FOTO Sectorul 6 câștigă aproape 6 hectare de spațiu verde prin amenajarea unor terenuri degradate
Sectorul 6 câștigă aproape 6 hectare de spațiu verde prin amenajarea terenurilor aflate în paragină. Este vorba despre terenuri administrate de diverse instituții care stăteau nefolosite de ani de zile și care erau îngrădite cu gard sau pline de boscheți și gunoi. Până acum au fost amenajate 9 astfel de terenuri, care totalizează 1,4 hectare, iar în următoarele luni vor fi amenajate și restul.
Cea mai mare astfel de suprafață de spațiu verde va fi câștigată prin transformarea terenului aferen șinei de tren de pe strada Liniei în parc, circa 4,2 ha.
Unul dintre cele mai mari transformări a fost amenajarea curții policlinicii de pe strada Cetatea Histria, un spațiu verde de circa 5.500 mp, îngrădit și lăsat în paragină.
Lucrările au durat două luni, iar primarul Ciprian Ciucu spune că amenajarea a costat la jumătate/mp comparat cu parcul de pe bd. Timișoara, amenajat în 2020.
Spațiul verde de pe str. Cetatea Histria înainte
Spațiul verde de pe strada Cetatea Histria după
Un alt exemplu, în fața blocului Materna, de pe str. Valea Ialomiței, era un spațiu verde degradat.
Spațiul verde de la locul Materna înainte și după
Spațiu verde de la intersecția str. Drumul Taberei cu Valea Ialomiței înainte și după
Pe strada Drumul Taberei, între stația de metrou și fostul restaurant American Beer House, era un spațiu verde amenajat, însă pavajul era spart și arăta neatractiv. Și acesta a fost refăcut.
”Voi expropria în acest an fostul restaurant, proprietarii l-au lăsat în paragină. Cel mai probabil, acolo vom face anul viitor o parcare parțial subterană, parțial supraterană”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.
Prețul amenajărilor este de circa 319 lei/mp, majoritatea fiind făcute cu angajații Primăriei. ”Am externalizat doar ce nu știm noi să facem, de exemplu sistemele de irigații. În rest, proiectul îl facem noi, plantele le creștem noi, marna o producem noi”, a explicat primarul Sectorului 6.
Cea mai mare suprafață de teren degradat care va fi recuperat și transformat în parc este la fosta șină de tren de pe strada Liniei și terenul adiacent, de la Cora Lujerului spre Militari, pe o lungime de circa 400 m.
Lucrările de amenajare au început pe 2 mai și au termen de finalizare 12 luni. Terenul era în administrarea Ministerului Transporturilor și era în paragină. Sectorul 6 va câștiga peste 4 hectare de spațiu verde amenajat. Lucrările costă 13,5 milioane de lei. Lucrarea este executată de asocierea formată din: Garden Center Grup SRL, Ro-Verde Landscaping SRL, Cris Garden SRL, Geca Impex PM SRL, DFS Centr Grup SRL.
Până la sfârșitul anului, va începe și etapa a 2-a de amenajare, care se va întinde pe aproximativ 25.000 mp și se va continua din zona Cora Lujerului până spre Bd. Doina Cornea, fostul Vasile Milea.
Ce terenuri degradate a reamenajat sau are în curs de amenajare Primăria Sectorului 6
Primarul Ciprian Ciucu spune că în felul acesta Sectorul 6 câștigă fără investiții mari, rapid, o suprafață de spațiu verde importantă.
- ”Am identificat multe terenuri degradate. Sunt terenuri în cartiere cu densitate mare, spații aflate în administrarea nostră sau a altor instituții, Primăria Capitalei, Termoenergetica, acele case de curent, care arată degradat și sunt pline de mizerie.
- Am identificat terenuri care aparțin Bibliotecii Metropolitane București, cu care avem parteneriat și o să amenajăm peisagistic, ca să punem biblioteca în valoare.
- Avem vreo 20-30 de terenuri identificate deja, pe care vrem să facem amenajări peisagistice și să creștem calitatea vieții”, a explicat Ciucu pentru HotNews.ro.
Sunt vizate și fostele terenuri industriale, lăsate în paragină, cum este terenul de pe strada Liniei.
”Mai avem zona de la Lacul Morii, care este un lac tehnic și pe care o amenajăm, vom avea un concurs internațional de soluții. Mai sunt terenuri pe care le are Agenția Domeniilor Statului, inclusiv în Prelungirea Ghencea, și în zona Lacului Morii, unde ar merge amenajate grădini publice”, a expicat Ciucu.
Pe terenul de lângă Lacul Morii s-au depozitat ani de zile deșeuri din construcții, iar primarul spune că zona ar putea fi transformată într-o grădină publică după modelul Keukenhof din Olanda.
- ”La Lacul Morii este un teren pe care ani de zile s-au depozitat deșeuri venite din construcții. Am stat de vorbă cu peisagiști, cu horticultori, dacă am primi acel teren am putea face o superbă grădină publică, pe modelul Olandei, la Keukenhof.
- Chiar dacă s-au depozitat acele deșeuri din construcții, costă enorm de mult ca să te apuci să le muți sau să le concasezi, dar pot fi așternute straturi de compost peste și să fie ca niște dealuri.
- Ele nu au o influență asupra mediului, fiind betoane pot fi acoperite, să faci dealuri , o grădină”, a explicat Ciucu.
Primăria Sectorului 6 vrea să amenajeze un parc și pe un teren al armatei, vizavi de Parcul Drumul Taberei.
”Armata are terenuri în Sectorul 6, în zona Drumul Taberei, Piața Moghioroș, aș vrea să discut cu ei să vedem dacă putem amenaja un parc, știu că au un proiect, doresc să construiască acolo un hotel, dacă vor blocuri, nu se va putea cât sunt eu primar, dar dacă vin cu un hotel de dimensiuni normale, se poate amenaja în față un parc, să-l folosească comunitatea”, a mai spus Ciucu.