Georgia: Presedintele face concesii pentru a nu pierde sprijinul Occidentului
Alegerile anticipate convocate de presedintele Mihail Saakasvili inseamna ca el vrea cu orice pret sa reduca starea de tensiune si sa iasa din criza interna care s-a instalat in Georgia, comenteaza in Novaia Gazeta expertul german Alexander Rarh, membru al Consiliului german pentru politica externa.
Mai sunt si alte cateva motive, cateva mici secrete, pentru care Saakasvili s-a decis sa accepte compromisul, desi pana acum a declarat ca nu-l intereseaza protestele si demonstratiile stradale, iar poporul trebuie sa invete ca la vot se merge la termenul constitutional, nu cand vrea multimea.
Acum, presedintele georgian a ales alta cale, lasand impresia ca merge in intampinarea concetatenilor lui protestatari, scrie Rarh. Ce l-a determinat sa procedeze asa? In primul rand este vorba de un foarte important motiv extern. Exista informatii, potrivit carora la 10 decembrie, albanezii kosovari vor proclama oficial independenta republicii lor.
Se asteapta ca in a doua jumatate a lui decembrie, o serie de state occidentale (si nu doar) sa recunoasca independenta Kosovo.
Daca acest lucru se va produce, se va ridica problema independentei Abhaziei si Osetiei de Sud (cele doua republici secesioniste de pe teritoriul Georgiei), chestiune care va fi pusa nu doar de Rusia, precizeaza Rarh. Potrivit analistului german, un bun cunoscator al spatiului post-sovietic, data de 10 decembrie Saakasvili a subliniat-o cu rosu in calendar.
El este constient ca la mijlocul lui decembrie poate izbucni o criza care va aseza Georgia in centrul atentiei internationale, cand la incercare va fi pusa insasi unitatea tarii. De aceea, Saakasvili trebuie sa reduca masiv din tensiunea care a cuprins statul, sa se impace cu partea protestatara a populatiei, sa cistige timp.
De asemenea, el are nevoie de liniste acasa pentru a se putea ocupa de problemele de politica externa si de a obtine controlul asupra Abhaziei.
In alta ordine de idei, Saakasvili trebuie sa-si refaca imaginea in interiorul tarii, nu atat la nivelul maselor, cat al elitei politice. Fostii lui parteneri sunt acum in opozitie. Insusi presedintele parlamentului, Nino Burdjanadze, se pronunta pentru dialog intre diferitele verigi ale puterii, intre putere si societatea civila.