Sari direct la conținut

FOTO Saloane supraaglomerate, mizerie, instalații sanitare nefuncționale și mâncare servită pe hol la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare din Constanța

HotNews.ro
FOTO Saloane supraaglomerate, mizerie, instalații sanitare nefuncționale și mâncare servită pe hol la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare din Constanța

​Saloane supraaglomerate, mizerie, instalații sanitare nefuncționale și mâncare servită pe hol pacienților, din cauză că nu există o sală de mese – asta au găsit inspectorii Avocatului Poporului la Spitalul de psihiatrie Palazu Mare din Constanța.

Raportul integral este disponibil aici.

La acest spital, pacienții mănâncă în camere pentru că nu au o sală de mese, saloanele sunt supraaglomerate, igiena este precară, iar instalațiile sanitare nu funcționează corespunzător. Acestea sunt doar câteva din concluziile unui raport publicat de Instituția Avocatului Poporului privind situația respectării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România, relatează Mediafax.

Raportul arată situația îngrijorătoare din secția de psihiatrie Palazu Mare, aflată în subordinea Spitalului Județean Constanța. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat controale în mai multe spitale de psihiatrie din țară în urma tragediei de la Săpoca, unde un bărbat cu boli psihice a atacat cu un stativ 13 pacienți, 6 dintre aceștia murind în urma incidentului.

Inspectorii precizează că în secția de la Palazu Mare condițiile de cazare sunt improprii atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical și auxiliar și că normele legale nu sunt respectate. Raportul subliniază că toate neajunsurile pot fi remediate doar printr-o acțiune fermă a conducerii Spitalului Județean Constanța sau prin mutarea efectivă a secției într-o altă clădire: „Ancheta a relevat că în această secție de psihiatrie condițiile de cazare sunt necorespunzătoare pentru pacienți și pentru personalul medical, întrucât nu respectă normele legale în vigoare, neajunsurile putând fi remediate numai printr-o acțiune fermă a conducerii spitalului sau prin relocarea secției într-o clădire corespunzătoare.”

Ancheta Avocatului Poporului a scos la iveală imaginea dezastrului de la Palazu Mare, care a fost surprinsă de altfel în câteva fotografii ajunse în spațiul public în luna septembrie: saloane supraaglomerate, igienă precară, toalete comune, instalații sanitare nefuncționale.

„Saloanele pacienților erau supraaglomerate, în unele saloane spațiul de deplasare dintre paturi fiind foarte limitat. Starea de igienă din saloane era necorespunzătoare, pereții necesitând zugrăvire. Grupurile sanitare comune erau insuficiente raportat la numărul pacienților, instalațiile sanitare nu funcționau corespunzător și nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilități (…) Nu există nicio sală de mese, pacienții fiind nevoiți să mănânce în saloane sau pe holurile secției unde au fost instalate câteva mese și scaune, condițiile fiind însă improprii. În clădirea actuală existau probleme cu infiltrațiile în saloane, din cauza acoperișului deteriorat și nu exista linoleum, nici în saloane, nici pe coridor”, au constatat inspectorii, în urma anchetei.

Același raport arată și că reprezentanții secției de psihiatrie au făcut numeroase solicitări către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostul Andrei” Constanța, instituție în subordinea căreia se află, prin care a fost solicitată insistent reabilitarea clădirii în care funcționează secția: „Din investigațiile desfășurate la Secția Exterioară de Psihiatrie Palazu Mare, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, a rezultat că au fost făcute numeroase solicitări, adresate conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Aceste cereri vizau refacerea integrală a acoperișului sectorului în care sunt cazați pacienții și a pavilionului administrativ; extinderea și recompartimentarea clădirii Secției Exterioare de Psihiatrie Palazu Mare, în vederea creării circuitelor și asigurării spațiilor obligatorii”.

În numeroasele referate de necesitate, conducerea secției de psihiatrie de la Palazu Mare explica faptul că igienizarea și zugrăvirea clădirii sunt două investiții „imperios necesare” pentru traiul pacienților.

Totodată, conducerea a mai explicat inspectorilor Avocatului Poporului care au făcut ancheta la Palazu Mare că unul dintre obstacolele cele mai mari cu care se confruntă este birocrația excesivă: „Reprezentanților instituției Avocatul Poporului le-au fost puse la dispoziție o serie de referate de necesitate, majoritatea întocmite în cursul anului 2019, prin care fuseseră semnalate, ca fiind imperios necesare: zugrăvirea saloanelor și igienizarea întregii secții de psihiatrie; asfaltarea aleii de acces până la clădirea secției și a parcării, în vederea eliminării riscului răsturnării tărgilor, cu pacienții asigurați în chingi; refacerea acoperișului mai multor corpuri de clădire, precum și a iluminatului extern. Medicii prezenți la momentul desfășurării anchetei ne-au mai semnalat ca fiind un neajuns aspectele birocratice, faptul că sunt foarte multe formulare de semnat, iar pacienții internați pe această secție, având în vedere specificul bolii, devin suspicioși în privința multitudinii de formulare pe care trebuie să le semneze.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro