Gaze si energie electrica. De ce cresc preturile si ce e de facut?
Șoc și groază: de la 1 octombrie cresc prețurile la energia electrică cu 5% și la gaze cu 6%, pentru consumatorii casnici. Ce ne facem?
Câteva gânduri rapide:
1. Consumatorul casnic nu trebuie să suporte creșterea prețurilor reglementate ca pe o fatalitate. Are opțiunea să se ducă în piața liberă, opțiune care e mai bună de cel puțin 2 ani pentru gaze și pentru energia electrică de câțiva ani. Dacă nu știți unde și cum, căutați aici ofertele potrivite Dvs. pentru gaze naturale și aici pentru energie electrică. Date oficiale, corecte, verificate de reglementatorul ANRE. Informați-vă. Vedeți că unii furnizori mari (ENEL, Engie, EON etc) au acum licențe și pe furnizarea de gaze, și pe energie electrică și fac oferte combinate la discount. Vedeți că unii furnizori oferă servicii conexe, ex: întreținerea periodică a centralei de apartament etc. Negociați. Citiți cu atenție contractul. Cei mai mulți oameni nu vor să-și bată capul, dar prețul lipsei de informație și de interes e o factură mai mare. Poate la energie electrică 2-3-5% nu înseamnă mare lucru la o factură de 30-40 de lei, dar la gaze s-ar putea să conteze dacă aveți centrală de apartament. Luați decizia cea mai potrivită pt Dvs. Aveți de ales între: factură mai mare, dar cu stabilitate un pic mai bună a prețului; vs bătaie de cap cu informarea, dar factură mai mică și eventual servicii mai bune sau suplimentare. E un târg corect. De altfel, la energie electrică prețurile ”la liber” sunt semnificativ mai mici – furnizorii fac oferte cu între 10 și 20% mai bune decât prețurile reglementate.
2. De ce cresc prețurile reglementate pentru gaze? Pentru că iarna nu-i ca vara și, atunci când cererea e mare, prețurile sunt mai mari, normal. Apoi, piața s-a ”liberalizat” de la 1 aprilie, dar doar parțial. Adică furnizorii ”reglementați” sunt încă obligați să cumpere o anumită cantitate de import și o anumită cantitate din producția internă, până în 2021, grație d-lui Răzvan Nicolescu, care s-a și certat cu UE pentru asta. Ce înseamnă asta? Iarna, în ultimii ani gazul de import era mai ieftin decât cel de producție internă, care e înmagazinat și la prețul lui se adaugă și tarifele de înmagazinare. Concret, anul trecut se vorbea că prețul de import ajunge iarna cu vreo 20% mai ieftin decât producția internă înmagazinată. Dacă forțezi furnizorii să cumpere o anumită cantitate și nu mai puțin de acea cantitate din producția internă, forțezi consumatorii să plătească mai mult pe înmagazinare, recunoscută în prețul final. Pe lângă aceasta, la furnizarea reglementată se mai adaugă niște costuri care fac ca de mai mulți ani să fie un pic mai avantajos să mergi în piața liberă decât la reglementat. De reținut că prețurile la reglementat, odată cu ”semi-liberalizarea” pieței nu au cum să meargă decât în sus: se recunosc prețurile de piață la care cumpără furnizorii gazul propriu-zis, dar sunt forțați să cumpere gaze în anumită proporție din import și intern. De asta spuneam că piața ar fi trebuit liberalizată integral, nu s-o lălăim cu reglementări păguboase până în 2021.
Citeste intreg articolul si comenteaza pecontributors.ro