Sari direct la conținut

Expert Forum organizeaza o dezbatere privind activitatea ANRE, reglementatorul in energie

HotNews.ro

​Expert Forum, o organizatie de tip think tank, va organiza, joi, incepand cu ora 10, la Hotel Intercontinental,dezbaterea „Reglementarea in domeniul energiei-calitate si buna guvernare”. In cadrul dezbaterii va fi lansat si un nou raport de monitorizare a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Reamintim ca plenul reunit al Parlamentului a validat, marti, un nou comitet de reglementare al ANRE. Numirile Parlamentului starnesc controverse in conditiile in care au fost eliminate de la vot persoane cu mare experienta in domeniul energetic, fiind selectati, in schimb candidati cu sustinere politica.

Astfel, comitetul va avea 7 membri, acestia fiind alesi in baza unui algoritm politic stabilit de toate partidele parlamentare.

Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeana a elaborat o scrisoare catre autoritatile statului prin care isi exprima ingrijorarea fata de modul total netransparent de numire a membrilor comitetului de reglementare al ANRE.

Trebuie precizat ca noua lege privind functionarea ANRE prevede explicit ca membrii comitetului de reglementare trebuie sa aiba experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.

In cadrul dezbaterii organizate de Expert Forum vor fi purtate si discutii despre liberalizarea pietei energiei. In urmatorii ani, piata de energie va fi liberalizata, ceea ce inseamna instrumente noi de piata si reglementari noi pentru jucatorii din sistem. Dar va insemna si tarife mai mari si presiuni politice in anii electorali asupra reglementatorilor pentru ca preturile sa ramana la nivel scazut. Reglementatorul in energie ANRE va trebui, asadar, sa fie realmente independent politic si de actorii din piata de energie, dar sa aiba si capacitatea, resursele si competentele pentru a asigura aceasta tranzitie catre pietele functionale, lichide, transparente de energie electrica si gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro