Sari direct la conținut

Guvernare cu fracturi logice

Contributors.ro
Mircea Dumitru, Foto: Arhiva personala
Mircea Dumitru, Foto: Arhiva personala

Săptămâna aceasta am asistat la o premieră în materie de comunicare publică în viața politică de la noi (răspunsuri oficiale guvernamentale la postări private pe un cont de FB), dar și la încă o manevră demagogică a Guvernului Tudose care, în lipsa fondurilor de la bugetul de stat, vrea să lase impresia că a rezolvat o problemă reală și serioasă a învățământului superior. Care, de fapt, se va întoarce împotriva universităților.

Cum ne manipulează dl. Prim Ministru și miniștrii Guvernului domniei sale și cum ne deturnează atenția de la situația reală? Încercând să îl decredibilizeze pe un coleg de-al nostru, care a spus lucrurilor pe nume și la a cărui opinie personală Premierul României și Ministrul său de Finanțe au găsit de cuviință să reacționeze, catalogându- le drept informații false, motivate de o pretinsă luptă electorală pentru rectoratul Universității din București.

Guvernul Tudose, să recunoaștem, reușește performanța nedemnă de a declara ca fiind minciuni pronunțări cât se poate de adevărate și de responsabile! Se pare că este foarte serioasă treaba, de vreme ce cuvintele profesorului Marian Preda au stârnit atâta agitație. Dar să explicăm, pe scurt, datele acestei situații.

Puțină istorie …

Anul trecut, Parlamentul decidea, prin Legea 85/2016, plata diferențelor salariale tuturor celor din educație, drept reparație la tăierile de 25% din perioada 2008 – 2011. Restituirea acestor diferențe salariale urmează se se efectueze în procente anuale, de la 5%, deja plătiți în 2016, la alți 10% care urmează a fi plătiți în 2017 etc., astfel încât, în următorii 3 ani, să poată fi recuperate toate tăierile salariale din perioada menționată.

Legea trebuie respectată și aplicată, așa că, în 2016, Guvernul condus de Dacian Cioloș a decis, în luna august, rectificarea bugetară pozitivă pentru educație. Drept urmare, în 2016, bugetul Educației a fost suplimentat cu peste 1 miliard de lei, în așa fel încât profesorii și personalul auxiliar, din învățământul preuniversitar și din cel superior, să își primească banii, potrivit legii.

Acum puțină logică …

(De ce doar “puțină logică”? Pentru că sunt, oricum, sceptic că folosirea logicii în doze mai mari ne-ar fi aici de un real folos, de vreme ce, după cum este deja evident, logica este străină celor care ne guvernează și care ne vând raționamente “lejere” și sofisme drept decizii “fundamentate științific”.)

Se dau premisele: (i) avem o lege care ne obligă să restituim venituri salariale reținute personalului din educație etc.; (ii) avem acum și o ordonanță de urgență prin care universitățile care și-au chivernisit mai bine veniturile și au făcut de-a lungul timpului economii pot să plătească aceste salarii care trebuie, oricum, restituite; (iii) nu primim fonduri de la Guvern pentru a pune în aplicare o lege votată în Parlament, în mod populist, de ai tăi colegi de partid. Acum, ce decurge din toate acestea? (Exercitiu: aștept răspunsul celor care ne guvernează și cărora, prin vot, le-am delegat obligația de a avea grijă de treburile publice ale țării.)

Și cum se numește această manevră? Profesorul Preda a numit-o “naționalizare a veniturilor proprii ale universităților”, iar această sintagmă a produs un frison guvernanților noștri. Dacă nu vă place sintagma, găsiți d-voastră o alta! Dar realitatea va fi aceeași: vom fi obligați să ne plătim salariile din banii noștri! Această “soluție” produce un randament economic demn de o nominalizare la Premiul Nobel! Și eu, care credeam că Guvernul este obligat să găsească soluții pentru aplicarea legii… Tot așa cum Guvernul Ciolos a trebuit, în 2016, să găsească bani pentru plata diferențelor salariale.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro