Groapa de bani de pe Maramuresului
Mai putin cunoscut de clujeni este faptul ca proiectul initial de reabilitare, mostenit de actuala administratie de la ex-primarul Gheorghe Funar, se ridica, in 2002, la 3,7 milioane de euro (aproximativ 11,6 milioane de lei).
Pana in 2004, din bugetul local s-au alocat peste sapte milioane de lei pentru reabilitarea strazii Maramuresului. TIM a cheltuit aceasta suma, dar a reabilitat doar 30 % din strada Maramuresului. Seful Directiei tehnice din cadrul Primariei, Sorin Apostu, a declarat ca, pentru 2005, s-au aprobat inca sapte milioane.
De asemenea, el sustine ca, in ultimul an, lucrarile au avansat pana la 65% din intregul proiect. Atat TIM, cat si proiectantul lucrarii, Institutul de Cercetari Miniere „Minesa”, au in „portofoliu” lucrari contestate de beneficiari sau acuzate in mass media ca ar fi supraevaluate.
Proiectul de refacere a strazii Maramuresului a demarat in 1997, pe cand la carma Primariei se afla actualul senator Gheorghe Funar. In februarie 2002, tot in „perioada funariota”, Primaria Cluj-Napoca a emis obligatiuni in valoare de 2,5 milioane de lei noi. In hotararea de Consiliu Local se arata ca suma va fi utilizata pentru reabilitarea strazii Maramuresului si a inca doua obiective.
In 2003, aceeasi hotarare este reluata si aprobata in sedinta din 25 iunie. Din datele oficiale ale Primariei Cluj-Napoca reiese ca lucrarile au inceput in 2002, cu termen de finalizare de un an si jumatate. Totusi, dupa trei ani, lucrarile inca nu s-au incheiat.
Raspunsul oficial al Primariei spune ca, „deoarece in perioada de 18 luni cuprinsa in graficul de executie ofertat nu s-a asigurat in mod global sursa de finantare pentru derularea tuturor lucrarilor, s-a produs o distributie liniara a duratelor de executie”.
Concret, in fiecare an se construieste cate putin, iar cifrele au fost actualizate tot anual. Defalcat pe ani, din bugetul local s-au alocat urmatoarele sume: in 2002 – 2 milioane in 2003 – 2,2 milioane, in 2004 – 3 milioane. Valoarea totala a lucrarilor executate de TIM intre 2002-2004 este de 7,2 milioane de lei.
Contractul a fost castigat de catre Trustul Instalatii Montaj (TIM) in asociere cu ARL, iar proiectantul lucrarii a fost Institutul de Cercetari Miniere „Minesa”. In 2002, valoarea initiala a contractului era de 11,6 milioane de lei noi, mai precis peste 3,7 milioane de euro.
Sorin Apostu, seful Directiei tehnice din cadrul Primariei a mentionat ca de la buget se vor mai aloca si in viitor bani pentru acest proiect. „In acest an vom aloca in jur de sapte milioane”, a declarat Sorin Apostu.
Astfel, cele 7 milioane deja cheltuite cu cele 7 alocate pentru anul 2005 arata ca reabilitarea strazii Maramuresului ne costa 14 milioane de lei noi, fata de 11,6 milioane, cat era estimat la inceputul lucrarilor.
„Cand am preluat conducerea Directiei tehnice din Primarie, lucrarile de pe Maramuresului erau undeva la 30% finalizate”, a declarat Sorin Apostu. Mai exact, TIM a realizat doar jumatate din cat ar fi trebuit sa faca. Reprezentantii TIM spun ca lucrarile au fost ingreunate din cauza finantarii esalonate acordate de Primarie.
Tot banii sunt problema
Si reprezentantii Minesa ne-au declarat ca lucrarile au fost incetinite din cauza banilor: „Noi am fost nevoiti sa refacem proiectul de mai multe ori”, a declarat inginerul Andrei Giurgiu.
Principala scuza a celor de la Minesa pentru faptul ca au fost nevoiti sa refaca proiectul a fost lipsa banilor din partea Primariei, in conditiile in care, pentru acest proiect, s-au eliberat obligatiuni municipale in valoare de peste 4 milioane de lei noi numai in 2004.
Pe de alta parte, Traian Oarga, unul din directorii TIM, ne-a asigurat ca nu stie nimic despre cele sapte milioane promise de Primarie. „Daca e asa, atunci putem scoate utilajele din garaj”, a declarat Traian Oarga. Reprezentantul TIM, Mircea Oprea, spune ca lucrarile de racordare la canalizare sunt ingreunate de alte companii.
„Cei de la gaz mai au de lucrat prin zona, doar dupa aceea se va turna asfaltul”, a mai spus Oprea.
TIM, acuzat de supraevaluare
TIM a beneficiat, in perioada 2003-2004, de contracte avantajoase pentru construirea mai multor sali de sport. Doua dintre acestea se afla in judetul Salaj: investitia de la Napradea, in valoare de 1,61 milioane de lei, si sala de sport a liceului din Jibou. Tot TIM a castigat si licitatia pentru construirea parcului industrial din localitate, finantat din bani europeni.
Presa locala a relatat, la acel moment, ca TIM ar fi supraevaluat pretul lucrarilor de la Napradea. In conditiile in care, in perioada 2003-2004, Guvernul era angrenat in celebrul proiect de constructie a celor 400 de sali de sport, costurile unei sali erau practic standardizate.
Specialistii au mentionat, la acea vreme, ca, in mod normal, singurele diferente de la proiectul standard sunt adaptarea la teren si la zona climatica, insa acestea costa cel mult cu un miliard in plus. Cu toate acestea, TIM a cerut pentru sala de sport din Napradea cu doua miliarde mai mult decat pentru cea din Jibou, care are aceleasi date tehnice.
In ciuda acestui istoric, TIM a reusit sa castige contractul cu Primaria Cluj-Napoca. „Eu nu stiu nimic despre acest subiect. Oricum, cei de la TIM sunt profesionisti”, considera directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu.
MINESA – specialisti contestati in Parlament
Proiectul de reabilitare a strazii Maramuresului a primit consultanta din partea Institutului de Cercetari Miniere „Minesa”, o societate care a fost contestata de catre senatorul valcean Nicolae Patru.
In 18 februarie 2002, acesta a formulat o interpelare in Parlament, prin care demonstreaza ca Minesa nu a gasit cea mai buna solutie in cazul construirii digurilor de la Ocnele Mari, din judetul Valcea. Senatorul a contestat profesionalismul specialistilor contractati de Ministerul Administratiei Publice (parte a actualului Minister al Administratiei si Internelor).
„In ceea ce priveste digul, vreau sa va spun ca s-a renuntat deja la aceasta solutie”, a declarat, in plenul Parlamentului, senatorul Nicolae Patru, contestand totodata si modul de atribuire a contractelor. „Eu raman in continuare la parerea ca aici se cheltuiesc bani multi pe nimic, se imprastie bani de ordinul zecilor de miliarde”, a mai spus senatorul Patru.