Sari direct la conținut

In Calea Lactee exista miliarde de planete potential locuibile – ESO

HotNews.ro

Miliarde de planete potential „locuibile” exista in Calea Lactee, aproximativ o suta dintre acestea putand fi situate in vecinatatea Soarelui nostru, a anuntat Observatorul austral european (ESO), citat de AFP.

O echipa internationala a instrumentului HARPS, un spectograf care echipeaza telescopul ESO din Chile, a descoperit noua „super-Terre” intr-un simplu esantion de 102 stele de tip „pitice rosii”.

Aceste „super-Terre” sunt planete stancoase, cu o masa de unu pana la zece ori mai mare decat a Pamantului. Daca ele sunt situate intr-o zona in care temperatura este propice existentei apei lichide, ar putea teoretic sa gazduiasca forme de viata.

Or, piticele rosii, stele relativ slabe si reci in comparatie cu soarele nostru, sunt extrem de comune in Calea Lactee: ele reprezinta 80% din stelele galaxiei.

Pornind de la acest esantion de pitice rosii, astronomii de la ESO au incercat sa estimeze frecventa „super-Terrelor” din galaxie.

„Noile noastre observatii cu HARPS arata ca aproximativ 40% dintre piticele rosii au o super-Terra in zona locuibila, acolo unde apa lichida poate exista la suprafata planetei”, explica Xavier Bonfils, de la Observatorul de stiinte ale Universului din Grenoble, care a si condus echipa de cercetare.

„Faptul ca piticele rosii sunt atat de comune – exista aproximativ 160 de miliarde in Calea Lactee – ne-a condus la uimitorul rezultat ca avem zeci de miliarde de planete de acest tip doar in galaxia noastra”, spune ESO, intr-un comunicat.

In conditiile in care numeroase pitice rosii sunt situate in apropiere de soare, aceasta noua estimare semnifica faptul ca exista probabil o suta de super-Pamanturi in zona locuibila a stelelor din vecinatatea noastra, la o distanta mai mica de 30 de ani lumina, subliniaza ESO.

HARPS a descoperit „planeta sora cea mai apropiata de Terra”. Botezata „Gliese 667Cc” si de patru ori mai mare decat planeta noastra, face parte dintr-un sistem cu trei stele si se afla aproape de centrul zonei locuibile.

„Zona locuibila din jurul piticelor rosii, acolo unde nivelul temperaturii permite existenta apei lichide la suprafata, este mult mai apropiata de stea decat este Terra de Soare”, mentioneaza Stephane Udry, de la Observatorul din Geneva. Or „piticele rosii sunt conoscute pentru eruptiile solare care pot arunca planeta intr-un nor de raze X sau de radiatii ultraviolete, facand viata mai putin probabil in aceasta zona”, a temperat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro