Sari direct la conținut

Felix naparleste, dar nu se preda (de Mircea Marian)

Evenimentul Zilei

Sunt vremuri triste pentru fostii turnatori ai Securitatii, ajunsi acum miliardari si politicieni. Dan Voiculescu, zis Felix in documentele Securitatii, nu mai reuseste sa fie ascultat nici macar de oamenii din partidul pe care l-a creat si pe care l-a dus in spate timp de peste zece ani. În fapt, ceea ce s-a intamplat duminica, la congresul Partidului Conservator, este un fenomen curent in politica romaneasca.

Atunci cand partidul se prabuseste in sondaje, unii dintre liderii sai se pregatesc sa-si gaseasca un viitor la alte formatiuni. Schema pe care o aplica presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, este, deci, una clasica.

Omul isi creeaza un statut de disident in interiorul partidului si isi asigura vizibilitate in media, astfel incat, in momentul dezertarii, sa dea o copita cat mai puternica fostilor sai sponsori. Anghel, care, privind din perspectiva viitoarelor alegeri locale, are o functie extrem de importanta, are toate sansele sa-si negocieze o pozitie solida in partidul care-l va adopta. Cat despre Felix si formatiunea sa de buzunar, sa nu le plangem de mila.

Atata timp cat vor emite cele patru Antene (iar inca trei sunt in pregatire!), se vor gasi destui politicieni dispusi sa treaca peste trecutul malos al lui Voiculescu. Dupa doua aliante cu PSD – si tot atatea tradari -, cei care se pare ca se pregatesc sa-l infieze pe fostul colaborator al Securitatii sunt liberalii premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Un proiect de fuziune intre PC si PNL se discuta din 2006. Înca din acel an, Voiculescu se pregatea de o retragere formala – era sub demnitatea lui sa desfiinteze partidul pe care l-a creat -, iar fuziunea urma sa fie realizata de Codrut Şeres.

Între timp, cariera lui Şeres a fost umbrita de problemele cu justitia, asa ca Voiculescu a propulsat-o in fruntea PC pe inodora, incolora si insipida Daniela Popa. Ea a facut parte din conducerea ApR, asa ca are o relatie buna cu vicepresedintele PNL Teodor Melescanu.

Dincolo de aceasta legatura informala, liberalii si conservatorii sunt uniti de interesele economice comune, in special in profitabilul sector energetic. În plan politic, proiectul lor declarat va fi inlaturarea presedintelui Traian Basescu. Nu trebuie sa fim surprinsi ca liberalii, cei care au initiat legea lustratiei, se pregatesc sa accepte in randurile lor un profitor al regimului Ceausescu.

Legea este oricum ingropata, din aprilie 2006, la Camera Deputatilor. Voiculescu nu va avea de ce sa se rusineze de trecutul sau atunci cand va fi alaturi de Ioan Ghise, Titu Gheorghiof sau Norica Nicolai. PNL are nevoie de sustinerea pe care o pot asigura Antenele lui Voiculescu, iar acesta din urma este prea grandoman si prea orgolios pentru a-si da seama ca a sosit momentul sa plece din politica. Sloganul ceausist „Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se recicleaza“ se aplica perfect fostului colaborator al Securitatii, transformat, dupa 1989, in politician umanist, conservator si, posibil, in viitorul apropiat, in liberal.

Evenimentul Zilei

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro