Sari direct la conținut

Imprumut pentru concediatii de la Tractorul

Evenimentul Zilei

Guvernul a dat un nou cadou electoral din bani publici

Guvernul poate fi suspectat ca incearca sa cistige citeva mii de voturi la Brasov platind din bani publici o parte din lefurile compensatorii ale salariatilor concediati anul trecut de uzina Tractorul. Compensatiile ar fi trebuit achitate din fondurile fabricii, insa aceasta nu a mai avut bani necesari.

Uzina va primi de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului un credit pe care are posibilitatea sa nu-l mai returneze pentru ca executivul a fost de acord ca imprumutul sa poata fi transformat in actiuni.

Guvernul a aprobat, cu putin inainte de alegeri, ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa acorde societatii brasovene un imprumut de 30 de miliarde lei, convertibil in actiuni, peste sase ani. Banii vor fi folositi pentru a acoperi o parte din platile compensatorii promise celor 3.

300 de salariati concediati in 2003, prin contractul colectiv de munca, ne-a spus ieri Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul. Conform planului de disponibilizare, salariatii care au intrat in somaj anul trecut urmau sa beneficieze de ajutor financiar din partea statului si a societatii timp de 29 de luni, adica pina in decembrie 2005.

In functie de vechime, disponibilizatii beneficiaza de pina la 22-24 de salarii compensatorii, platite de Ministerul Muncii, si de maximum cinci salarii platite de societatea unde au lucrat. Suma care trebuia acoperita de uzina era de aproape 74 de miliarde lei, insa Tractorul nu a putut plati decit 32 de miliarde.

Imprumutul acordat de AVAS, din banii obtinuti de pe urma privatizarii, permite plata integrala a compensatiilor pentru cei concediati, conform contractului de munca, a adaugat Apostu. Imprumutul este scadent peste cinci ani si are un termen de gratie de un an. In cazul in care societatea brasoveana nu-l va putea rambursa, acesta va fi convertit in actiuni.

Privatizare esuata

Statul era foarte aproape sa vinda, anul acesta, Tractorul Brasov, dar privatizarea a esuat. Firma italiana Landini, cu care autoritatile au semnat contractul pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni, nu a preluat inca societatea, ultimul termen avansat fiind sfirsitul acestei saptamini. Dar seful AVAS se arata neincrezator ca italienii vor deveni pina la urma proprietari.

“Semnalele noastre negative sint clare. Nu am primit inca nimic scris, dar ne asteptam sa primim un raspuns negativ din partea companiei Landini”, a declarat recent Mircea Ursache. Oficialul AVAS a adaugat insa ca ar exista mai multe oferte pentru preluarea societatii Tractorul. “Pina acum avem cinci oferte clare”, a precizat Mircea Ursache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro