews.ro
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews

Orange, Vodafone si Telekom Romania Mobile (fostul Cosmote) aveau obligatia de a „acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, prin intermediul retelei proprii de acces radio” pana la data de 5 aprilie 2017, potrivit obligatiilor asumate prin licentele 4G castigate de acesti operatori in anul 2012. Nu doar ca arbitrul telecom, condus acum de Adrian Dita (fost director in Vodafone si Telekom) nu a facut niciun control, dar nici nu va fi face nimic pana in prima jumatate a anului 2018, potrivit unui raspuns furnizat HotNews.ro de autoritate, care nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta amanare.

  • Nota: Prima faza de control a obligatiilor din licente s-a soldat in vara anului trecut cu amenzi de 900.000 de lei pentru Vodafone, Orange si Telekom pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire cu semnal a zeci de localitati rurale pana la termenul limita de 5 aprilie 2016. Avand mai putine localitati de acoperit, RCS&RDS si-a respectat obligatia.
  • UPDATE (vineri, 20:30) Deputatul PNL, Pavel Popescu, a cerut vineri demisia presedintelui ANCOM, dupa articolul HotNews.ro: ‘Presedintele ANCOM tradeaza interesul cetatenilor si protejeaza compania privata la care a lucrat. Demisia, Dita!’

UPDATE Ce spune deputatul PNL Pavel Popescu intr-un comunicat de presa transmis vineri ca reactie la articolul HotNews.ro:

  • „Principalele companii de telefonie din Romania, Telekom, Orange si Vodafone, aveau obligatia de a oferi clientilor o acoperire nationala de cel putin 98%, pana la data de 5 aprilie 2017, conform unui contract semnat in 2012. ANCOM, institutia care trebuia sa verifice daca acest lucru s-a intamplat, a refuzat sa faca verificarea la termen, ceea ce reprezinta un prejudiciu adus consumatorilor romani.
  • Avem un conflict de interese clasic! Dita refuza sa ancheteze modul in care compania Telekom respecta legea, in conditiile in care aceasta companie este chiar ultimul sau angajator inainte de a ajunge la ANCOM. Asadar, ne intrebam daca domnul Dita ii reprezinta pe consumatorii romani sau a ramas in continuare legat de interesele unei companii private.
  • Exista comunitati de romani pentru care comunicatiile sunt extrem de importante si pot face diferenta intre viata si moarte. Exista zone in Delta Dunarii sau in anumite regiuni muntoase, unde nu exista semnal la telefonia mobila, iar acest lucru face ca acei oameni sa fie singuri in cazul unei urgente medicale. (..)
  • O astfel de conducere nu poate ramane in functie. De aceea, solicit majoritatii parlamentare si premierului Tudose sa-i retraga sprijinul domnului Dita, care si-a dovedit deja si incompetenta si reaua-credinta. Demisia, Dita!” (comunicatul de presa integral al deputatului PNL este atasat articolului)

Cea mai mare licitatie de telefonie mobila din Romania, care a avut loc in anul 2012, prin care Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS si 2K Telecom au castigat licente pe o perioada de 15 ani (valabile in perioada 2014-2029) a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro.

Licentele castigate de acesti operatori contineau insa si o serie de obligatii de acoperire, cu termene limita clare.

  • 5 aprilie 2016: Primul termen limita pentru respectarea obligatiilor de acoperire asumate/In urma controlului operatorii au fost amendati cu 900.000 de lei

Astfel, 5 aprilie 2016 a fost primul termen limita de respectare a obligatiilor de acoperire din licente. Mai exact, autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone – obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote – 169 de localitati rurale, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale.

A doua zi dupa expirarea termenului limita, respectiv incepand cu data de 6 aprilie 2016, ANCOM a desfasurat o campanie de verificare a modului in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor rurale precizate in licentele primite.

Rezultatul – amenzi de 900.000 de lei.

In cazul Vodafone, autoritatea a constatat ca operatorul nu si-a respectat obligatiile de acoperire a 72 de localitati din cele care ii reveneau conform licentei obtinute. Compania Vodafone a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 720.000 de lei.

In cazul Orange, s-a constatat neindeplinirea obligatiilor in 12 localitati si a fost sanctionat cu amenda in valoare de 120.000 de lei.

In cazul Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), s-a constat ca operatorul nu si-a indeplinit obligatia de acoperire a 6 localitati si a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 60.000 de lei.

Avand mai putine localitati de acoperit, RCS&RDS si-a respectat obligatiile, fiind singurul operator nesanctionat.

Cei trei mari operatori mobili trebuiau sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio.

  • 5 aprilie 2017: Al doilea termen limita pentru respectarea obligatiilor de acoperire asumate/Controlul se va face abia in prima jumatate a anului 2018

Al doilea termen limita pentru respectarea unor obligatii de acoperire asumate in licentele de utilizare a frecventelor radio (4G) acordate operatorilor de telefonie mobila, cu exceptia RCS, a fost 5 aprilie 2017.

In caietul de sarcini al licitatiei de telefonie mobila (vezi documentul atasat, pag 28) se precizeaza urmatoarea obligatie:

  • „Pentru operatorii existenti care detin retele 2G sau 3G: acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, pentru operatorii existenti care detin retele 2G/3G in benzile de 900 MHz si 1800 MHz”.

A facut arbitrul telecom un control pentru verificarea indeplinirii acestor obligatii de acoperire asumate de marii operatori mobili? Nu, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse din cadrul ANCOM.

Desi au trecut cinci luni de la termenul respectiv, nu s-a demarat nicio campanie de masuratori care sa evalueze indeplinirea acestei obligatii de licenta. Probabil ca exista o retea mobila (sau mai multe) care nu indeplineste aceasta conditie, altfel nu se explica inactiunea inspectorilor ANCOM, pentru ca sunt semnalate localitati (sate in special) unde inca nu este semnal de telefonie„, a transmis pentru HotNews.ro o sursa din ANCOM.

Masuratorile erau planificate sa se faca incepand din mai-iunie anul acesta, dar nu au inceput nici in prezent, fiind blocate dupa venirea lui Adrian Dita la conducerea autoritatii. Masuratorile ar fi vizat inclusiv indeplinirea obligatiilor pentru care anterior cei trei mari operatori mobili au fost amendati„, a subliniat o alta sursa din ANCOM.

  • Ce spune arbitrul telecom, condus de Adrian Dita: Pentru verificarea indeplinirii acestor obligatii, ANCOM si-a propus sa deruleze o campanie de monitorizare in prima jumatate a anului 2018

Contactati de HotNews.ro pentru a preciza daca au verificat sau nu obligatiile de acoperire asumate pentru data de 5 aprilie 2017 si eventual pentru a oferi explicatii legate de lipsa acestui control, reprezentantii ANCOM au transmis urmatoarele raspunsuri:

„In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selectie in urma careia au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii mobile – voce si date, pana in anul 2029.

In cadrul procedurii de selectie, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications si-a adjudecat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1800 MHz si 2 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), iar Orange Romania a obtinut 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1800 MHz si 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD). Operatorul RCS&RDS si-a adjudecat 1 bloc in banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a castigat 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 6 blocuri in banda de 1800 MHz si 1 bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD).

Toate licentele de utilizare a spectrului de frecvente obtinute in urma licitatiei sunt valabile in perioada 2014 – 2029.

Licentele acordate prevedeau in sarcina operatorilor existenti care detineau retele 2G sau 3G in benzile de 900 MHz si obligatia de a acoperi cu servicii de voce, prin intermediul retelei proprii de acces radio, zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei pana la data de 5 aprilie 2017.

Pentru verificarea indeplinirii acestor obligatii ANCOM si-a propus sa deruleze o campanie de monitorizare in prima jumatate a anului 2018.

  • Presedintii Comisiilor de specialitate din Parlament i-au cerut demisia presedintelui arbitrului telecom, Adrian Dita / Autoritatea va plati 1,5 milioane lei salarii compensatorii catre cinci directori concediati

Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat si Catalin Drula (USR), presedintele comisiei IT din Camera Deputatilor i-au cerut miercuri demisia presedintelui arbitrului telecom (ANCOM), Adrian Dita, pe motiv ca ar fi pus in pericol functionarea autoritatii care reglementeaza piata de 4 miliarde de euro a comunicatiilor, prin reorganizarea fulger demarata in primele trei saptamani de cand a preluat conducerea institutiei. Autoritatea va plati salarii compensatorii in valoare de 1,5 milioane lei catre cinci angajati carora li s-au desfacut contractele de munca pentru ca nu au acceptat posturile propuse de Adrian Dita pentru a ramane in institutie. Parlamentarii PSD au lipsit la audierea lui Adrian Dita, numit la conducerea ANCOM, in Guvernul Grindeanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro