Sari direct la conținut

Iranul va aduce gaze naturale in Europa prin gazoductul Nabucco

HotNews.ro

Iranul si Turcia au semnat un acord preliminar privind livrarea a peste 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale iraniene catre Europa, tranzitand Turcia.

Astfel, potrivit unui oficial turc, citat de Reuters, intelegerea dintre cele doua tari pregateste calea pentru gazoductul Nabucco si diminueaza dependenta Europei de resursele Rusiei, pentru a asigura canitatea de gaze naturale necesara proiectului.

„Acordul dintre Turcia si Iran faciliteaza realizarea proiectului Nabucco si nu vom mai avea nevoie de alti furnizori pentru a indeplini cerintele gazoductului”, a declarat oficialul, sub protectia anonimatului.

Detaliile contractului vor fi anuntate in termen de o luna, a adaugat oficialul, precizand ca data de incepere a livrarilor nu a fost inca stabilita.

„S-a convenit ca Iranul sa exporte 30 miliarde de metri cubi de gaze catre Turcia, anual, volum care ar putea include gaze din Turkmenistan”, a afirmat sursa citata.

Turkmenistan exporta deja gaze naturale in Iran, iar in prima jumatate a anului 2007 a trimis 4,1 miliarde metri cubi de gaze naturale in aceasta tara.

Turcia a incercat sa obtina gaze naturale rusesti pentru acest proiect in valoare de 4,6 miliarde euro (6,3 miliarde dolari), insa nu s-a ajuns la nici un acord final intre cele doua state. Proiectul Nabucco este sustinut de Uniunea Europeana pentru a avea si alte surse de gaze naturale in afara de Rusia, prin obtinerea accesului la gazele naturale din Asia centrala.

Dupa finalizarea lucrarilor, gazoductul va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi de gaze anual si va asigura livrarea, catre Europa occidentala, a circa 25 de miliarde de metri cubi de gaze anual. In prezent, consortiul este format din companiile OMV (Austria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Ungarogaz (Ungaria) si Botas (Turcia).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro