Sari direct la conținut

George si Gabriel, de mana la Rosia Montana

Ziua de Cluj

Cu toate acestea, parlamentarii din Alba spun ca nu au participat la nici o intalnire cu Gabriel Resources mediata de Ambasada Canadiana.

Compania canadiana Gabriel Resources a initiat, anul trecut, un program de intalniri cu politicienii romani aflati in pozitii cheie in cadrul Parlamentului, Guvernului si chiar al Administratiei Prezidentiale. In iunie 2005, Gabriel Resources a trimis Ambasadei statului canadian o lista cu numele oamenilor politici cu care doreste sa se intalneasca.

Pe lista de oameni politici intocmita de reprezentantii Gabriel Resources apare, in 2005, fostul senator George Maior. La momentul in care a intrat in vizorul conducerii Gabriel Resources, George Maior era senator PSD de Alba si seful Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei.

Pana in noiembrie 2005, tatal lui George Maior, Liviu Maior, a ocupat functia de Ambasador al Romaniei in Canada.

Maior a vorbit 30 de minute cu Gabriel

Conducerea companiei Gabriel Resources a solicitat in aceeasi perioada intalniri oficiale cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Adrian Nastase si Mircea Geoana. Pana in prezent, singura intalnire confirmata este cea cu senatorul George Maior.

Acesta a confirmat intalnirea cu reprezentantii Gabriel Resources, dar a mentionat ca nu a fost singurul parlamentar prezent la intalnire. ZIUA de Cluj a solicitat lamuriri asupra intalnirii dintre George Maior si compania Gabriel Resources:

In anul 2005, Ambasada Canadei a solicitat in mod oficial tuturor reprezentantilor Parlamentului Romaniei din judetul Alba o intalnire cu reprezentanti ai Gabriel Resources, destinata prezentarii activitatii companiei in judet.

La aceasta intrevedere, care a durat 30 de minute, domnul George-Cristian Maior a participat in calitate de senator al judetului Alba, se mentioneaza in raspunsul trimis de biroul de presa al SRI.

Comunicatul spune ca toti parlamentarii din Alba au fost solicitati pentru intalnirea cu reprezentantii companiei, dar in scrisorile oficiale ale Ambasadei canadiene apare nominalizat doar numele lui George Maior.

Cine minte?

Maior spune ca a participat la intalnirea cu reprezentantii companiei Gabriel Resources alaturi de alti parlamentari din judetul Alba. Parlamentarii contactati de ZIUA de Cluj spun ca nu au fost contactati de Ambasada Canadei in 2005 si nu au participat la nici o intalnire cu reprezentantii companiei Gabriel Resources. Nu am primit nici o scrisoare oficiala din partea Ambasadei Canadei.

In 2005, nu am participat la vreo intalnire cu reprezentantii Gabriel Resources, a declarat deputatul PRM Valeriu Buzea.

Pe de alta parte, senatorul PD Alexandru Peres spune ca a existat o initiativa, dar nu s-a concretizat oficial. Nici eu nu am primit o adresa din partea Ambasadei Canadei. Nu am participat la nici o intalnire cu compania la care sa fi luat parte si senatorul George Maior, a declarat Peres.

Chiar si deputatul PD Stefan Bardan, unul dintre sustinatorii declarati ai proiectului, a infirmat faptul ca Ambasada Canadei ar fi solicitat tuturor parlamentarilor o intalnire cu conducerea Gabriel Resources. In 2005, nu a avut loc o astfel de intalnire.

Ce stiu este ca in 24 noiembrie anul acesta a avut loc o intalnire intre mai multi parlamentari din Alba si conducerea companiei, dar nu am fost solicitat oficial de catre Ambasada canadiana, a declarat Bardan.

MAE: Nu incurajam astfel de actiuni

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sustin ca nu este ilegal ca o ambasada sa faca lobby pentru o companie din tara de provenienta. ZIUA de Cluj a solicitat biroului de presa al MAE sa analizeze cazul companiei Gabriel Resources si implicarea Ambasadei Canadei in organizarea de intalniri cu oficliali romani.

Nu exista restrictii de ordin protocolar pentru organizarea unor astfel de evenimente. Totodata, precizam ca in cadrul acordurilor comerciale semnate de Romania nu sunt prevazute elemente specifice privind desfasurarea activitatii atasatilor comerciali, se arata in raspunsul oficial al ministerului.

Nu este ilegal ca o ambasada sa organizeze intalniri oficiale intre o companie si un demnitar roman, dar noi nu incurajam astfel de actiuni deoarece pot duce la conflicte de interese sau la concurenta neloiala, a declarat Valentin Naumescu, secretar de stat in cadrul MAE.

Gabriel Resources, speriat de Printul Charles

In strategia de lobby a Gabriel Resources mai exista un episod interesant: oficialii canadieni au incercat sa stabileasca o intalnire intre conducerea Gabriel Resources si Printul Charles al Marii Britanii.

Motivul era faptul ca reprezentantii ONG-urilor care militeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana ar fi prezentat Printului Charles cazul Rosia Montana intr-o maniera distorsionata. Astfel, Ambasada Canadei a mers mai departe si a aparat interesele companiei pana si in Anglia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro