Sari direct la conținut

Gabriel a fost „botezat” de Berceanu

Ziua de Cluj

Dupa aproape sapte ani, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale se incapataneaza sa nu dezvaluie documentele licentei de exploatare, acte care ar putea fi cruciale pentru planurile companiei canadiene Gabriel Resources.

Desi proiectul de la Rosia Montana a fost analizat de-a lungul timpului, nici un reprezentant al Guvernului nu a luat la bani marunti modul in care a fost transferata licenta de exploatare detinuta de compania de stat Minvest Deva catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care era controlata, la momentul transferului, de Frank Timis.

Exploatarea miniera din judetul Alba a devenit interesanta dupa anul 1998, an in care a inceput epopeea aurului de la Rosia Montana. Actul pe baza careia au fost construite planurile companiei canadiene Gabriel Resources este licenta de exploatare nr. 47/1999.

Documentul a devenit “certificatul de nastere” al proiectului de la Rosia Montana, fiind oficializat prin Hotararea de Guvern (H.G.) nr. 458, din 10 iunie 1999. Hotararea emisa de Guvern este semnata de catre actualul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, la acea data ministru al Industriei si Comertului.

Alaturi de Berceanu, documentul a fost semnat de presedintele ANMR, Mihail Ianas, un personaj care a gravitat multa vreme in jurul controversatilor oameni de afaceri Ovidiu Tender si Frank Timis. Licenta de concesiune a exploatarii auro-argintifere (licenta de exploatare) de la Rosia Montana a fost semnata si de catre fostul ministru al Finantelor, Decebal Traian Remes.

Documentele arata ca, in anul 1998, a intrat in vigoare Legea 61 (legea minelor), act normativ care reglementa modul in care sunt acordate licentele de exploatare. Legea a fost aprobata dupa ce, in luna aprilie a aceluiasi an, Radu Berceanu a fost numit ministru al Industriei si Comertului.

Drepturile de exploatare a aurului de la Rosia Montana au fost acordate de catre ANMR prin incredintare directa, in baza Legii nr 61/1999, Regiei Autonome a Cuprului Deva, transformata ulterior in Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest.

Tot in mandatul democratului Berceanu, adica in 9 octombrie 2000, se face transferul licentei de exploatare de la compania de stat catre Rosia Montana Gold Corporation, unde actionar majoritar (80%) era societatea controlata de Frank Timis.

Statul roman a pierdut controlul asupra exploatarii aurului in momentul in care presedintele ANMR, Mihail Ianas, a semnat ordinul 310 din 9 octombrie 2000, adica ordinul de transfer al licentei.

In aceeasi zi, ministrul Industriilor, Radu Berceanu, aproba transferul licentei de exploatare si, implicit, cedeaza controlul asupra aurului de la Rosia Montana printr-o simpla scrisoare, avand numarul de inregistrare 193247/09.10.2000.

Avand scrisoarea semnata de Berceanu, omul de afaceri Frank Timis a reusit ulterior sa vanda afacerea catre o serie de investitori canadieni, printre care se numara fonduri de investitii si companii importante din domeniul mineritului.

Un proiect minier construit pe documente subrede Pe langa aspectele legate de posibilul impact negativ asupra mediului, exploatarea de la Rosia Montana a fost contestata si la nivel juridic. Principalele suspiciuni sunt atrase de insusi modul de acordare a licentei de exploatare si de documentele prin care se aproba transferul acesteia de la o companie de stat la una cu capital majoritar privat.

Din 1999, cand a fost emisa licenta de exploatare, aceasta nu a fost prezentata opiniei publice. In continuare, reprezentantii ANMR sustin ca documentele anexe Hotararii de Guvern 458 (prin care se aproba licenta de exploatare) nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public.

Clasificarea informatiilor cuprinse in licenta de exploatare au fost reglementate printr-un ordin al presedintelui ANMR, Mihail Ianas. Pana in prezent, nici un reprezentant al Guvernului nu a cerut cercetarea documentelor cuprinse in licenta de exploatare. Singura actiune coerenta a fost initiata de catre deputatul PRM de Buzau, Lucian Augustin Bolcas.

In 2002, el a prezentat motiunea “Rosia Montana”, prin care demonstra juridic faptul ca licenta de exploatare nu putea fi transferata catre RMGC, doar drepturile de exploatare putand fi cedate. In esenta, in motiunea prezentata in Parlament, se arata ca, in conformitate cu art. 14 alin.(1) din Legea minelor, “titularul unei licente poate transfera unei alte persoane juridice drepturile dobandite si obligatiile asumate numai cu aprobarea scrisa a autoritatii competente. Orice transfer, realizat fara aprobare scrisa, este nul de drept”.

Prin urmare, acest text de lege permite numai transferul “drepturilor dobandite” si al “obligatiilor asumate” in baza unei licente, nu transferul licentei in sine. De asemenea, art.31 din anexa la Hotararea de Guvern 458/1999 (care aproba licenta de exploatare a minei de la Rosia Montana) prevede ca “ANMR aproba, in scris, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, potrivit art. 14 alin. (1) din Legea minelor nr. 61/1998, transferul drepturilor dobandite si al obligatiilor asumate in licenta de explorare sau de exploatare catre alta persoana, in conditiile realizarii activitatilor cuprinse in licenta”. Aceasta prevedere este formulata in termeni si mai clari, transferul licentei fiind, deci, interzis.

ANMR putea sa transfere doar drepturile, nu si licenta, care, in mod normal, trebuia sa ramana la compania de stat.

Ianas, pivot intre PD si Frank Timis Istoria afacerii de la Rosia Montana demonstreaza ca proiectul a fost sustinut de catre lideri importanti ai PD, primul fiind chiar noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, care – daca nu aproba transferul licentei – l-ar fi pus pe Frank Timis in imposibilitatea de a mai lista si, apoi, de a vinde actiunile Gabriel Resources si, implicit, cele 80 de procente din RMGC.

Mai apoi, in 2004, insusi presedintele Traian Basescu, pe atunci doar candidat la presedintie, si-a aratat sustinerea fata de proiect.

In 2005, dupa venirea noii echipe manageriale la conducerea Gabriel Resources si preluarea unui pachet important de actiuni de catre colosul minier Newmont, o serie de lideri locali ai PD cu functii in administratie si-au aratat (voalat, ce-i drept) sustinerea fata de proiectul minier.

Intre zona politica si cea a afacerilor, in ceea ce priveste viitoarea exploatare de la Rosia Montana, este plasat fostul presedinte al ANMR, Mihail Ianas. Despre acesta se stie ca a fost, pana in 1990, director al Intreprinderii de Prospectiuni Geologice si Geofizice, transformata, dupa 1989, in societatea Prospectiuni SA.

Ianas este centrul de legatura dintre doi oameni de afaceri controversati, Frank Timis, respectiv Ovidiu Tender. Prospectiuni SA a fost preluata de catre Ovidiu Tender. Un aspect important este si faptul ca Regal Petroleum, societate controlata de Frank Timis, a efectuat prospectiuni pentru hidrocarburi in folosul societatii Prospectiuni SA.

De mentionat este si faptul ca Ianas, cel care a semnat in calitate de presedinte al ANMR licenta de concesionare a drepturilor de exploatare a aurului de la Rosia Montana, a devenit reprezentantul Regal Petroleum in Romania.

Adica, dupa ce a semnat licenta de exploatare a aurului din muntii Apuseni, seful ANMR devine unul din angajatii lui Frank Timis, creierul afacerii miniere de la Rosia Montana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro