Sari direct la conținut

Incineratorul de bani publici

Ziua de Cluj

Directia de Sanatate Publica (DSP) a fost obligata, in 2005, sa inchida incineratoarele spitalelor din judetul Cluj, deoarece instalatiile de ardere nu respectau normele europene. Sistemul sanitar a ramas descoperit in acest domeniu, deoarece Guvernul a decis inchiderea incineratoarelor, dar nu a alocat fonduri pentru crearea altora noi.

Profitand de aceasta situatie, pe piata locala a aparut compania IF Tehnologii, care este specializata in arderea deseurilor medicale periculoase.

Societatea este in acest moment “victima” unui monopol impus printr-o Hotarare de Guvern, adoptata de cabinetul Tariceanu in decembrie 2005, act normativ prin care sunt alocate 30 de milioane de RON pentru sustinerea incineratoarelor private.

Sute de tone de deseuri medicale provenite de la spitalele si cabinetele din judetul Cluj sunt incinerate de o singura societate. Compania IF Tehnologii, inregistrata pe numele societatii Eco Burn Transilvania, detine monopolul incinerarii deseurilor medicale dupa ce, in cursul anului trecut, incineratoarele detinute de spitalele clujene au fost inchise.

Oficialii DSP au declarat atunci ca incineratoarele spitalelor erau invechite si nu puteau fi reabilitate pentru a respecta Directiva Consiliului Europei nr. 70/2000, care reglementeaza modul de ardere a deseurilor medicale periculoase. Astfel, din 2005, deseurile medicale periculoase sunt incinerate exclusiv de societatea IF Tehnologii, administrata de Marius Sandor.

Incineratorul de care dispune firma clujeana reprezinta una din cele patru instalatii de acest gen din toata tara, singurele care respecta Directiva Consiliului Europei nr. 70/200 Situatia este simpla: spitalele si cabinetele medicale din judetul Cluj sunt obligate prin lege sa arda deseurile medicale in incineratoare ecologice, in caz contrar Garda de Mediu aplicand amenzi substantiale.

In judet, singurul incinerator ecologic este cel detinut de IF Tehnologii. Astfel, spitalele si cabinetele medicale sunt obligate sa incheie contracte cu societatea patronata de Marius Sandor.

Deseurile spitalelor, incinerate de o singura societate

La nivelul judetului, cea mai importanta cantitate de deseuri medicale este furnizata de spitale, care se afla in subordinea DSP. Numai Spitalul Clinic Judetean arde in fiecare luna peste 4,5 tone de deseuri medicale, care sunt incinerate de societatea IF Tehnologii. Situatia este similara atat la cabinetele medicale particulare, cat si la restul spitalelor din judet.

“Incineratoarele spitalelor au fost inchise anul trecut pentru ca nu respectau normele europene”, a declarat Florin Stamatian, directorul DSP. El spune ca, in acest moment, cabinetele medicale si spitalele nu au alta solutie in ceea ce priveste incinerarea deseurilor medicale decat arderea lor la incineratorul IF Tehnologii.

“Reprezentantii IF Tehnologii mi-au prezentat oferta lor anul trecut, singura mea cerinta a fost legata de pretul contractelor. Le-am explicat ca trebuie sa practice preturi rezonabile”, a declarat Stamatian.

Directorul DSP a recunoscut ca ar prefera o investitie din bani publici pentru crearea unui incinerator care sa deserveasca Spitalul Judetean si restul unitatilor spitalicesti, pentru a evita, astfel, intermediarii. “Daca am avea finantare pentru un incinerator, am elimina o serie de probleme si am deveni furnizorii unui serviciu destul de profitabil”, a mai declarat Stamatian.

Afaceri private pe bani publici

La nivel national, miza afacerii o reprezinta cele 6000 de tone de deseuri medicale pe care statul roman trebuie sa le arda ecologic in fiecare an . Monopolul IF Tehnologii nu este singular in Romania. Afacerea incinerarii deseurilor medicale a fost girata direct de catre Guvernul Romaniei.

In esenta, statul pune la dispozitie un fond de 30 de milioane de lei pentru incinerarea ecologica a deseurilor. Printr-o Hotarare de Guvern, se prevede ca cele 30 de milioane sa reprezinte fonduri nerambursabile care pot fi accesate de maxim 8 societati, patru vor primi bani pentru incinerare si patru pentru sterilizarea deseurilor medicale.

In 2006, in Romania exista exact patru incineratoare care respecta normele europene: Pro Air Clean SRL-Timisoara, Mondeco Suceava, Eco Fire Systems-Constanta si IF Tehnologii-Cluj. Adica teritoriul tarii a fost impartit intre patru societati, fiecare adjudecandu-si o “feuda”, care le asigura, fara bataie de cap, venituri substantiale.

Afacerea a fost legiferata in 22 decembrie 200 Cu doua zile inainte de ajunul Craciunului, Guvernul a emis Hotararea 1862, care reglementeaza situatia incineratoarelor din tara. Mai exact, Agentia Fondului de Mediu dispune de un buget de mediu de 30 milioane de lei, fonduri nerambursabile pentru construirea de incineratoare.

Banii pot fi accesati de catre orice societate care respecta cateva cerinte exclusiviste: sa construiasca un incinerator care sa arda la o anumita temperatura, capacitate de incinerare mai mare de 1000 t/an, acesta sa fie bicameral (cu doua arzatoare); – temperatura de combustie in camera secundara sa fie mai mare de 100 C; incineratoarele sa fie dotate cu sisteme de recuperare a caldurii si de revalorificare a energiei; sa fie dotate cu filtre si sisteme de epurare a emisiei de gaze. Toate aceste cerinte sunt respectate de IF Tehnologii, societate desemnata eligibila pentru o finantare nerambursabila de 11000 de lei pentru un proiect de recuperare si valorificare a energiei rezultate din arderi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro