In Egipt au fost descoperite urmele unui oras vechi de peste 7.000 de ani
Arheologii egipteni au descoperit ruine vechi de peste 7.000 de ani langa templul de la Abydos, fiind vorba de ramansitele unui oras, dar si de 15 necropole. Este o descoperire care ar putea revitaliza turismul in tara nord-africana care a fost vizitata de 15 milioane de oameni in 2010 si de numai 1,2 milioane anul trecut.
Descoperirile au fost realizate de arheologi egipteni la 400 de metri de Templul lui Seti I din Abydos. Au fost gasite ramasitele unor locuinte si a unor unelte de ceramica si piatra, ipoteza fiind ca orasul pierdut servea ca tabara pentru constructorii mormintelor regale din Abydos.
Arheologii au descoperit si 15 cimitire uriase cu structuri realizate din caramizi arse. Dimensiunile uriase ale mormintelor arata ca acolo au fost ingropate persoane influente cu un statut privilegiat la inceputurile istoriei civilizatiei egiptene.
In necropole se gasesc si mastabe, vechi structuri masive in forma de trunchi de piramida specifice Egiptului Antic. In unele necropole exista si patru mastabe si sunt cele mai vechi descoperite pana acum. Cele mai cunoscute sunt mastabele de la Saqqarra.
Oficialii egipteni spun ca sunt mandri ca descoperirea a fost facuta de arheologi egipteni, si nu de straini, ca pana acum.
Egiptul este in criza de la rasturnarea violenta in 2011 a dictatorului Mubarak. Tensiunile sunt la cote inalte in tara condusa de generalul Sisi, iar turismul a suferit enorm,. numarul de vizitatori scazand de peste zece ori in sase ani.
Surse: The Egypt Independent. The Guardian