Sari direct la conținut

Gropile din Capitala costa Primaria un miliard de lei

Libertatea

Mii de soferi isi strica masinile in gropile din carosabil. Situatia cea mai grea e in Capitala, unde numarul autoturismelor deteriorate creste de la an la an. Pentru prima oara, Administratia Strazilor (institutie subordonata Consiliului General al Capitalei si primarului Basescu) e obligata in instanta sa plateasca un miliard de lei despagubiri pentru daunele produse autovehiculelor.

Pentru ca aceste sume nu figureaza in bugetul municipal intocmit de seful orasului, executorii judecatoresti au pus sechestru pe doua computere in valoare de numai 20 milioane lei.

Elena Ghineraru, directorul Administratiei Strazilor, ne-a confirmat ca doua societati de asigurari (Asirom si Aliantz) au castigat procesele pentru recuperarea sumelor investite in reparatia masinilor stricate in gropi.

In buget nu sunt bani pentru despagubiri

„Avem procese cu 11 societati de asigurari. Doua au castigat si avem de platit aproape un miliard de lei. Am facut scrisori catre Primaria Capitalei, pentru ca noi nu aveam in buget sume pentru despagubiri, dar deocamdata nu am primit nici un raspuns”, ne-a spus Elena Ghineraru. Problema gropilor e pe cat de veche, pe atat de complicata.

Carosabilul e zilnic faramat de Apa Nova, RADET, Electrica, Distrigaz si alti furnizori de servicii publice, care uita sa-l mai si repare dupa ce lucreaza la retelele subterane. Gropile mai exista si din vina drumarilor care lucreaza prost.

Cum va recuperati banii cheltuiti la service

Soferii masinilor cu asigurare CASCO nu au mari probleme cu reparatiile, pentru ca banii necesari sunt cheltuiti de societatea de asigurare. Ramane insa marea majoritate a proprietarilor de autoturisme care suporta din buzunar cheltuielile de service. Iata ce pot face soferii pentru recuperarea banilor:

* Dupa ce stricati masina intr-o groapa aveti nevoie de un proces verbal de constatare de la politie.

* Pentru a avea dovada e bine sa faceti o poza in locul respectiv, cu detalii care vor ajuta instanta sa stabileasca cine raspunde.

* Daca lipseste un capac de canal e raspunderea societatii Apa Nova. Daca groapa a ramas in urma muncitorilor care au lucrat la termoficare atunci RADET va plati reparatiile. Daca s-au schimbat cabluri electrice, atunci societatea Electrica raspunde, si asa mai departe. O fotografie bine facuta va lamuri mai repede cine trebuie sa plateasca daunele.

* Mai mult, cereti la departamentul Inspectie din Primaria Capitalei un inspector pentru a avea si parerea acestuia. Daca acesta nu se prezinta, pastrati bonul de la registratura, pentru a avea dovada ca ati fost bine intentionati.

* Reparati masina intr-un service autorizat si pastrati toate facturile care dovedesc sumele cheltuite in urma avariei.

* Procesul verbal de la politie, fotografia facuta, concluzia inspectorului de la Primaria Capitalei (sau dovada ca l-ati chemat) si facturile de la service sunt dovezi in urma carora instanta va va da dreptate si ii va obliga pe cei raspunzatori sa va achite contravaloarea reparatiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro