Sari direct la conținut

Hattrick ratat pentru Rasimo

Ziua de Cluj

La inceputul acestui an, sigura pe „CV-ul” ei, Rasimo s-a „infipt” la un nou contract. Licitatia in urma carei din bugetul local s-ar fi scurs in contul Rasimo cateva miliarde de lei a fost anulata. Rasimo, alaturi de o alta societatea clujeana, Atlas Reparatii, au fost sanctionate de catre viceprimarul Adrian Popa.

Motivul: cele doua si-au scris uneia alteia referintele. Relatiile de „colegialitate” dintre cele doua societati se datoreaza faptului ca patronul de la Rasimo a avut actiuni la Atlas Reparatii.

La inceputul acestui an, Primaria a decis sa scoata la licitatie furnizarea de garduri metalice. Pana la urma, viceprimarul Adrian Popa a anulat licitatia. Castigatorul urma sa asigure necesarul de garduri ornamentale pentru un an.

„Avem nevoie de garduri pentru a imprejmui parcurile, spatiile verzi si alte locuri pe care le administram. Avem foarte multe solicitari din partea asociatiilor de locatari. Locurile verzi din fata blocurilor trebuie protejate, acum masinile sunt parcate pe ele”, afirma directorul Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Apostu. Rasimo a fost furnizorul de garduri metalice al municipalitatii in anii 2003 si 2004.

De fapt, Rasimo este, mai nou, firma de casa a Primariei, buna la tot felul de activitati: amenajari de spatii verzi, plantari, deszapeziri, constructii etc. Domeniul principal de activitate al firmei, cel putin cel declarat oficial la Ministerul Finantelor, nu are nici o relevanta pentru obiectul licitatiilor mentionate mai sus.

Semn ca Rasimo se profileaza cuminte pe nevoile administratiei locale. Cu doar 10 angajati si datorii de miliarde de lei, societatea Rasimo, impreuna cu „sora” sa, Atlas Reparatii, reusesc in ultima vreme sa se califice in faza finala a mai tuturor licitatiilor publice organizate de Primarie.

Radu Vlas (care, conform propriilor declaratii, nu mai este patron la Rasimo), a recunoscut cu nonsalanta faptul ca are legaturi cu Atlas Reparatii, dar si cu o alta firma prezenta la licitatii, SC Ardeal Constructii SRL. Aceste increngaturi nu au fost sesizate de directorul tehnic al Primariei.

Ornamente de doua miliarde

In 2004, Rasimo a reusit sa vanda Primariei garduri in valoare de doua miliarde de lei. Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din Primaria Cluj-Napoca, ne-a declarat ca anul trecut au fost imprejmuite spatiile verzi din cartierele Clujului si pasajele de refugiu.

Relatia dintre Atlas Reparatii si Rasimo este mai mult decat apropiata

Contactat telefonic, directorul Atlas Reparatii, Gheorghe Manolache, a mentionat ca nu stie motivul anularii licitatiei pentru garduri si ca actele depuse la Primarie nu se afla la el. Dupa 30 de minute de la discutia cu directorul Atlas, un reprezentant al Rasimo ne-a contactat si ne-a amenintat ca vom fi dati in judecata.

Supararea celor doua societati este explicabila, deoarece au pierdut o buna ocazie de a „curata” inca o data bugetul public.

Refuzati de viceprimarul Popa

Viceprimarul Adrian Popa a explicat cum au incercat cele doua firme sa traga pe sfoara Primaria. „Am decis sa anulez licitatia, deoarece Atlas si Rasimo si-au dat recomandari intre ele. Adica una a scris ca a prestat lucrari celeilalte. Erau si alte nereguli. Oricum, vom relua licitatia”.

Pus fata in fata cu declaratia lui Popa, responsabilul direct al afacerii, directorul Sorin Apostu, a declarat: „Stiu doar ca existau neconcordante. Despre licitatie nu stiu nimic”. Chiar daca ZIUA de Cluj a prezentat de mai multe ori modul suspect in care Rasimo a castigat licitatii, functionarii nu a avut curiozitatea sa verifice societatea.

„Nu am facut nici un fel de verficari”, declara spasit Sorin Apostu. De cealalta parte, Raimonda Boian, sefa Biroului Mass-Media al Primariei Cluj-Napoca, ne-a asigurat ca „de cand a venit domnul Apostu (la Primarie – n.red.), se fac verificari”.

Reprezentantii Primariei sunt blocati de lege, deoarece chiar daca licitatia a fost anulata, acestia sunt obligati ca – la reluarea licitatiei – atat Rasimo, cat si Atlas Reparatii, sa poata participa fara restrictii. Pentru ca licitatia sa fie legala este nevoie de trei participanti. In cazul licitatiei, cea de-a treia participanta a fost societatea Vaserv.

„Nu stiu ce s-a intamplat pentru ca nu am participat personal. O sa particip din nou si sigur am sa castig”, declara patronul Vaserv. Informatiile primite de la Biroul Mass-Media al Primariei, legate de licitatie, sunt neclare.

Mai intai, reprezentantii Biroului Mass-Media au afirmat ca la licitatie au participat firmele Vaserv, Rasimo si Atlas Reparatii, ca mai apoi cea din urma firma sa dispara de pe lista. In locul ei a aparut societatea Ardeal Construct, firma fostului patron de la Rasimo, Radu Vlas. „Bine ca s-a prins cineva, altfel licitatia putea fi adjudecata”, ne-a declarat in final Raimonda Boian.

Deloc incurajator, avand in vedere ca zilele acestea se pregateste o noua licitatie. Cam cu aceiasi participanti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro