Sari direct la conținut

Judecati pentru trafic de droguri

Ziua de Cluj

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe cetateanul olandez Theodorus Leonardus Bernard Van Der Korput si pe Michael Dalacu, cetatean olandez de origine romana, sub acuzatia de trafic ilicit international cu droguri de mare risc, folosire de acte falsificate la autoritatea vamala si fals material in inscrisuri oficiale. Cele peste o suta de kilograme de cocaina au fost descoperite in urma unui control facut asupra transportului la intrarea in portul maritim. Din cele trei containere cu faina de peste, unul continea zece saci in care se aflau 98 de calupuri de diverse marimi si greutati, cu o substanta de culoare alba.

Raportul de constatare tehnico-stiintifica a relevat ca cele 98 de calupuri contineau 101,15 kilograme de cocaina.

Depozit de cocaina la Floresti

Anchetatorii sustin ca cele trei containere cu faina de peste au fost comandate in Panama de o societate din Cluj-Napoca, al carei administrator este Michael Dalacu, iar cel care a indicat datele de identificare ale furnizorilor a fost olandezul Theodorus Leonardus Bernard Van Der Korput. Cei doi se aflau in relatii de afaceri inca din anul 1992.

Firma „Rovimi”, destinatara containerului cu cocaina, are sediul intr-o fosta hala a societatii Avicola Floresti, adresa declarata in acte fiind Ferma 16 Floresti. Interesant este ca numele initial al cetateanului olandez de origine romana a fost Mihai Dalacu, acesta schimbandu-si numele dupa ce a emigrat in Olanda. La Cluj, de caz s-a ocupat Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.

Verificarile efectuate prin Interpol au stabilit ca societatea exportatoare din Panama nu exista in realitate.

Acte pentru droguri

Procurorii care ancheteaza cazul au demonstrat ca in vederea efectuarii formalitatilor de import, Dalacu ar fi prezentat autoritatilor vamale din Portul Constanta Sud – Agigea mai multe documente comerciale si de transport, printre care si un certificat fito-sanitar emis in Panama, functionarii Punctului de Inspectie Frontiera constatand ca, potrivit legislatiei romane, documentul nu era valabil.

Procurorii DIICOT sustin ca Dalacu ar fi procurat din Romania un formular tipizat de certificat sanitar-veterinar, care cuprindea toate mentiunile necesare importului, precum si o copie de pe certificatul eliberat de autoritatile din Panama, documente pe care le-ar fi trimis complicelui sau.

Van Der Korput a declarat in fata procurorilor ca ar fi obtinut, prin scanare, mai multe impresiuni ale stampilelor si semnaturilor reprezentantilor autoritatilor din Panama, pe care, ulterior, le-a transmis spre folosinta, prin fax, la societatea din Cluj-Napoca, ce apartine lui Dalacu. Cei doi vor fi judecati de Tribunalul Constanta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro