Sari direct la conținut

Incompetența și cruzimea fără margini domină grupul Wagner condus de „diavolul” Prigojin. Noi dezvăluiri ale comandantului care a dezertat

HotNews.ro
Mercenarii grupului Wagner în regiunea Lugansk, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia
Mercenarii grupului Wagner în regiunea Lugansk, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Norvegia, unde a cerut azil, a povestit pentru CNN că brutalitatea și incompetența văzute la grupul fondat de Evgheni Prigojin l-au determinat să dezerteze.

Medvedev, care a trecut clandestin granița în Norvegia la jumătatea lunii ianuarie, susține că mercenarii grupului Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat de gruparea paramiliară recruților reticenți era nemilos.

„Îi strângeau pe cei care nu voiau să lupte și îi împușcau în fața noilor recruți”, susține Medvedev.

„Au adus doi prizonieri care au refuzat să meargă să lupte și i-au împușcat în fața tuturor, apoi i-au îngropat chiar în tranșeele care au fost săpate de către recruți”.

Medvedev, în vârstă de 26 de ani, susține că a servit în armata rusă, apoi s-a alăturat grupului Wagner, alături de care a luptat în Ucraina imediat după ce a semnat contractul, fiind sub directa comandă a fondatorilor așa-numitei „armate private a lui Putin”, Dmitri Utkin și oligarhul rus Evgheni Prigozhin.

Prigojin este „diavolul”, susține Medvedev, despre care spune că „dacă ar fi fost un erou rus, ar fi luat o armă și ar fi luptat alături de soldați”.

Grupul Wagner nu avea nicio strategie

Medvedev acuză grupul Wagner că nu are o strategie și trimite trupele cu planuri improvizate pe câmpul de luptă.

„Nu existau deloc tactici reale. Am primit doar ordine cu privire la poziția adversarului… Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm. Am planificat doar cum să procedăm, pas cu pas”, a povestit Medvedev.

Fostul comandant a declarat pentru CNN că în a șasea zi de la desfășurarea sa în Ucraina a știut că nu vrea să se întoarcă pentru o altă misiune, după ce a fost martor la transformarea trupelor în carne de tun.

Fostul comandant Wagner susține că a început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a crescut odată ce criminalii racolați din închisori au început să se alăture grupului.

„În cele din urmă am avut o mulțime de oameni sub comanda mea”, a spus el. „Nu puteam număra câți. Erau în continuă circulație. Cadavre, mai mulți prizonieri, mai multe cadavre, mai mulți prizonieri.”

Familiile deținuților care s-au alăturat grupului Wagner au primit promisiunea că vor primi o despăgubire de cinci milioane de ruble, echivalentul a 71.000 de dolari, dacă vor muri în război, dar în realitate „nimeni nu a vrut să plătească atâția bani” și mulți prizonieri au fost declarați „dispăruți”, susține Medvedev.

Laudă curajul soldaților ucraineni

Medvedev a lăudat ambele tabere, spunând atât despre trupele ucrainene, cât și despre cele rusești că au curaj.

Întrebat dacă se teme că poate avea soarta pe care a avut-o un alt dezertor, Evgheni Nuzhin, care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros, Medvedev a spus că moartea lui Nuzhin l-a încurajat să fugă.

„Aș spune doar că m-a făcut mai îndrăzneț, mai hotărât să plec”, a declarat Medvedev.

Urmărește ultimele evoluții din a 342-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro