Sari direct la conținut

GRECIA -sinteza zilei. Ideea falimentului castiga tot mai mult teren. UE vrea sa suspende tarile cu probleme

HotNews.ro

In ciuda dezmintirilor oficiale, scenariul unui faliment al Greciei castiga tot mai mult teren in Europa, in fata dificultatilor persistente ale tarii de a respecta planul de redresare si a reticentei partenerilor europeni de a finanta guvernul de la Atena, relateazaAFP. Uniunea Europeana va propune vineri un mecanism de suspendare din spatiul Schengen a tarilor cu probleme, o miscare diplomatica menita partial sa puna presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta sa mentina imigrantii in afara zonei de libera circulatie, relateaza, in editia online, Financial Times. Si Bloomberg sustine ca sansele ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani sunt de 98%, potrivit estimarilor dealerilor de pe piata derivatelor credit default swap (CDS).

Desi prioritatea ramane aplicarea rapida a acordurilor din 21 iulie – cand s-a decis de principiu un al doilea plan de salvare de aproape 160 miliarde de euro – discursul a evoluat. In particular, insa, guvernele europene evoca ipoteza unei incetari de plati radicale in Grecia.

Acest scenariu este „inevitabil astazi”, considera Pascal Canfin, eurodeputat ecologist specializat in probleme financiare, in conditiile in care Grecia este prinsa intr-o recesiune economica ce agraveaza si mai mult planurile de austeritate cerute de finantatorii internationali in schimbul imprumuturilor.

Intr-o astfel de ipoteza, tara ar urma sa renunta la obligatiile de plata intr-o masura care ar putea ajunge pana la jumatate din datoria de circa 350 de miliarde de euro, dupa cum spun unii analisti.

Marti, cancelarul german Angela Merkel a subliniat ca „prioritatea absoluta este evitarea unei incetari de plati necontrolate a Greciei, dupa ce ministrul german al Economiei, Philip Roesler, vorbise cu o zi in urma de un posibil faliment controlat al tarii.

O maniera de a spune ca o incetare de plati a Greciei nu mai este indepartata si ca este de preferat unui faliment subit, cu consecinte ce nu pot fi evaluate si care ar putea sa se propage la alte tari fragile, dar mult mai importante, precum Italia sau Spania.

Polonia, care asigura presedintia Uniunii Europene pana la finele lui 2011, a sugerat marti Greciei sa se insipire din experienta sa post-comunista, cand Varsovia a negociat o reducere cu 50% a gradului de indatorare cu Clubul de la Pariss.

O incetare de plati ordonata ar implica noi negocieri cu creditorii privati ai Greciei (banci, fonduri de asigurare) care tocmai au acceptat un prim efort in acest sens: o pierdere de valoare de 21% a obligatiunilor grecesti pe care le detin, in cadrul celui de-al doilea plan de salvare a Greciei.

Un alt aspect negativ: ratingul Greciei va fi redus, facand astfel practic imposibil accesul acestei tari la pietele financiare internationale timp de multi ani, poate chiar un deceniu, asa cum a fost cazul pentru Argentina.

Spectrul unui faliment al Greciei fusese indepartat gratie celui de-al doilea plan de salvare din iulie.

De atunci, insa, frontul s-a fisurat in Zona Euro, unde aprobarea celui de-al doilea plan treneaza. Slovacia este una dintre cauze, dar si Finlanda, care cere garantii prealabile, inrautatind si mai mult relatiile dintre cele 17 state care folosesc moneda europeana.

Creantierii se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si respecta in mod durabil angajamentele de economii si de reforme.

Grecia, exclusa din Schengen? UE vrea sa suspende tarile cu probleme

Uniunea Europeana va propune vineri un mecanism de suspendare din spatiul Schengen a tarilor cu probleme, o miscare diplomatica menita partial sa puna presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta sa mentina imigrantii in afara zonei de libera circulatie, relateaza, in editia online, Financial Times, preluat de Mediafax.

Propunerea, denumita neoficial „clauza Grecia”, urmeaza sa fie anuntata odata cu noile masuri propuse de Comisia Europeana pentru inasprirea normelor ce guverneaza zona de libera circulatie. Aceasta va permite ca o tara sa fie suspendata temporar din Schengen, caz in care vor fi reintroduse controalele la frontiera intre tara respectiva si restul UE.

„Orice miscare de a exclude tari (din spatiul Schengen) va fi clar indreptata catre Grecia, intre altele, care a fost o problema pentru Schengen inca de la aderarea sa in 2000”, a declarat Hugo Brady, de la Centrul European de Reforma din Bruxelles.

Bloomberg: Sansele ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani sunt de 98%

Sansele ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani sunt de 98%, potrivit estimarilor dealerilor de pe piata derivatelor credit default swap (CDS), in conditiile in care premierul George Papandreou nu a reusit sa convinga investitorii ca tara poate face fata crizei datoriilor suverane, transmite Bloomberg.

„Toata lumea ia in calcul intrarea in incapacitate de plata pe termen scurt si cred ca va fi un eveniment dur. Este clar ca masurile de austeritate nu functioneaza”, a declarat Peter Tchir, fondatorul fondului de investitii TF Market Advisors din New York.

Costul asigurarii contra riscului de default a unui imprumut pe cinci ani de 10 milioane de dolari catre Grecia a atins un nivel record marti, de 5,8 milioane de dolari in avans si 100.000 dolari pe an, de la 5,5 milioane de dolari in avans in data de 9 septembrie, conform datelor CMA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro