FMI vine maine sa evalueze reformele facute. Analisti: Discutiile care incep maine vor fi mult mai dure
FMI ar putea solicita Romaniei o mai mare fermitate in aplicarea reformelor, spun bancherii si analistii chestionati de HotNews.ro, discutiile care incep maine fiind mai dure decat la evaluarile precedente.
“Aspectele pozitive sunt legate de faptul ca, asa cum au declarat oficiali din Ministerul de Finante, tinta cantitativa la luna martie pentru deficitul bugetar s-a atins si s-a indeplinit criteriul legat de trecere a legii cu privire la responsabilitatea fiscala. Practic, cantitativ, marea majoritate a tintelor le-am atins”, explica pentru HotNews.ro economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
- Factura sociala nu am reusit sa o ajustam si cred ca sunt necesare masuri mult mai dure
Potrivit acestuia, aspectele negative sunt legate de ratarea tintelor de arierare si de faptul ca tinta de deficit bugetar am atins-o in martie in conditiile in care am crescut arieratele,
Lucrurile sunt dificile si din faptul ca prognoza de crestere economica a fost trasa in jos, asta inseamna alte cifre bugetare
Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank
adica nu s-au platit facturi, si reducand cheltuielile de capital. „Daca ne uitam, cheltuielile de capital au scazut foarte tare pe primele doua luni ale anului si probabil si in martie e aceeasi situatie. La nivelul executiei bugetare avem o problema foarte serioasa si anume ca veniturile scad in continuare si cheltuielile cresc.
Factura sociala nu am reusit sa o ajustam si cred ca sunt necesare masuri mult mai dure pentru a putea sa ne incadram in deficitul bugetar agreat si a ne indeplini obligatiile asumate”, mai spune Dumitru.
– executia bugetara
– reforma in sistemul bugetar -transparenta insuficienta a cheltuielilor publice
– colectarea mai buna a taxelor
– coordonarea mai buna intre institutiile statului
– eliminarea numeroaselor exceptii de taxare din Codul fiscal
Unde avem restente
Actuala misiune a FMI va pregati cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei, care va fi discutat de Board-ul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie. Oficialii Fondului se vor intalni cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Economiei, Transporturilor, cu cei ai Ministerului Muncii, dar si cu conducerea Bancii Nationale si a altor banci comerciale.
„Eu cred ca de data asta discutiile vor fi mult mai dificile decat la evaluarile anterioare, pentru ca ne-am asumat niste lucruri si ajustarea merge destul de greu. Avem nevoie de masuri foarte rapide pentru a putea sa ne atingem tintele si cred ca ar trebui niste masuri dure. Dupa parerea mea discutam despre concedieri in sectorul bugetar”, mai spune economistul sef al Raiffeisen Bank.
- Ne-am asumat niste lucruri si am facut destul de putin din ce ne-am asumat
Potrivit reprezentantului bancii austriece, delegatia va cere „expres niste masuri mai dure, in conditiile in care executia bugetara nu arata deloc bine. Ne-am asumat niste lucruri si am facut destul de putin din ce ne-am asumat. Nu cred ca vor cere in mod explicit concedieri. FMI a spus intotdeauna ca nu ne spun cum sa o facem. Ne-am asumat o reducere a cheltuielilor bugetare.
Din cate am vazut si din declaratiile domnului Tanasescu, facturile de salarii ca procent din PIB, tinta de reducere a ei este nenegociabila, deci este clar ca aici trebuie sa actionam. Lucrurile sunt dificile si din faptul ca prognoza de crestere economica a fost trasa in jos, asta inseamna alte cifre bugetare”, mai spune Dumitru.
-trecerea legii cu privire la responsabilitatea fiscala
-tinta de deficit va fi foarte probabil atinsa
Unde stam bine
Discutiile vor include si spinoasa problema a deficitului bugetar, mai spun oficialii Fondului. „Trebuie sa abordam aspectele fiscale, pentru ca Romania a avut unele dezechilibre fiscale inca dinainte de izbucnirea crizei, cand deficitul era deja cu mult peste limita de trei la suta stabilita de Uniunea Europeana. Trebuie, asadar, sa analizam aceste deficite”, a spus seful Biroului FMI de la Bucuresti, pentru Agerpres.
Actuala vizita la Bucuresti are loc in contextul in care FMI a revizuit in scadere, de la 1,3% la 0% prognoza cresterii PIB, ceea ce ar putea crea presiuni asupra incasarilor bugetare, ceea ce ar putea face ca Fondul sa accepte un deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB pentru Romania.
- BNR e linistita. Are toate temele facute
Singurii care privesc cu calm vizita care incepe maine sunt oficialii Bancii Nationale. „De cate ori au venit in vizita pe la noi, au plecat extrem de multumiti. De altfel, nu au ascuns nici public ca BNR si-a facut in amanunt toate temele. Ii asteptam si maine cu o cafea”, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai institutiei de emisiune.
„O revizuire in sensul descresterii economiei romanesti poate conduce la un tip de analiza care sa adapteze bugetul la noile conditii. Este insa foarte important sa mentinem trendul de descrestere a deficitului bugetar chiar daca va avea loc o crestere usoara a deficitului, pentru ca este un semnal important pentru perceptia pietelor externe”, a afirmat Tanasescu.
Reducerea cheltuielilor de personal cu 0,2% din PIB (aproximativ 240 milioane de euro) prin disponibilizari din sectorul public. O reducere similara ar urma sa fie facuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.
Tinta FMI
„Va avea loc o discutie privind cresterea deficitului bugetar plecand de la expunerea conditiilor existente. Probabil ca va exista o crestere(a deficitului, n.r.), dar trebuie vazut daca s-au redus cheltuielile, care sunt pasii urmatori si cu ce propuneri vine Guvernul. E clar ca vor fi discutii”, a adaugat el.