Guvernul a aprobat fuziunea dintre RADET si ELCEN. Datoriile de 1,3 miliarde lei pe care le are RADET-ul catre ELCEN se sting
Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Fuzionarea celor doua entitati inseamna stingerea datoriilor istorice pe care RADET le are catre ELCEN – 1,3 miliarde lei.
„Populatia Bucurestiului era captiva unui sistem pagubos cu o gestionare defectuoasa. Astazi s-a facaut in sfarsit dreptate pentru populatia Bucurestiului. Poate reincepe procesul de reorganizare in sistem integrat a celor doua entitati”, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Acesta a mai afirmat ca este pentru prima data cand Guvernul si PMB colaboreaza constructiv, mentionand ca solutia adoptata de Guvern a fost validata de FMI si Banca Mondiala.
Pentru modernizarea CET-urilor care acum sunt la ELCEN, municipalitatea ar urma sa investeasca circa 1,8 miliarde de euro.
„Reteaua functioneaza din 1966, fiind gandita pentru a furniza energie marilor industrii care margineau orasul. Apa calda de la CET-uri ocolea la Sud, apoi mergea la Nord si apoi in restul zonelor, in forma de ploaie, pentru a incalzi blocurile din cartierele dormitor. De aceea se inregistreaza pierderi foarte mari. CET-urile au imbatranit, ele raporteaza un randament de 42 %, dar randamentul real este sub 40 %. Pretul crescand al gigacaloriei depinde de furnizorii de gaze, astfel ajungand la sume exorbitante. In prezent, din pretul gigacaloriei, cetateanul suporta 170 lei, iar Primaria 350 de lei. In aceasta structura noua, se va produce in proportie de 80% energie electrica, ce va fi vanduta pe piata libera”, a mai declarat Oprescu.
In prezent, ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET este în subordinea Primăriei Capitalei. ELCEN are CET-urile, iar RADET reteaua de distributie a energiei termice. Dupa aprobarea memorandumului, ambele entitati vor fi in subordinea Primariei Capitalei.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat marti componenta consiliului de administratie RADET. Acesta este compus din: Costin Berevoianu, Agiu Marian, Amzar Gheorghe, Timnea Valentin si Seremeta Robert.
In consiliul de administratie al RADET cel mai cunoscut nume este cel al lui Costin Berevoianu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu. Acesta a mai fost director al Veolia Romania (Apa Nova) si artizanul contractului de concesiune dintre CGMB si Apa Nova.
De curand, Berevoianu a mai fost si administratorul Berg Sistem Gaz, compania furnizoare de gaz din Sighetu Marmatiei. In urma a doua explozii care au avut loc intr-un club din centrul municipiului Sighetu Marmatiei, in urma cu un an, saptesprezece persoane au fost ranite grav.