Franta a deschis o ancheta legata de programul american de spionaj Prism
Parisul a deschis o ancheta preliminara legata de imensul program de supraveghere a comunicatiilor mondiale Prism desfasurat de autoritatile SUA, scrie AFP. Sursele citate de agentie spun ca ancheta a venit ca urmare a plngerilor depuse de doua agentii de protectie a drepturilor omului.
Ancheta a fost deschisa pentru a verifica daca NSA a accesat fraudulos sisteme de date si daca a colectat in mod ilicit informatii cu caracter personal. Trebuie sa se determine daca in urma colectarii acestor informatii a fost afectata intimitatea si viata privata a unor persoane si daca a fost violat si secretul corespondentei.
Programul Prism a fost autorizat in 2007 de presedintele Bush, ca reactie la amenintarile teroriste de dupa atacurile de la Wall Trade Center. Programul nu consta se pare in colectarea propriu-zisa datelor user-ilor, insa poate gasi material care corespunde unor termeni de cautare care se gasesc in e-mail-uri sau alte tipuri de conversatii si comunicari online.
Publicatiile care au dezvaluit existenta acestui program – The Guardian si Washington PPost – au scris si ca guvernul SUA are acces la atat de multe informatii fiindca noua mari companii de internet si-au dat acordul: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube si Apple.
Companiile au negat vehement ca si-ar fi pus serverele la dispozitia guvernului SUA insa, daca au dat date confidentiale despre cetateni UE, incalcand legile europene, ar putea fi chemate in justitie in Europa.
Germanii si o serie de inalti oficiali UE au atras atentia SUA ca intre parteneri nu este normal sa se spioneze si au amenintat cu represalii.