Sari direct la conținut

​Interviu Constantin Nita, ministrul Energiei, despre diferentele dintre noile redevente pentru gazele de sist si cele pentru gazele conventionale: Vom lua in calcul modul de exploatare, unde este mai greu, ce costuri implica. Plus: Nu ar trebui sa existe vreo companie straina care vine in Romania si sa nu-si ia asociat partenerul roman

Constantin Nita, Foto: Hotnews
Constantin Nita, Foto: Hotnews

Redeventele pentru gazele naturale vor fi recalculate si vor fi diferite in functie de provenienta (gaze conventionale, gaze de sist sau gaze din Marea Neagra), a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita. Cum va fi facuta diferentierea? „In functie de modul de exploatare a gazelor, unde este mai greu, ce costuri implica”, spune Nita, care anunta ca isi doreste implicarea puternica a statului roman, prin companiile pe care le controleaza, in exploatarea gazelor naturale: „Nu ar trebui sa existe vreo companie straina care vine in Romania si sa nu-si ia asociat partenerul roman”.

Reporter: Ati spus de curind ca redeventele pentru gazele de sist si gazele exploatate offshore (in Marea Neagra) trebuie sa fie diferite de redeventele pentru gazele on shore (gaze exploatate conventional pe teritoriul tarii). Vor fi mai mari sau mici?

Constantin Nita: Am spus ca este nevoie – in momentul in care vom incepe exploatarea gazelor de sist si a celor offshore – sa ne gindim si la redevente pentru acestea. Cuantumul acestor redevente nu-l stiu acum. Nu confundati contractul de explorare cu cel de exploatare.

Rep: Dar exista acorduri petroliere deja semnate, iar redeventele prevazute sint cele prevazute de Legea Petrolului.

Constantin Nita: Da, dar Legea Petrolului va trebui sa suporte modificari.

Rep: Deci vor fi diferentiate redeventele?

Constantin Nita: N-as putea sa va dau un raspuns; in mod firesc cei care calculeaza redeventele – ANRM (Agentia Nationala a Resurselor Minerale – n.red.), cei care propun, vor lua in calcul modul de exploatare a gazelor onshore si offshore, unde este mai greu, ce costuri implica samd. Deci probabil ca ei vor fi cei care vor trebui sa spuna exact care este redeventa pentru gazele de sist si care pentru gazele exploatate in Marea Neagra.

Rep: In ce priveste gazele conventionale, intre ce valori minime si maxime vedeti viitoarele redevente fata de sistemul actual?

Constantin Nita: Trebuie sa vedem si rata inflatiei, trebuie sa vedem si ce se intimpla pina anul viitor, cu certitudine ele trebuie aduse la nivelul pietei, facem o comparatie, si apoi vom stabili nivelul acestora. Dar cu certitudine nu trebuie sa fie mai mici decit in UE.

Rep: Gazele de sistau fost vazute ca un ajutor pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei. Sinteti de acord?

Constantin Nita: Sigur ca sint. Intotdeauna am fost pe pozitia aceasta, ca daca in SUA mediul inconjurator nu a suferit deloc, daca in SUA s-au creat lucri de munca, daca in SUA pretul la mia de metri cubi este de 113 dolari, nu vad de ce la noi ar fi altfel. Dar deocamdata noi ne certam intre noi fara sa stim daca avem acest gaze de sist sau nu. Sintem in faza de explorare si probabil mai dureaza vreo 5 ani pina la faza de exploatare. Pina atunci, vorba proverbului, dam vrabia din mina pe cioara de pe gard.

Rep: Avind in vedere pozitia favorabila explorarii, credeti ca redeventele pentru gazele sist ar trebui sa fie mai mici decit pentru gazele conventionale?

Constantin Nita: Nu pot sa ma pronunt pina nu vom trece la exploatare, pentru ca nu stiu care este rezerva de gaze, care sint costurile, care e implicarea statului roman samd. Eu cred ca statul roman trebuie sa fie implicat prin toate companiile pe care le are in explorarea si exploatarea acestor tipuri de gaze, si in Marea Neagra, si pe teritoriul tarii. Din pacate noi nu am jucat asa pina acum. Nu ar trebui sa existe vreo companie straina care vine in Romania si sa nu-si ia asociat partenerul roman.

Rep: In Marea Neagra exista un parteneriat intre Romgaz, OMV si ExxonMobil

Constantin Nita: Ma rog, exista, eu nu sint multumit, pentru ca Romgaz trebuie sa fie un partener puternic in regiunea asta.

Rep: Dar a participat la licitatii si nu le-a cistigat…

Constantin Nita: Bun, a fost la una, nu renuntam, te asociezi. Nu cred ca s-a facut tot ce trebuia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro