Sari direct la conținut

Gabriel si-a modificat studiul de impact

Ziua de Cluj

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a afirmat la Cluj ca procesul de avizare a proiectului de la Rosia Montana va fi oprit daca reprezentantii ministerului descopera ca studiul de impact comandat de catre compania Gabriel Resources a fost modificat de beneficiar. Ministrul Mediului a afirmat acelasi lucru si intr-un interviu acordat ZIUA de Cluj.

Daca se adevereste ceea ce sustin ONG-urile, ca studiul de impact a fost modificat, atunci cu siguranta vom opri procesul de avizare, a declarat Sulfina Barbu. Asupra modului cum a fost realizat studiul de impact pentru proiectul de la Rosia Montana au planat o serie de suspiciuni prezentate in repetate randuri de catre activistii ecologisti afiliati campaniei, Salvati Rosia Montana.

Unul dintre cele mai controversate episoade este legat de acuzatiile formulate de catre societatea Opus Atelier de Arhitectura SRL (denumita in continuare Opus SRL) din Bucuresti, care a realizat un material de documentare anexat studiului de Impact.

Mai exact, societatea bucuresteana a fost contractata de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei pentru a realiza un studiu al Centrului Istoric Rosia Montana. Mentionam ca in conformitate cu legislatia in vigoare, societatea nu este acreditata de catre MMGA ca expert, pentru a realiza studii de impact.

Societatea a realizat studiul ca subcontractor pentru Muzeul National de Istorie a Romaniei, unde expert acreditat si responsabil in cazul Rosia Montana este Marilena Patrascu.

Modificari de fond in studiul de impact

In luna august, Opus SRL a transmis MMGA o scrisoare deschisa prin care arata ca studiul de impact, respectiv capitolul realizat de catre societatea bucuresteana, a fost modificat.

In Raportul de Evaluare al Impactului asupra Mediului al Proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, inaintat de RMGC, cele mai importante concluzii ale Planului de Management al Patrimoniului Cultural al Centrului Istoric Rosia Montana, realizat de societatea OPUS, sunt absente, incomplete sau utilizate intr-un context diferit decat cel original., se metioneaza in scrisoarea Opus SRL.

Arhitectul Stefan Balici, unul dintre patronii societatii, a declarat in presa centrala ca modificarile aduse studiului realizat de Opus SRL sunt de fond si schimba in esenta studiul de impact asupra mediului. Societatea a mentionat ca este dispusa sa puna la dispozitia MMGA studiul initial, nemodificat, pentru a fi confruntat cu varianta publicata de catre Gabriel Resources.

In concluzie, este pusa astfel in discutie conditia independentei consultantilor de specialitate care au elaborat Raportul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana, iar neasumarea de catre noi a ideilor privind managementul patrimoniului cultural al Centrului istoric Rosia Montana, in forma in care acestea au fost prezentate in documentatia inaintata spre analiza la

MMGA, echivaleaza cu netratarea acestui capitol in studiul de impact asupra mediului, au mai declarat reprezentantii Opus SRL.

Gabriel da vina pe experti

Compania Gabriel Resources a transmis un comunicat de presa prin care incearca sa demonstreze ca afirmatiile societatii Opus SRL nu sunt conforme cu realitatea. Ca argument in acest sens, compania a mentionat ca responsabilitatea legala pentru studiul invocat de catre Opus SRL apartine Muzeului National de Istorie a Romaniei, respectiv coordonatorului Marilena Patrascu.

Tinem sa precizam ca redactarea finala a Planului de management pentru monumentele istorice si zonele protejate din Rosia Montana a luat in considerare normele editoriale si instructiunile enuntate de echipa de elaboratori atestati, coordonata de d-na Marilena Patrascu, expert evaluator principal, in scopul de a raspunde cerintelor legale enuntate prin adresa 8070/24.05.2005 emisa de MMGA, se mentioneza in pozitia oficiala a Gabriel Resources.

Mai pe romaneste, compania nu comenteaza afirmatiile Opus SRL, cum ca studiul de impact a fost moficat, ci indica cine a editat si cine se face responsabil de editarea studiului.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei sustin ca Opus SRL a pus la dispozitia expertilor coordonati de catre Marilena Patrascu o documentare pentru care au fost platiti, fara a fi in acest fel direct responsabili de modul in care informatia a fost folosita.

Tot in acest context, reprezentantii companiei spun ca expertii au folosit informatia Opus SRL in conformitate cu legislatia europeana in domeniu.

Pe de alta parte, reprezentantii Opus SRL spun ca agumentul prezentat de RMGC – necesitatea conformarii la normele editoriale si instructiunile enuntate de echipa de elaboratori atestati si la termenii de referinta inaintati companiei de catre MMGA, nu explica modificarile de forma aduse documentului elaborat de noi, organizat in acord cu chiar acesti termeni de referinta, si cu atat mai putin modificarile de fond, prin care concluziile evaluarilor noastre sunt modificate sau chiar inlaturate. Astfel, Opus SRL arata ca a respectat normele de editare si legislatia, modificarile facute fiind nu de suprafata, ci de continut. Adica, studiul a fost modificat in mod vadit in favoarea companiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro