Sari direct la conținut

Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile BCR, BRD, UniCredit si BancPost

Adevarul

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit, ieri, in sens pozitiv, calificativele pe termen lung ale bancilor BRD si UniCredit Romania la „BBB minus” de la „BB” si pe cele pe termen scurt la „F3” de la „B”, se arata intr-un comunicat al institutiei. Totodata, ratingurile de sprijin ale celor doua banci au fost schimbate la „2” de la „3”, iar perspectiva este acum stabila.

Fitch a reafirmat la „D” ratingul individual al UniCredit. De asemenea, ratingul pe termen lung al BCR a fost imbunatatit la „BB plus” de la „BB minus”. Celelalte ratinguri ale BCR au fost reafirmate, la „B” pentru creditele pe termen scurt, „D” pentru calificativul individual si „3” pentru sprijin. Perspectiva pentru BCR a ramas stabila.

Potrivit Fitch, calificativele BCR reflecta potentialul sprijin pe care banca l-ar putea primi, in caz de nevoie, de la statul roman, detinatorul a 38% din titluri, tinand cont de importanta sa in sistemul bancar romanesc.

Ratingul de sprijin al BancPost a fost schimbat la „2” de la „3”, ilustrand ajutorul care i-ar putea fi acordat de actionarul sau majoritar EFG Eurobank Ergasias, care este notata cu „A minus”.

Agentia mentioneaza ca BRD este detinuta in proportie de 51% de Societe Generale, cu ratingul pe termen lung „AA minus”, iar 99,8% din titlurile UniCredit Romania apartin Bancii Unicredito Italiano, cu un rating similar.

Imbunatatirea calificativelor urmeaza deciziei de miercuri a Fitch de a revizui ratingul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung, cu doua trepte, de la „BB” la „BBB minus”, nivel care semnifica intrarea in categoria investment grade, cu risc scazut de investitii.

Totusi, din cauza riscurilor potentiale de transfer in Romania, care ar putea limita capacitatea actionarilor straini de a-si sustine filialele, ratingurile pe termen lung ale BRD si UCR sunt influentate de calificativul de tara al Romaniei, „BBB minus”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro