Factura salubrizarii a ajuns la Boc
Intre 1993 si 1995, societatea Albu Salubritate, patronata de Maria Iurian, a incheiat doua contracte cu administratia locala. Nici unul dintre ele nu a fost achitat de subalternii fostului primar Georghe Funar.
Patronul societatii Albu Salubritate sustine ca banii au existat in bugetul local, dar s-au scurs pe filiera Funar – Eugen Veres, director al Napoget, compania care salubrizeaza, in prezent, jumatate din municipiul Cluj-Napoca.
Primele contracte de salubrizare a orasului, incheiate de administratia condusa de Gheorghe Funar, au fost un adevarat fiasco, in perioada 1993-1994. Functionarii Primariei au pacalit de doua ori societatea Albu Salubritate. In 1992, Iurian a infiintat Albu Salubritate, una din primele societati de profil din judet.
Pentru a pune pe roate firma, Iurian a contractat un imprumut de la Bancorex in valoare de 180 de milioane de lei vechi. Creditul a fost girat de catre deputatul PNTCD Ion Ratiu, prin societatea sa, Regent House Proprieties Limited din Londra. Primaria a incheiat doua contracte de prestari servicii cu societatea Albu Salubritate.
Primul contract a fost incheiat in 1993, iar cel de-al doilea in 1994. Dupa ce societatea a efectuat lucrarile, administratia locala a refuzat sa plateasca sumele facturate. Iurian a initiat o actiune in instanta. In noiembrie anul acesta, magistratii au dat castig de cauza societatii.
Astfel, pentru contractul incheiat in 1993, magistratii au decis ca Primaria sa plateasca suma de 12 miliarde, iar pentru cel incheiat in 1994, expertii au stabilit ca municipalitatea trebuie sa vireze in contul Albu Salubritate nu mai putin de 18 miliarde, in total 30 de miliarde de lei vechi.
Pentru cele 18 miliarde nu exista inca o hotarare definitiva si irevocabila. Initial, societatea avea contracte semnate cu primariile din Campia Turzii si Turda.
„La cererea primarului Gheorghe Funar am venit in Cluj-Napoca”, a declarat Iurian. In 1993, Primaria a incheiat un contract de prestari servicii in regim de subantrepriza cu Albu Salubritate. Afacerea a fost intermediata prin societatea de stat Salubritate SA.
In urma unor neintelegeri legate de sumele pe care municipalitatea le datora firmei Albu Salubritate, contractul a fost reziliat, ajungand mai apoi sa faca obiectul unui proces de proportii. „Si acum ne judecam cu administratia locala ca sa ne recuperam banii din acest contract”, a declarat Iurian.
Un contract modificat pe sest
Primaria nu a renuntat la serviciile societatii si, la inceputul lui 1994, Funar a incheiat un nou contract cu Albu Salubritate. Durata contractului a fost negociata pentru perioada martie-noiembrie 1994. Primaria s-a angajat sa plateasca 1425 de lei vechi pentru fiecare 1000 metri patrati de strada salubrizati.
Printr-un act aditional, administratia a modificat datele stipulate in contract dupa cateva luni de la semnarea acestuia. Fara a instiinta reprezentantii Albu Salubritate, functionarii din subordinea fostului primar au schimbat pretul pentru 1000 metri patrati de strada salubrizati de la 1425 lei la 1068 de lei vechi.
De asemenea, in actul aditional, intreaga valoare a contractului a fost diminuata cu 50%, motivul fiind nerespecta-rea clauzelor contractuale.
Angajatii Primariei sustineau ca societatea nu a efectuat lucrarile la timp, fapt care contravine unui proces verbal incheiat de catre inspectorii Primariei, care au precizat ca lucrarile au fost realizate la timp, fara intarzieri.
Justitia confirma
Deoarece municipalitatea a refuzat sa platesca serviciile prestate de catre Albu Salubritate, Iurian a deschis o actiune in instanta. In sentinta civila nr. 2471 din 1995 se consemneaza faptul ca Primaria nu a platit contravaloarea lucrarilor efectuate de catre Albu Salubritate in aprilie-august 1994.
Suma totala, care includea penalizarile prevazute in contract, se ridica, la acea vreme, la 35 de milioane de lei vechi. Expertii chemati in cadrul procesului spun ca suma, indexata cu coeficientul inflatiei aferent pentru perioada 1994-2005, este de peste 1,8 milioane de lei noi (18 miliarde de lei vechi).
Un alt aspect al conflictului dintre Albu Salubritate si Primarie este rezilierea contractului. Dupa ce angajatii lui Funar au modificat contractul, in septembrie 1994 ei au decis rezilierea unilaterala a acestuia fara notificarea reprezentantilor societatii.
Totusi, contractul prevedea ca, in cazul rezilierii unilaterale, Primaria era obligata sa trimita o sesizare oficiala catre societate. „Eu nu am primit nici pana acum acea sesizare”, a declarat Iurian.
Gaura de 12 miliarde
Dupa 11 ani de procese, in luna noiembrie a acestui an, Albu Salubritate a primit o sentinta definitiva intr-un proces intentat administratiei locale. Prin Decizia civila nr. 563, din 25 noiembrie 2004, pronuntata de Curtea de Apel Cluj, sentinta care a fost investita cu formula executorie la 5 noiembrie 2005, Primaria este obligata sa plateasca firmei Albu Salubritate 12 miliarde de lei, reprezentand valoarea actualizata a contractului semnat in 1993, care – la acea data – era de 14 milioane lei vechi.
Deoarece nici actualul primar, Emil Boc, nu a dorit sa achite cele 12 miliarde, Iurian a depus cererea de executare silita a conturilor Primariei Cluj-Napoca. Istoria acestui conflict incepe in iulie 1993, cand Maria Iurian a semnat un contract cu Salubritate SA (o societate distincta de Albu Salubritate), care in 1993 era in subordinea Primariei.
In 1998, Salubritate SA s-a transformat in Salprest SA, societatea controlata de catre Eugen Veres, care – deloc intamplator – a facut parte si din conducerea vechii societati. Iurian sustine ca Veres si conducerea societatii Salubritate SA au cheltuit in mod neclar banii publici destinati salubrizarii.
„Din cate stiu eu, Primaria a virat bani in contul firmei Salubritate SA pentru a ne plati lucrarile efectuate in 1993. La noi, insa, au ajuns doar doua milioane de lei”, a declarat Iurian. Mai mult, gunoiul colectat de utilajele Albu Salubritate era depozitat la rampa de la Pata Rat, administrata de catre Eugen Veres.
El a emis in contul Albu Salubritate numeroase chitante de mana, ceea ce dovedeste modul obscur prin care acesta si-a construit afacerile.
Utilaje vandute mafiei
Pentru ca Primaria a refuzat sa plateasca pentru lucrarile efectuate, societatea Albu Salubritate a intrat in imposibilitate de plata. Activele societatii au fost scoase la licitatie. Astfel, in 1996, utilajele firmei au fost vandute in urma executarii silite catre societatea RWE Ecologic Service, cu pretul de 380.000 lei vechi.
RWE Ecologic Service are ca domeniu de activitate salubrizarea si avea in 2000 contracte de prestari servicii incheiate la Galati si Braila. Societatea a fost patronata de catre Mihai Turcu.
El s-a asociat intr-o alta afacere in domeniul salubrizarilor cu italianul Rosario Raneri, despre care presa din Italia a relatat ca este banuit de actiuni de spalare de bani pentru mafia siciliana.