Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Greva în educație continuă. Peste 20.000 de cadre didactice, în marș la Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!" / Iohannis le-a promis sindicaliștilor că girează un acord politic în Coaliție

HotNews.ro
Mars de protest al profesorilor pe traseul guvern - Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Mars de protest al profesorilor pe traseul guvern - Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”. Liderii sindicali au avut, tot astăzi, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit la discuții pe liderii sindicali, la solicitarea acestora. La finalul discuțiilor, sindicatele au anunțat că Iohannis s-a oferit să gireze un acord cu guvernul privind revendicările lor: „Miercuri, greva continuă, iar oamenii vor decide ce vor face în continuare”.

Mesajul transmis de liderii sindiali după întâlnirea cu șeful statului a fost unul optimist, ei spunând că „atunci când președintele se implică” în rezolvarea problemelor cadrelor didactice este „un semn pozitiv” și că întâlnirea a fost „constructivă”.

Întrebați despre schimbarea de ton prin mesajul optimist transmis, deși președintele nu le-a oferit nimic în plus, în afară de „disponibilitatea de a garanta încheierea unui acord politic, liderii sindicali au spus că „nu este vorba de a face un pas înapoi”și că decizia privind continuarea sau suspendarea grevei o vor lua membrii de sindicat.

În timp ce liderii sindicali anunțau concluziile discuțiilor de la Cotroceni, mulțimea din piață scanda „Nu cedăm”.

Principalele evenimente de la protestul cadrelor didactice:

17:02În fața Palatului Cotroceni au mai rămas câteva sute de profesori, majoritatea tineri, care cântă la portavoce „Deșteaptă-te române”.

17:00 Anunțul Administrației Prezidențiale după discuțiile Iohannis-sindicate

Administrația Prezidențială a transis, printr-un comunicat de presă, că președintele „și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional”.

Comunicatul integral:

  • „Președintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ.
  • Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.
  • Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.
  • În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.
  • Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.
  • Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.
  • Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul”.

Iohannis s-a oferit să gireze un acord sindicate-guvern. Lideri sindicali: Greva continuă miercuri, oamenii vor decide ce vor face

16:30Manifestanții au început să plece în număr mare.

16:00Liderii sindicali, concluzii după întâlnirea cu Iohannis: „Ne-a promis girarea unui acord politic pentru grila de salarizare. Oamenii vor decide dacă greva continuă” / Mulțimea strigă: „Nu plecăm” .

15:54Liderii sindicali au ieșit de la discuțiile cu Iohannis.

15:50În timp ce liderii sindicali sunt la discuții cu Klaus Iohannis, profesorii scandează: „Nu plecăm”, „Un popor needucat e ușor de manevrat”.

15:40Liderii sindicali din educație au fost primiți la discuții de către președintele Klaus Iohannis, de la ora 15.30.

La întâlnirea cu Iohannis participă liderii celor trei federații sindicale din educație – Marius Nistor, Simion Hănescu și Anton Hadăr. De asemenea, la discuțiile de la Cotroceni este prezent și președintele Asociației elevilor din Constanța, Ariana Dudună, conform imaginilor postate de Administrația Prezidențială.

15:23Cadrele didactice scandează „Nu cedăm!” în fața Palatului Cotroceni.

15:11Câteva mii de cadre didactice protestează acum în fața Palatului Cotroceni, în timp ce liderii sindicali vor fi primiți la discuții de președintele Klaus Iohannis, de la ora 15.30.

14:45O parte din profesori au ajuns la Cotroceni.

„Facem rotativa. Noi primim banii, voi vă cumpărați cărți! Fiecare cu ce-i lipsește”

14:40Peste 20.000 de profesori sunt în marș la această oră spre Cotroceni. Zeci de autocare cu care cadre didactice au venit din alte județe sunt oprite pe porțiunea dintre Podul Basarab și Piața Leu.

14:27Profesorii au ajuns în zona Grozăvești – VIDEO:

Profesorii, în marș spre Cotroceni „Fără educație, moare orice nație”

14:12 „România, trezește-te, Fără educație moare orice nație”, scandează cadrele didactice care merg în marș de la guvern la Cotroceni.

Coloana de manifestanți este deschisă de un grup care poartă o pancartă de mari dimensiuni cu mesajul: „Vrem salarii decente”.

14:02 Liderul sindical Marius Nistor, după ce Klaus Iohannis i-a chemat la discuții pe reprezentanții profesorilor: „Este un conflict fără precedent. Acest președinte a avut solidaritate când a reușit să impună buget la apărare. Trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea acestei situații, nu depinde de noi. Trebuie să vină cu o salarizare corectă”.

13:57Klaus Iohannis va primi o delegație a cadrelor didactice, după ce vor ajunge la Cotroceni, conform unor surse oficiale.

13:30 În timp ce profesorii sunt în marș spre Cotroceni, Guvernul a transmis un comunicat de presă în care anunță că premierul s-a întâlnit cu liderii sindicali, în document fiind reluate aceleași propuneri făcute, respinse deja de sindicate:

„(….) În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie”.

13:20Mii de profesori, în marș spre Cotroceni:

13:02Cei circa 15.000 de oameni au plecat în marș spre Palatul Cotroceni:

13:00Sindicatele din educație au anunțat, după noile discuții de la guvern, că greva generală continuă, în condițiile în care Executivul a respins solicitarea sindicatelor de majorare a salariilor.

12:50S-au încheiat discuțiile liderilor sindicali cu Nicolae Ciucă.

12:45În fața Guvernului sunt peste 15.000 de protestatari din educație.

„Nu vrem prime speciale, vrem puncte la pensionare! 1.500, bani pentru ținute! Bravo, ai stil!”

12:32Un grup de profesori a venit la protest cu o pancartă de mari dimensiuni cu mesajul „O lume minunată?…..Doar pentru unii!”.

Amintim că joia trecută, în timp ce peste 10.000 de cadre didactice protestau în fața Guvernului Klaus Iohannis a vizitat împreună cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, Biserica evanghelică fortificată din comuna sibiană Cristian, ei fiind întâmpinați de mai mulți copii care le-au cântat „O lume minunată”, melodie lansată de Mihai Constantinescu în 1973.

12:20 După ora 13.00, profesorii ar urma să plece spre Cotroceni, liderii sindicali cerând și o discuție cu Klaus Iohannis. Până la această oră, pe agenda prezidențială nu figura o astfel de întâlnire.

Mai mulți profesori au adus la protest și cruci din lemn, cu mesajele: „Proiectul România Educată – N. 14.07 2021, D.22. 05. 2023” / „Groparii învățământului: Klaus, Ciucă, Ciolacu, Kelemen”.

12:08VIDEO de la Protestul profesorilor:

12:05Liderii sindicali au intrat la discuții la guvern.

11:54Peste 7.500 de cadre didactice protestează acum în Piața Victoriei.

11:32 La această oră sunt câteva mii de oameni în Piața Victoriei, în timp ce la guvern au loc discuții între cei trei ideri ai coaliției – Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor – privind greva din educație și legea salarizării.

11:20La această oră, în fața Guvernului erau peste 1.000 de protestatari.

Între timp, sindicatele din educație au primit și invitația oficială de la guvern. Liderul sindical Marius Nistor a declarat pentru HotNews.ro că urmează să se consulte și cu liderii „Alma Mater” pentru a decide dacă vor merge la discuțiile convocate de premierul Ciucă.

11:18Mai mulți elevi au venit și ei la protestul cadrelor didactice:

Numărul participanților la mitingul angajaților din educație continuă să crească, în timp ce traficul în centrul Capitalei este restricționat:

10:50Continuă să vină protestatari și din alte județe, precum Giurgiu sau Dâmbovița:

10:39Profesorii încep să se stângă în Piața Victoriei:

10:27„Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă (vouchere). Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizează și așteptările vor creste mai mult“, a mai spus Marius Nistor, la Digi 24.

Guvernul anunță că Ciucă se întâlnește cu sindicatele, sindicaliștii spun că nu știu nimic

10:15LiderulFederației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a reacționat imediat după anunțul Guvernului, spunând că liderii sindiali nu au fost anunțați despre nicio întâlnire.

„Care negocieri? Noi nu avem nicio informare de la guvern, nu avem convocare. Ne regătim pentru miting, de la ora 11.00, în Piața Victoriei. Vom sta acolo până la ora 12.00, după care plecăm la Cotroceni”, a spus Nistor la Digi 24.

Întrebat dacă vor merge la negociere când vor primi invitația oficială, liderul sindical a răspuns: „Au ceva concret, ceva nou? Dacă vom continua discuția pe aceeași direcție, cu părere de rău… (…) Premierul știe ce întâlnire are, noi nu știm nimic (…) Și din ce am văzut, nu au înțeles nimic. (…)”.

10:14Guvernul a anunțat că de la ora 12.00 premierul Nicolae Ciucă se va întâlni cu liderii sindicali din educație, la Palatul Victoria, iar de la ora 15.00 cu liderii Sanitas.

10:11Multe cadre didactice din alte județe încep să sosească în Capitală cu autocarele.

Protestatarii se întâlnesc în jurul orei 11.00 în Piața Victoriei, în fața Guvernului, de unde vor pleca în jurul orei 15.00 către Palatul Cotroceni.

07:14Reprezentanții sindicatelor din educație au avut luni o serie de negocieri cu ministrii Muncii și Educației, fără a avea o soluție la revendicările lor.

Ei au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului” .

De asemenea, sindicaliştii au anunţat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui României să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că s-a convenit asupra unor întâlniri în perioada următoare pentru grila din noua Lege a salarizării unitare, dar a subliniat că ceea ce aşteaptă oamenii este „un act normativ care să statueze cele pe care vi l-am prezentat”.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a spus că „în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm” la protestul de marți.

Sindicatele vor să discute cu Iohannis

FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” vor să se întâlnească marți cu președintele Klaus Iohannis. Cele trei federații sindicale au depus un document în acest sens la Administrația prezidențială și precizează că au cerut o astfel de întâlnire încă din 10 mai.

„Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30. Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” și citat de News.ro.

Documentul a fost depus luni şi înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Educației nu exclude prelungirea anului școlar, dacă greva profesorilor va dura mai mult

Ministerul Educației are o variantă de rezervă pentru examenele naționale dacă greva profesorilor se prelungește. Soluția, a declarat ministrul Ligia Deca, ar fi să se prelungească anul școlar.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a declarat ministrul Educaţiei, la Antena 1, fiind întrebată care este cel mai sumbru scenariu în cazul grevei din educaţie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro