Sari direct la conținut

Existenta serviciului 112 este ignorata de aproape jumatate dintre cetatenii UE – studiu Eurobarometru

HotNews.ro

Europenii se confrunta cu riscuri atunci cand calatoresc in strainatate, iar jumatate dintre ei nu stiu ca in situatii de urgenta pot suna la 112 in orice tara din UE, arata un studiu Eurobarometru. Cele mai scazute niveluri de cunoastere a serviciului se observa in randul cetatenilor din Grecia (10%) si din Marea Britanie (18%), iar cele mai ridicate in Luxemburg (80%), Romania (71%), Polonia si Bulgaria (70%).

Majoritatea europenilor nu prea stiu inca la ce numar sa sune atunci cand, aflandu-se intrᅡ-o tara straina, se confrunta cu o situatie de urgenta. In urma unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfarsitul lunii ianuarie a anului 2014 a reiesit ca 49% din europeni nu stiu ca pot contacta serviciile de urgenta la numarul 112. In ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existenta acestui serviciu continua sa fie ignorata de aproximativ 50% din cetateni, inclusiv de persoanele care calatoresc cu regularitate, arata un comunicat al Comisiei Europene.

Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, a scris in aceasta saptamana tuturor guvernelor nationale, adresandu-le indemnul de a imbunatati functia de stabilire a locului in care se afla apelantii si functia de accesare de catre persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 nationale si de a desfasura campanii publicitare destinate calatorilor.

„Ma ingrijoreaza ca un important serviciu de baza este necunoscut cetatenilor si ca pentru informarea acestora guvernele nationale nu fac mai mult. UE a pus serviciul la dispozitie, iar acum ceilalti trebuie sa isi asume si ei raspunderea.”, spune Kroes in comunicatul CE,

La 112 se poate suna din retelele fixe si mobile de telefonie, iar numarul este gratuit si disponibil pretutindeni in UE. Serviciul 112 pune apelantii in legatura cu serviciile de urgenta relevante (politia locala, pompierii sau serviciile medicale) in mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Ziua de 11 februarie este Ziua europeana a serviciului 112, un eveniment prin care se doreste atragerea atentiei publice asupra sigurantei si a securitatii in Europa.

Serviciul 112 este disponibil acum in toate statele membre ale UE, alaturi de numerele pentru apeluri de urgenta existente la nivel national (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, Romania si Suedia au decis ca numarul 112 sa devina unicul sau principalul lor numar national pentru apeluri de urgenta. Numarul 112 este folosit si in tari din afara UE, precum Elvetia, Muntenegru si Turcia.

Potrivit unui raport privind modul in care fiecare stat membru implementeaza numarul 112:

  • limba engleza poate fi utilizata in 25 de tari europene pe langa Marea Britanie, Irlanda si Malta;
  • in 14 tari se pot efectua apeluri in limba franceza (pe langa Belgia, Franta si Luxemburg): Bulgaria, Republica Ceha, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Slovacia si Spania;
  • limba germana poate fi utilizata in 12 tari: Bulgaria, Republica Ceha, Finlanda, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Spania si Romania (pe langa Austria, Belgia, Germania si Luxemburg);
  • in Marea Britanie, centrele care primesc apeluri de urgenta dispun de servicii de interpretare care acopera 170 de limbi, iar in Franta un serviciu similar acopera 40 de limbi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro